Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Horrorshow a győri nemzetiben

A Mediawave és a Győri Nemzeti Színház kezet nyújtott egymásnak. Nagy Viktor színházigazgató Hartyándi Jenővel, a fényírók fesztiváljának igazgatójával hosszú távú együttműködést tervez. Első lépésként a hónap végén az Újvidéki Színház mutatja be négy alkalommal a Rocky Horror Show musicalt.

Nagy Viktor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója hamarosan kiáll a nyilvánosság elé a következő évad programjával. Azzal az évadtervvel, amelyben már az eddigi létszámnál 15–20 százalékkal kevesebb emberre lesz szükség. „Az élet, a rendezők, a darabok adták ki azt a végeredményt, amelynek következménye ez a csökkenés. Időben értesítettem szándékomról mindenkit. Még ugyan folynak meghallgatások, hiszen musicalekre további szereplőket keresünk, de a darabokat már kiválasztottuk" – mondja az igazgató, majd megtoldja azzal, hogy Kiss Jánossal együtt tartják a következő évadról szóló tájékoztatót, hiszen közös produkciót is terveznek, és egyébként is nagyon jó az együttműködés a két társulat között. Nyilván izgalmas lesz majd megtudni, hogy az ország egyik legjobban látogatott színháza mivel várja 2009/2010-ben a bérleteseket, de amíg ez kiderül, itt van a Mediawave programjába beillesztett, igazán különleges musical. Erről is érdemes Nagy Viktorral szót váltani. Kiderül, a vendégjátékok koncepciója helyet kapott az igazgatói pályázatában is, ennek, no meg a Hartyándi Jenővel folytatott beszélgetéseknek is köszönhető, hogy az Újvidéki Színház eljön Győrbe.

Nézők a kastélyban

„Veszprémben már voltak közös előadásaink az újvidékiekkel. Nemcsak a díszlet, a rendezés, de számos esetben a szereplők is azonosak voltak. Szeretném ezt a győri színházban is megvalósítani."

Nagy Viktor sokat dolgozott a szerbiai magyar színházban. A Rockyt is ő rendezte, érdekesség, hogy a díszleteket pedig a Győrött élő Szendrényi Éva tervezte.

„Amikor Újvidéken dolgoztam, egy nagyon tehetséges generáció kezdett teret kapni.

Balázs Áron, Nagypál Gábor, Mezei Kinga. Velük kezdtünk el zenés darabokat játszani. Sztárcsinálók, Hair, Chicago, Szép új világ. Aztán gondoltunk egy nagyot, csináltunk egy zártabb előadást. Ahol egészen közel lehet játszani a nézőkhöz. Így jött a Rocky Horror Show. Kitaláltuk a koncepciót, hogy mindössze százhúsz embert engedünk be a terembe. Tulajdonképpen a kastély, ahova a szerelmespár betéved, a nézőket is magába zárja. Bezárulnak az ajtók, és kezdenek életre kelni a hibernált élőlények. Így játsszuk Győrött is április harmincadikán és május elsején. Aki klausztrofóbiás, lehet, meg kell gondolnia, megnézi-e ezt a színházat."

A darabot négyszer játsszák csak Győrött. Egy előadásra, a Kisfaludy Terembe csak 120 nézőt engednek be, aztán rájuk zárják a horrorkastély ajtaját.
A darabot négyszer játsszák csak Győrött. Egy előadásra, a Kisfaludy Terembe csak 120 nézőt engednek be, aztán rájuk zárják a horrorkastély ajtaját.

„Öt díjat is elhoztunk"

Hartyándi Jenő és Nagy Viktor számtalan dologról beszélgetett a fesztivál és a színház együttműködése kapcsán. Alternatív filmre vett operától a nemzetközi színészworkshopokon át míg eljutottak odáig, meghívják a világ számos színpadán óriási sikerrel játszott musicalt.

„A darab zenéje fogott meg először. A történet egy kicsit halvány horrorparódia, de azért aki figyel, akár mélyebb filozófiát is felfedezhet benne. A dalokon kívül fontos a látvány, a koreográfia. Kicsit hadd dicsekedjek, tavaly ezzel a musicallel neveztek az újvidékiek egy nemzetközi prózai színházi fesztiválra. Elég nagy meglepetést okozott, hogy öt díjat is elhoztunk. Arról a találkozóról, ahol Shakespeare- és Csehov-művek színészei versengtek, a legjobb férfi szereplőnek járó díj Balázs Ároné lett. (Ő játssza dr. Frank-N Furtert a zenés darabban.) A legjobb díszlet, a legjobb koreográfia, a legjobb jelmez és a sajtó különdíját is a Rocky kapta. Ezenkívül beválasztották 2008-ban Szerbia tíz legjobb előadása közé."

Kell ennél több? Aligha. Csábító ajánlat ez mindazoknak, akik szeretik a kemény és jó zenét, akik kíváncsi természetűek, akik nem félnek attól, ha jó színészek jó díszletben a közvetlen közelükben játszanak.

Olvasóink írták

 • 6. balogrozi 2009. május 01. 18:29
  „Tisztelt Nagy Viktor Igazgató Úr!
  Köszönjük szépen Önnek és az újvidéki csapatnak ezt a fantasztikus előadást! Az idei évad egynémely kissé sikerületlen előadása után frenetikus élményben volt részünk. Visszaadta a színházba vetett hitünket, hogy mégis érdemes jövőre is bérletet venni, mert ilyen színvonalas előadásokra lehet számítani. Azt viszont nagyon szomorúan konstatáltam, hogy a két délutáni előadást nem sikerült megtölteni. Talán több energiát és kreativitást kellett volna a reklámba fektetni. Érthetetlen, hogy miért annak az embernek a tanácsaira hallgat, akit már Korcsmáros György is leváltott sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Nem hiszem, hogy az Ön kereszténydemokrata értékrendjével összefér az ő alkoholizmusa, házasságtörése, és egész életmódja, amivel mindenhol lejáratja a színházat.
  Még egyszer nagyon köszönjük ezt a remek szórakozást nyújtó Rocky Horror Show előadást!!!”
 • 5. CafeDiva 2009. május 01. 09:35
  „Fergeteges produkció volt!!!!! A Kisfaludy-terem újjászületett, teljesen új világba csöppentünk, s lettünk rabjai másfél órára. Csak ámultunk tátott szájjal, a tapsrendet végigőrjöngte a közönség:))
  Köszönjük, hogy elhozták Győrbe ezen izgalmas ínyencséget!! Még sok ilyet!!!”
 • 4. bereki65 2009. április 23. 10:41
  „Értelmes produkció híján a bulvárt keféli a Hartyándi-társulat !”
 • 3. Túrabakancs 2009. április 20. 09:32
  „Nekem a képről nem a horror, hanem a pornó jut az eszembe! :)
  Rocky Pornó Horror Show :)”
 • 2. TakácsTamás 2009. április 19. 22:07
  „Na még arra van szükség, hogy a liberális Mediwave-szemlélet betegye a lábát a Nemzetibe. Úristen!”
 • 1. tibi-a 2009. április 19. 13:48
  „A napi életben is!

  Lásd parlament!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MEDIAWAVE Szentpéterváron

A MEDIAWAVE partnerhálózata tovább terjeszkedik, idén először rendeznek MEDIAWAVE fesztivált… Tovább olvasom