Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Hendrixért szólt a gitár - A Hey Joet pengették Győrben

Győr - Közel száz gitáron szólt pénteken Jimi Hendrix klasszikus száma, a „Hey Joe" a megyeház előtti téren, a Mediawave kisalfold.hu színpadán. GALÉRIA! VIDEÓ!


Előzetes próba kora délután, majd rövid hangolás az esti látványos és hangzatos pillanat előtt – a fiatalon elhunyt gitároslegendának ajánlva – megszólalt a dal, Hendrix klasszikusa. A közel száz muzsikust először az idei Mediwave világhírű résztvevője, a velük együtt játszó TM Stevens „gerjesztette", majd mindenki egyszerre kezdte, közben szólókkal cifrázta a dalt, a „Hey Joe"-t. Ahogy kiderült: a legfiatalabb színpadon álló zenész másfél, a legidősebb hatvanéves volt. A nemzedéki (kor)különbségek ellenére mindenki egyforma lelkesen pengetett, „szólítgatta" hangszerével a másikat. Rekordot dönteni nem sikerült a péntekii Thanks Jimi Fesztiválon, hangulatot teremteni viszont igen, nem is akármilyet.

A tervezett gitáros rekorddöntés ugyan nem sikerült, de a győri minifesztiválon mindenki jól érezte magát. Fotó: Fotó: H. B. E.
A tervezett gitáros rekorddöntés ugyan nem sikerült, de a győri minifesztiválon mindenki jól érezte magát. Fotó: Fotó: H. B. E.

Az egynapos minifesztiválból hagyományt szeretnének teremteni a mediwaves szervezők. Csatlakozva ezzel ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, amely – a legnépszerűbb lengyel bluesgitáros, Leszek Cichonski ötlete alapján – 2003-ban Wroclawból indult. A város főterén az elmúlt nyáron 1951 gitáros játszotta egyszerre Jimi Hendrix „Hey Joe"-ját. A nem mindennapi és szinte megismételhetetlen, – az ott készült filmek tanúsága szerint – döbbenetes hatású koncert azóta Guinness rekordnak számít a világon.

Thanks Jimi Festival Győrben - Fotó: H. Baranyai Edina
A Mediwave „Thanks Jimi Fesztivál"-ján ennek megdöntésére tettek volna kísérletet. Erre hívták-várták itthonról és a környező országokból azokat a blues és rock rajongó gitárosokat, akik rövid egybe- és felhangolódás után vállalják a közös muzsikálást.Videó: Cseh Róbert


A számokat tekintve a (mini) rekorddöntés ugyan szerényre sikerült, de a közönség a megyeház előtti téren, a közel száz zenész a kisalfold.hu színpadán és előtt, woodstocki érzést, „kellemes ringást" élhetett át.
Együtt csápoltak, tapsoltak őszhajúak és fiatalok, egyként válaszoltak a leghíresebb résztvevő muzsikus, a basszusgitáros-énekeslegenda, TM Stevens bíztatására, „hejgetéseire". Az extravagáns kinézetű zenész – akinek stílusa a szakma szerint egyszerre vad és gyengéd, funki és heavy metal – a nap csúcsa után még egy újabb csúcsot varázsolt a győri közönségnek: együttesével, a Shocka Zoolo Project-tel zárták le a fesztivált.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. elemér 2009. május 04. 12:31
  „Mo.-n nyomják az angolt és majmolják az amcsikat. Szörnyü dolog ez, amit nem akarnak beismerni, de muszáj ha nem akarnak lemaradni a nagyvilágban.;))”
 • 26. Robusto 2009. május 04. 11:05
  „Látom, itt sokan elutasítják a "liberális mételyt"! Persze, egyeseknek csak az felelne meg, ha kopasz "hazafiak" kifacsart népdal-utánzatokat próbálnának pötyögni, és azt ordítanák a mikrofonba: "én még a budira is csíkos zászlóval járok"!”
 • 25. okostojas007 2009. május 04. 07:40
  „Jövőre más utakra lép a Mediawave !
  én és takácstamás bízunk benne hogy ez a 67-es út lesz.
  remélem elviszik magukkal tornacípőjüket és páctivaldot is”
 • 24. okostojas007 2009. május 03. 20:27
  „nem hiszem hogy a legnagyobb gitáros volt kb. 172 cm -l amiben már a csizma sarka is benne van...............”
 • 23. elemér 2009. május 03. 18:10
  „Nocsak ne keverjük itt a szezont és a fazont, mert Hendrix-t a zenészek a legnagyobb gitárosnak tartják a rock korszakban.”
 • 22. okostojas007 2009. május 03. 13:28
  „lassan Kazinczy díjat kapnak a fórumozók ,
  nem lennék meglepve azon sem ha jövőre érettségi tétel lenne a hey joe..................”
 • 21. varpeter 2009. május 03. 13:01
  „Egyébiránt - tudomásom szerint - a magyar helyesírás szabályai alapján a Joe becézett férfinév tárgyesetét kötőjellel kell írni: "Joe-t". :-)”
 • 20. okostojas007 2009. május 03. 11:17
  „én meg a negyven éves késést tartom ostobaságnak
  az illés , lgt, neoton hiányzó zenészei sokkal többet tettek értünk mint
  hendrix aki feldolgozta más szerzeményét .
  hozzá mérhető tudásu gitáros ma legalább ötezer él amerikában...........
  de a majdnem száz imitátor között egy sem volt belőlük .................”
 • 19. varpeter 2009. május 03. 10:30
  „Nem, mintha bárkit is különösképp érdekelne, miről mit gondolok, de azért mégis leírom.
  Nem vagyok egy kifejezetten liberális gondolkodó (legalábbis a mai Magyarországon vett értelemben nem), de kicsit ostobaságnak tartom, ha egy olyan zenészre, mint Hendrix, ne lehetne az embereknek akár nyilvánosan, csoportosan megemlékezni. Ez senki számára nem kötelező, de akinek ez a név, s az általa fémjelzett zene jelent valamit (s nagyon bízom abban, a belátható, s talán a még nem belátható jövőben is rengetegen lesznek ilyenek), azok szívét a mai napig megdobogtatja egy-két ismert, s kevésbé ismert száma. Azt sem kéne elfelejteni, hogy az ember mégiscsak szociális lény, s így vannak bizonyos tevékenységek, amik közösségben minőségileg nagyobb örömöt okoznak, mint magányosan. S bizony, a zenehallgatás, a zeneélvezet épp ilyen lehet - egy CD fejhallgatóval való meghallgatása talán minőségileg nagyobb élmény, de ha az adott számokat egy koncert során láthatjuk-hallhatjuk (lett légyen akár zsúfolt tömeg körülöttünk), talán a megismételhetetlenség tudatával is felfokozottan, messze nagyobb élményt jelenthet ennél.
  Nem hiszem, hogy azonnal le kell libsizni-bibsizni egy efféle rendezvényt, mégha a vele párhuzamosan szervezett programok egyike-másika sokakban, sokunkban kifogásokat ébreszt.
  Ennyit a mai észosztásról...
  Szép vasárnapot!”
 • 18. elemér 2009. május 02. 19:17
  „Jónapot kivánok mindenkinek !

