Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Sokorói dombság: szőlők, pincék és remek bortúrák

Győrtől délkeletre a Győri-medence és a Bakony között helyezkedik el a Sokorói-dombság, Magyarország egyik kistája. Három dombsorból (Pannonhalma, Ravazd-Csanaki vonulat, