Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Jövőre más utakon indul a Mediawave

Győr - Még nem tudni, hol, nem tudni, mikor és hogyan, de megtartják jövőre a huszadik Mediawave-fesztivált – hangsúlyozta szombaton, a fesztivál záróünnepségén Durst György, a kuratórium elnöke.

Hivatalosan is véget ért szombaton a nyolcnapos győri Mediawave. A film- és zenei fesztivál záróünnepségén átadták a Párhuzamos Kultúráért Díjat Nyakó Júlia színművésznek, s beszédet mondott többek között a világhírű Alan Heim, a kis- és nagyjátékfilm zsűritagja.

Durst György, a Mediawave kuratóriumának elnöke záróbeszédében megígérte: a Mediawave-et huszadik alkalommal is megrendezik.

– Idén körülbelül húsz helyszínen zajlottak a programok. Lehet, hogy másképp és máshol, de ha mind úgy akarjuk, jövőre is találkozunk – mondta Durst György, a Mediawave kuratóriumának elnöke. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató a Kisalföldnek összegezte a nyolc nap tapasztalatait, s szó esett a nem túl biztató jövőképről is. A fesztivál állandó problémája a helyszín – és sajnos ismét nem vált be a Városház tér, amely használatát kényszerhelyzet okozta az igazgató szerint. Rossz az akusztika, zajos a környezet, s a Szent István út melletti tér karácsonyi vásárra, nem pedig a művészeti élet kibontakozására alkalmas.

– Szomorú, hogy egy ekkora város ennyire szűkösen áll szabadtéri helyszínekben és egy nemzetközi fesztiválnak ilyen, térben egyre szétszórtabb körülmények között, különböző külső érdekek közt vergődve kelljen működnie, amely káros a rendezvény összehatására nézve – mondta Hartyándi Jenő.

Az igazgató is megerősítette: lesz huszadik Mediawave jövőre, de biztos, hogy térben és időben, valamint strukturálisan is máshogy, ennek kidolgozása a közeljövő feladata. Az is bizonyos, hogy a Városház teret utoljára használták.

A legjobb nagyjátékfilm díját az Abszurdisztán című alkotás nyerte, a díjat az alkotó távollétében Linda Kornemann, a film producere vette át. Fotó: H. B. E.
A legjobb nagyjátékfilm díját az Abszurdisztán című alkotás nyerte, a díjat az alkotó távollétében Linda Kornemann, a film producere vette át. Fotó: H. B. E.

– A válság minket is elért. Igyekeztük hangsúlyozni, hogy ez még egy válságmentes fesztivál volt, hiszen valóban a békeidőben kezdtük szervezni. De az már jól látszik, hogy az utóbbi évekre jellemző, átlagosan hatvan-hetven milliós, kívülről hozott anyagiaknál jóval kevesebbel tudjuk támogatni Győr kulturális életét. És biztosan csökken a fesztivál azon hatása is, amellyel a helyi szolgáltatók – szállodák, éttermek – bevételeit, azaz stabilizációját segítette. Nem beszélve a pénzben nehezen kifejezhető média- és hírértékkel, amely Győr város pozícióját erősíti a világban. A költségvetésünk, aminek csak tíz százaléka származik helyi támogatásból, töredékét tudjuk jövőre előteremteni. Nagyon valószínű, hogy a jelenlegi anyagi helyzetünk miatt a fesztiválirodát csak nyárig működtethetjük, s nem leszünk képesek egyben tartani a csapatot sem – avat be a kulisszatitkokba Hartyándi Jenő.

Hozzátette azt is: a Mediawave most „munkát keres", hogy megpróbálja más tevékenységekből összetartani hatékony, sokéves rutinnal rendelkező csapatát, és hogy úgymond „szórakozásként" szervezze tovább a tizenkilenc éves hagyománnyal rendelkező fesztivált.

– Sok mindenhez értünk a szervezéstől a filmkészítésig, kiadványszerkesztéstől, web-tv üzemeltetésén át az üzemi bálok szervezéséig, és a fizikai munkától sem riadunk vissza. A lényeg, hogy fenn tudjuk tartani civil kulturális tevékenységünket, amely egyben a szenvedélyünk, nem a munkánk. Sajnos várható, hogy a civil alapú kezdeményezésekre a jövőben az eddiginél is kevesebb figyelem jut.


Győriek nyertek

A Mediawave Fesztiválon tizenharmadik alkalommal működik a Passport Control nevű filmes- és fotósműhely. Idén a közönség szavazatai alapján osztottak díjakat. Filmes kategóriában két győri is dobogós lett: az első helyezett Daniss-Bodó Eszter lett, a Folyt. köv. című filmért, a második pedig Varju Előd, a This is the beginning című film alkotója. A harmadik helyezést a grúz származású Giorgi Mrevlishvilinek ítélte oda a zsűri az Either/Or című munkáért. Fotó kategóriában Pavel Markovic (Szlovákia) első, Luka Knezevic-Strika (Szerbia) második és Daniel Warmuz (Lengyelország) harmadik helyezést ért el.

Olvasóink írták

  • 1. bereki65 2009. május 05. 11:09
    „Te Képmutató, mások pénzéből élő Szerencsétlen !
    Más megköszönné a város segítségét és nem hadakozna ! Ja, és ha a helyi támogatás mértéke nem tetszik; ....azon inkább el kéne gondolkodni ! Szélhámos !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Záróünnepség pálinkás butykossal: Viszlát fesztiválnapok

Véget ért a Mediawave Film és Zenei Fesztivál: kiosztották az idei rendezvény díjait. A ceremónián felszólaltak zsűritagok és alkotók, s meglepetésből sem volt hiány. Tovább olvasom