Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Gondok a Mediawave háza táján

Győr - Jövőre 18 éves a Mediawave. Miközben a világhírű rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap „kiemelt, nagy fesztivállá" minősítette, az alapítvány – anyagi okok miatt – januártól nem tudja fenntartani a győri Mediawave-irodát.
A korábbi években karácsony tájára befutó 100 filmnevezés helyett idén már december elejére 350 alkotás érkezett előzsűrizésre, a 2008-as fényírófesztiválra. (Tavaly például 999 alkotást neveztek a január közepi nevezési határidőre.) A friss kínálat méltónak ígérkezik a jövő tavaszi Mediawave-ünnephez, hiszen a nemzetközi filmes-zenei seregszemle áprilisban ünnepli 18. születésnapját – nyilatkozta Hartyándi Jenő.

A fesztiváligazgató további örömét is megosztotta a Kisalfölddel: a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a világ rangos szakmai köreiben számon tartott rendezvényt „kiemelt, nagy fesztivállá" léptette elő. Ezzel kapcsolatban azért aggodalmát is megemlítette, ugyanis az NKA Kiemelt Fesztivál Alapja jövő januárban alakul meg, és csak ezek után – legjobb esetben májusban – írnak ki pályázatokat a védőszárnyuk alá vett kiemelt fesztiválok megrendezésére. Így a Mediawave gyakorlatilag elesett az előkészítésre eddig minden évben megpályázott és odaítélt kerettől, amely szükséges lenne életben maradásához. Annál is inkább, hiszen nonprofit, civil szervezet lévén az alapítványnak nincs üzleti bevétele. Hartyándi Jenő ünneprontó gondként szólt még arról is, hogy 2008. január 10-én lejár a filmek nevezési határideje, a mennyiség miatt mielőbb össze kellene hívni munkára az előzsűrit, de előfordulhat: nem lesz hová. Hogy miért?

A 2008-as Mediawave plakátja kész, de a nemzetközi film- és zenei fesztivál forrásaival már az előkészítő fázisban gondok vannak.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Mozgókép Közalapítvány az utóbbi tíz évben év végi pályázati alapjaiból tíz-tizenöt millió forintot biztosított a Mediawave fesztiválnak előkészítő támogatásként. Többek között azért, hogy Győrben irodát tudjanak fenntartani, ahol a szervezés és az előzsűrizés eddig zajlott, valamint hogy a tizenötezer filmből álló archívumukat ideiglenesen legyen hol elhelyezniük. A várostól bérelt iroda havi működési költsége több mint egymillió forint, amit állami és/vagy önkormányzati támogatás nélkül, közhasznú civil szervezetként önerőből nem tudnak biztosítani. Így azzal is szembe kell nézniük, hogy januárban költözni kell a Kazinczy utcából.

– Bár a sajátos magyar pályáztatási rendszernek köszönhetően évről évre negatív hangvételű cikkek születtek a Mediawave megrendezhetőségéről, végül azért mindig sikerült tető alá hoznunk a fesztivált. A mostani helyzet viszont annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy az előkészítési fázis az alultámogatott, így előfordulhat, hogy nem jutunk el a fesztiválig – nyilatkozta végül Hartyándi Jenő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényírók a számok tükrében

Arra nincs adat, hogy a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivál hány embernek szerzett jó érzést és hánynak okozott bosszúságot, de annyi bizonyos, hogy rendezvényein – koncerteken, vetítéseken – megtelt a Széchenyi tér. Tovább olvasom