Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Zichy-palota, Győr

Győr - A város történelmi, művészeti emlékei között rangos helyet foglal el a Liszt Ferenc út 20. szám alatti barokk Zichy-palota. Itt vannak a város házasságkötő termei, itt található az állandó babakiállítás és a palotában szervezik évről évre a nagysikerű barokk esküvőt.


Az épület története évszázadokra visszanyúlik, hiszen már a középkorban katonai családok lakták a ház elődjét. Tőlük került a Zichyek tulajdonába. Az 1703-ban készített telekkönyv szerint már egyetlen gazdája gróf Zichy István, a Győri Lovasság parancsnoka.

"Pletykás" ősök ablakai

Az erkélyek közötti fülkében barokk szoborcsoport: a Szent-család. A házegyüttes legrégibb, egyben legértékesebb része a saroképület. Sarkán hengeres, zárt erkély. Ezek a zárt erkélyek az egész Kárpát-medencében leginkább Győr jellemzői. Elterjedése elsősorban a kor emberéből fakadt.


Pillanatképek a győri Zichy-palota életéből. Fotók: Kisalföld-fotóarchívum.

Az otthon üldögélő jómódú polgárasszonyok és lányok az erkély oldalsó ablakaiból szinte észrevétlenül szemlélhették az utcai járókelőket, mert az erkély látószöge 270 fokra nyitott, s így három utcára is tekinthettek.

Győr város házasságkötő termei

A lépcsőházból balra nyitott ajtót díszes barokk kerettel, két oldalt párkányt hordozó óriásokkal vették körül. Az emeleti termek ablakmélyedéseiben látható – 1800-as évek elejéről származó – festett díszítések mellett legjelentősebbek az erkélyre néző szoba barokk stílusú freskói.

Ezek a freskók részben a kor szórakozásait, részben pedig bibliai jeleneteket örökítenek meg. A nagyobb méretű teremben erősen klasszicista stílust mutat az antik oszlopos díszítés. Az elmúlt évben megvalósult a palota termeinek egybenyitása. Ezzel egy tágasabb tér jött létre, mely elegánsabb, ünnepélyesebb rendezvények és esküvők megszervezését teszi lehetővé.

1870-től a palota elvesztette eredeti jellegét, polgárházzá vált. Az új tulajdonosok a művészi értékeket semmibe véve, lakásokat alakítottak ki az épületben. A ház restaurálása, átalakítása 1986-ban fejeződött be.

Ettől kezdve itt működnek Győr város házasságkötő termei, a hozzájuk kapcsolódó előterekkel, anyakönyvi előkészítőkkel, modern felszereléssel ellátott stúdióval. Szintén itt kapott helyet a Családi Intézet és az Anyakönyvi Hivatal.A legszebb pillanat.
A legszebb pillanat.Főszerepben a Babák

Győr egyik leghangulatosabb utcájában, a Liszt Ferenc utcában található palota ad helyet az Állandó Babakiállításnak és az időszakos Nemzetközi Babafesztiválnak is.


Babák `ezerszámra´. Képek: Kisalföld-fotóarchívum.
Babák `ezerszámra´. Képek: Kisalföld-fotóarchívum.


Eleinte nehéz volt megtalálni és megnyerni a babakészítőket, sokan pedig nevetségesnek találták az ötletet, ezért először országos kiállítások, ma élő babakészítők babáit, a magángyűjteményekben fellelhető régi, muzeális értékű porcelánbabákat, játék- és babagyűjtéssel is foglalkozó múzeumok tárgyait mutatták be.

2000-ben nyílt lehetőség arra, hogy külföldi babakészítők, külföldi játékmúzeumok anyaga a közönség elé kerülhessen. Ma már az ország valamennyi részéből, a határainkon túlról is elküldik babáikat az alkotók a tavaszi Nemzetközi Babafesztiválra. Az Állandó Babakiállításon a magyar származású, Németországban élő Wiedra Berzsenyi Mónika babakészítő-mester Győr városának ajándékozott textilbabái csodálhatóak meg.

Barokkos hagyományok

A Barokk esküvőt hagyományosan augusztusban rendezik, mely egy háromnapos monstre, történelmi rendezvény a folyók városában.

Csúcspontja az egymás életét összekötő szerelmespár házasságkötése barokk hagyományok és külsőségek között. Az ünnepi lovas hintós menet a Zichy-palota elől indul, s végül a Széchenyi térre érkezik meg.

A Zichy-palota másik barokk időket felelevenítő programja a Barokk bál, ahol is korhű ruhákban, kosztümökben mulat a vendégsereg.


Barokk  kultusz Győrben.
Barokk kultusz Győrben.


Belépőjegy: a különböző rendezvények jegyárairól bővebb információt a www.zichypalota.hu oldalon találnak.

Nyitva tartás: az Állandó Babakiállítás hétfőtől csütörtökig 9.00-15.30 óráig, pénteken 9.00- 13.00 óráig, szombaton 12.00-17.00 óráig áll a nagyközönség rendelkezésére.

Megközelíthetőség: az 1-es főúton, majd a Szent István útról a történelmi belváros irányába.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vastuskós ház, Győr

Győr - A megyeszékhely egyik legjelentősebb kora barokk polgárháza, a Vastuskós ház. A XVII.… Tovább olvasom