Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Erő(d)ben a Mediawave-együttlét

A jövőben is többnyire győri irodájukból szervezik programjaikat a Mediawave munkatársai.
 A zenei, filmes és közösségi programok fő helyszíne a Monostori Erőd marad, de ahogy Hartyándi Jenő igazgatótól megtudtuk: Tata felé is szeretnének mediawave-es kulturális utakat építeni.

Már másfél évtizeddel ezelőtt felfedezték maguknak Komáromban a Monostori Erődöt a mediawave-esek. A nagy múltú építmény számos lehetőséget kínál a nemzetközi hírű filmes, zenés, művészeti – ahogy mostanában nevezik – köztivál vagy együttlét programjainak.

– Míg Győrben rendeztük a Mediawave-et, egy-egy május elsejei kulturális kiruccanásra minden évben „elfoglaltuk" az erődöt. Aztán tavaly – pár éves szombathelyi kitérő után – szinte valamennyi programunkkal Komáromba költöztünk. Az erőd, azonkívül, hogy izgalmas turistalátványosság, épített örökségünk szinte egyedülálló kincse, számunkra ideális helyszín – nyilatkozta lapunknak Hartyándi Jenő igazgató. – Amit eddig különböző településeken találtunk meg, azt az erődben együtt, egy „tálcán" kapjuk: különleges, történelmi hangulatú épület, tíz méterre ballagó Öreg-Duna, természeti környezet, ártéri erdők. Izgalmas koncert-, mozi-, színház- és kiállítótereket tudunk kialakítani, amelyek például esős, rossz idő esetén is biztonságot jelentenek a programjainknak.

Hartyándi Jenő még elmondta, hogy Tata felé is kacsingatnak. Ez a kapcsolat sem teljesen előzmény nélküli, hiszen az Új Forrás csapata (Komárom-Esztergom megyei irodalmi folyóirat) már régóta szerepel a Mediawave-en. Új lehetőséget jelent, hogy a szintén régi fesztiválos, Perger Gyula győri néprajzkutató a tatai múzeum igazgatója lett, így ezt a vonalat is mozgatni szeretnék a jövőben.

Az igazgató beszélt arról az új irányvonalról is, amelynek fő elemei már az idei Mediawave-en megjelentek.

A komáromi Monostori Erőd ideális helyszín a Mediawave programjainak. (A felvételt Radu Igazság készítette.)
A komáromi Monostori Erőd ideális helyszín a Mediawave programjainak. (A felvételt Radu Igazság készítette.)


Amit eddig különböző településeken találtunk meg, azt az erődben együtt, egy „tálcán" kapjuk.

– Észrevettük, hogy az igazi összetartó erő nem azzal függ össze, hogy milyen művészeti produkciókat hozunk a fesztiválra, hanem hogy mennyire tudunk hangulatot teremteni. Ezért a hagyományos fesztivál helyett köztivált szeretnénk, vagyis filmes, zenei és közösségi együttlétet. Nemcsak a legújabb produkciókat, kevésbé populáris és ismert művészeti irányzatokat szeretnénk megmutatni, hanem egyre tudatosabban, szélesebb kínálattal akarjuk feléleszteni a régi hagyományos közösség-
építő, -alakító formákat is. Ez azt is jelenti, hogy megváltoztatjuk a korábbi arányokat, és mindkét törekvésünk egyenlő hangsúllyal érvényesül a programokban. Ehhez is az egyik legideálisabb helyszín a Monostori Erőd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave: in memoriam Barsi Ernő - teljes film itt

Ernő bácsi Gyimesfelsőlokon gyűjt a Tankó családnál. Tovább olvasom