Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Vastuskós ház, Győr

Győr - A megyeszékhely egyik legjelentősebb kora barokk polgárháza, a Vastuskós ház. A XVII. században épült ház kezdetben a városbírók háza volt. 1833-ban Zittrisch Mátyás fűszerkereskedő vette meg, és üzleti cégérnek vasszögekkel televert fatörzsöt állított a ház sarkához a bécsi "Stock im Eisen" mintájára. A vastuskó ma is ott áll.

A fatörzset valaha teljesen beborították a szegek. Az igazlegendája szerint hajdanán, amikor a mesterlegények nyugati vándorútra indultak, hagyományból ebbe a fába bevertek egy szöget.

A híres vastuskó legendája

Egy idő után persze teljesen befedték a törzset a szögek – ebből is látszik, milyen sokan indultak szerencsét próbálni a Habsburg-birodalom más városaiba –, s úgy nézett ki, mintha vasból lenne. Innen él tehát a köztudatban a "vastuskós" elnevezés.

Azóta eltelt több mint 170 év és a vastuskó akarva-akaratlan a város egyik jelképévé vált.

A ház egyszerű, simára vakolt kétemeletes homlokzatát finom párkány zárja. Manzárdtetőjét oromzatos padlásablakok és barokk vázára emlékeztető vörösréz tetőcsúcs díszíti.

Sarkán két emeletet átfogó, konzolokkal alátámasztott hengeres zárt erkély van. Az épületnek keskenyebb homlokzata néz a Széchenyi térre, míg a Stelczer utcai hosszan elnyúló homlokzatát szintén karcsú kétemeletes zárterkély tagolja.

Patkó Imre különleges kincsei

Az épületben ma Patkó Imre, néhai újságíró gyűjteménye tekinthető meg, mely XX. századi magyar és nyugat-európai képzőművészeti alkotásokat mutat be – többek közt Kassák Lajos, Bálint Endre, Vasarely és Kondor Béla munkáit –, valamint afrikai, óceániai természeti népek törzsi művészetébe enged bepillantást.

A Vastuskós ház adott otthont 2009-ben Győr legnagyobb kulturális szenzációjának: itt tekinthette meg több mint 10 ezer ember a Munkácsy Mihály zseniális képeiből nyílt tárlatot.


Belépődíj: felnőtteknek: 550 forint, nyugdíjasoknak, diákoknak: 300 forint.

Nyitva tartás: V. 1.-IX. 30.: 10-18 óráig, X. 1.-IV. 31.: 12-16 óráig, szünnap: hétfő.

Megközelíthetőség: az 1-es főúton, majd Győrbe érve a Szent István felől a Széchenyi tér irányába.

További részletek:
http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=Vastusk%C3%B3s_h%C3%A1z_(Gy%C5%91r))

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városháza, Győr

Győr - A folyók városának egyik jelképe az az épület, melynek tornya 59 méter magasra ágaskodik, s… Tovább olvasom