Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Felvidéki népi kultúra a Mediawave-en

A Mediawave kiemelt témája a Felvidék: annak sokszínű és gazdag népi kultúrája, népzenéje és néptánca.
A komáromi Monostori Erődben rendezik április 29. és május 3. között a 24. Mediawave Film és Zenei Együttlétet. Kiemelt téma a Felvidék: annak sokszínű és gazdag népi kultúrája, népzenéje és néptánca.

A Mediawave szervezői mindig is nagy gondot fordítottak a népi hagyományok ápolására és bemutatására. Idén, az Együttlét alatt működő műhelyek között egy felvidéki népi műhely is helyet kap. A cél, hogy az érdeklődők megismerjék a felvidéki népi kultúra mélyrétegeit: a néptánc, a népzene és a népszokások világát. A Csallóköztől Gömörig terjedő tájegységek táncait felvidéki oktatók fogják tanítani, délelőtti és délutáni rendszerességgel.

A két ország Komáromának zenészeiből alakult Ritka Magyar Folkband a szokásos, együttlétindító májusfaállítás után zenél majd. A zenekar erdélyi és felvidéki népzenében mélyült el leginkább, amelynek egy részét maguk a zenészek gyűjtötték, nem ritkán kalandos körülmények között eldugott falvak öreg parasztzenészeitől.

Győrből érkezik, és tart Felvidéki Táncházat Németh Dénes és zenekara. A tagok táncházas, népzenész körökben jól ismert, gyakorlott muzsikusok, a magyar népzene megőrzésének, továbbadásának elkötelezett hívei. Mind Magyarországon, mind a Felvidéken rendszeresen adnak koncerteket, játszanak táncházakban, kísérnek gyerek és felnőtt néptánc együtteseket egyaránt. Repertoárjukban a Kárpát-medence zenei hagyatékából minden dialektus megtalálható.

Az asztal fogalom átértelmezéseként időszakosan üzemelő népi asztalokkal is találkozhatnak a látogatók, melyek bárkit befogadnak egy beszélgetésre, egy pohár borra, egy közös éneklésre. A Csallóközi Asztalnál az étel- és italspecialitások mellett bemutatkozik a Csallóköz Táncegyüttes és a nádszegi asszonyok közössége. A Palásti Asztalhoz a Búzavirág Folklórcsoport tagjai hoznak néprajzi emlékeket és falujukra jellemző ételeket.

A Felvidék népi kultúrájának bemutatásakor nem hagyható ki a szlovák népzene és néptánc. A szervezők hiszik, hogy a szomszédság okán illene megismerni a magyar mellett ezt a kultúrát is, és lehet kiderül, nem is olyan távoli népi kultúra, mint azt elsőre gondolnánk. A Mediawave-en fellép a pozsonyi Muzička zenekar, akik a magyar táncházmozgalom módszereihez hasonlóan gyűjtik és muzsikálják a szlovák népzene és néptánc értékeit. Szintén Pozsonyból érkezik Vlado Michalko és Krausz Ágnes, akik opálhegyi szlovák táncokat mutatnak be, és tanítanak az Együttléten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave 2014: 119 film versenyben

Az erődben ötödször rendezik meg a filmfórumot, amelynek témája a magyar filmkritika és a film… Tovább olvasom