Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Storno-ház, Sopron

Sopron - Nyárra megújul és interaktívvá válik Sopron egyik legérdekesebb kiállítása a Storno-ház, mely Storno Ferenc kéményseprő-családból származó művész nevéhez fűződik.

A Soproni Múzeum egyik legkeresettebb gyűjteménye a Storno-ház. A jelenleg üzemelő kiállítás 1986-ban készült, az akkori elvárásoknak megfelelően, ez az installáció mára meglehetősen elavult, de úgy tudni, rövidesen megújulhat a tárlat.

A Fő téren áló Storno-ház Storno Ferencről kapta a nevét, aki 1872-ben vásárolta meg a palotát a Festetics grófoktól. A fiatal Storno-nak korán megmutatkozott rajztehetsége, ám a szegény kéményseprő család nem tudta taníttatni, így ő folytatni kényszerült apja mesterségét. Vándorlásai során telepedett le Sopronban, majd munkába állt egy kéményseprő mesternél, akinek halála után az özvegyet feleségül vette. A Storno-háznak több érdekessége is van még: innen irányította 1482-83 telén ausztriai hadjáratát Mátyás király és Liszt Ferenc is többször vendégeskedett a házban.

ddd


A 2009 nyarára tervezett fejlesztés által a gyűjtemény korszerűbbé válik, megfelel majd a 21. századi múzeumlátogatói igényeknek, többek között multimédiás eszközökkel, információs pulttal és tapintható tárgymásolatokkal bővül.

vvNyitva tartás:
április-szeptember: 10-18 óra
október-március: 10-14 óra
szünnap: hétfő

Belépődíj:
800 Ft felnőtt
400 Ft diák

Tel.: 99/311-327

Megközelítés:
Győr felől a 85-ös számú főúton kb. 90 kilométer. Sopron belvárosában, a Fő tér 8. alatt.

További információ:
http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=796

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom