Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Erődfoglalók: Mediawave 2014 zenei program

Török pszichedelikus etno, andalúz flamenco táncosok és megannyi jazz, etno- és népzene a 24. Mediawave Film és Zenei Együttléten.
A fellépők teljes listája >>

Programterv >>
Az április 29-től május 3-ig tartó összművészeti fesztivál programjában színes zenei egyéniségek várják a fesztiválozókat, a Mediawave idén is elfoglalja az Erődöt!

Az idei zenei program részeként induló Occupy Mediawave projekt az Occupy mozgalom szellemiségét akarja közvetiteni a zenei improvizáció, akciózene, happening és performansz eszközeivel. Pándi Balázs, a világhírű jazzdobos-indexvideós-programszervező is része lesz annak a 15 tagú nemzetközi csapatnak, amely szimbolikus akciókkal hódítja meg a Monostori Erőd eddig fel nem fedezett egzotikus tereit, kazamatáit. Ennek demonstratív nyitóját ő adja amerikai, holland és dán társaival.

Pándi több egyéb projektje mellett dolgozott Mats Gustafssonnal, aki idén már sokadszor lép fel a Mediawave-en, ezúttal a legendás The Thinggel, amely zenekar jóformán mindent magába integrál, ami belefér a szabad zene kategóriájába, legyen az punk, improvizációs zene, klasszikus dzsessz, avantgárd, vagy noise. Tiszteletét teszi a jazzvilág különleges figurájának számító Elliot Sharp a Terraplane Quartettel, és a kortárs magyar improvizatív zene nagy alakjai, Geröly Tamás és Grencsó István, aki a nagy előd – Szabados György – bartóki jelentőségű zenei korszakát porolja le.A szervezők Andalúziában, a flamenco egyik őshazájaként számon tartott Jerezben találtak rá a Davinia Jaén Flamenco Group tagjaira, akik az Együttlét elejétől a végéig zenélnek majd, koncerten és workshopon egyaránt. Forró hangulatú, emberközeli előadásaik mellett egy ‘’andalúz asztalt’’ is kerekítenek, dél-spanyolországi ételekkel és borokkal.

Igazi kuriózumként koncertet ad a pszichedelikus etno zenét játszó BaBa ZuLa zenekar Isztambulból, a Tom Waitts reinkarnáció Carmensita & The Ramadogs Olaszországból, valamint akusztikusra áthangszerelt dalaival a győri Auróra. ,,Az idei programba nem jelentkeztek, hanem mi kerestük meg őket, mert felizgatott bennünket, hogy akusztikus verzióval is kísérleteznek" - mondta a különös találkozásról Hartyándi Jenő fesztiváligazgató.

A régi, Mediawave-en már jól bejáratott zenekarok közül fellép a zenei műhelyekben is tevékenyen részt vevő Ferenczi György & Rackajam, a tavalyi Mediawave-en Párhuzamos Kultúráért dijat kapott Lakatos Mónika a Romengóval, valamint a moldvai és gyimesi népzenét játszó Csángálló, akik a fesztiválon meghirdetett fellépéseik mellett gyakorta lesznek szereplői a napközbeni és éjszakai szabad zenéléseknek.

Az idei Mediawave egyik kiemelt témájához, a Felvidékhez kapcsolódóan a népzenei program részeként fellép a komáromi Ritka Magyar Folkband, és a szlovák népdalokat játszó Muzička. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave - Az Online Filmfesztivál közönségdíjasai

A filmek a világ több mint negyven országából érkeztek. Tovább olvasom