  Amcsik tarolnak mindenhol, nemcsak Mo.-n.;))”
 • 17. SaraBellum 2009. május 02. 19:06
  „Szépjónapot mindenkinek!
  Egy dolgot azért nem értek, miért fáj az valakinek ha mások máshogy érzik jól magukat mint egyesek. Egy a lényeg nem kötelező a mutatvány. Aki akar az részt vesz, aki nem akar az nem. Ja és a VOLT fesztivált is ajánlom a kommentelők figyelmébe! ;-)”
 • 16. elemér 2009. május 02. 17:22
  „Jóvan tudom hogy nem akartok ti se lemaradni "Viva la Americana". Frankó zene a mi multikulti társadalmunkbol. Willie Nelson kedvenc együttese.

  http://www.youtube.com/watch?v=jNaSE0K-ZzA”
 • 15. páctivald 2009. május 02. 16:49
  „TakácsTamás !

  Nem gyűlöllek én.
  Inkább sajnállak.”
 • 14. TakácsTamás 2009. május 02. 16:01
  „Köszönöm Páctivald és Tornacipő nevű barátaink gyűlölettől cseppet sem mentes reakcióit. Pont az ilyen "kendermagos" agyú riposztokra számítottam, így hát nem vagyok meglepve. Azért ha véget ért ez a kiváló művészeti esemény, a jointot meg az extasytablettát söpörjétek össze magatok után, mi meg majd kiszellőztetjük utánatok a heroinbódulat illatát.
  Hendrixes, woodstock imádó, békepárti, porszívóórrú majmok, remélem jól kiráztátok magatokat az erkölcstelenségben fuldokló, idegen kultúrát imádó libsifesztiválotokon, mert egy évig nem lesz ilyen. Persze majd mehettek augusztusban "szigetelni" a Szigetre, ott megint lehet inni, dugni, füvezni meg hello dzsózni egész nap. Aztán még közelebb kerülhettek egymáshoz a melegsátorban, csakhogy ne legyen olyan rideg számotokra a normális emberek világa.”
 • 13. okostojas007 2009. május 02. 15:21
  „A 100 tagu cigányzenekar az világhírű valóban - de a majdnem 100 tagu Jimy mutáns az inkább
  Csernobil élettani utóhatását szemlélteti ............................”
 • 12. páctivald 2009. május 02. 14:42
  „okostojas007!
  TakácsTamás!

  Szánalmas idióták vagytok.”
 • 11. Catherina 2009. május 02. 14:14
  „ja, és tömegeket mozgat meg, jól érzik magukat , a zene is színvonalas, nem holmi búcsúbeli igénytelen diszkólárma, végig minőségi zene szólt az ünnepek alatt, és ez a lényeg!”
 • 10. Catherina 2009. május 02. 14:12
  „Egyre színvonalasabb a rendezvény! gratulálok a szervezőknek, nagyon jó hangulat van városszerte, imádom az útszélén megálló zenészeket is akiken látszik ,hogy élvezetből zenélnek, nem az a fontos, mi kerül a tokba. És még az idő is csodálatos!”
 • 9. okostojas007 2009. május 02. 11:20
  „egész megyeház előtti téren világhírüek
  nem kellene csodálkoznom a tornacipős győzike show-n felnőtt generáción
  egész más lenne ha valami zárt helyen ( osztályon ) rendeznétek ahova csak tornacipőben lehetne belépni
  belépő ( xx forint ) ellenében
  NE MÁS PÉNZÉBŐL ? KÁRÁRA ÉREZZÉTEK EZT HAPPY - t .
  ( ja és a tornacípőböl kérnék kér szót kimosni )”
 • 8. varpeter 2009. május 02. 11:02
  „ivankovicsj!
  Köszönöm. Ez így korrekt.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok-sok fotóval: Mérai mulatság, Buda Folk Band

Győr - Volt itt Mérai mulatság, és zenélt a Buda Folk Band. Galériák! Tovább olvasom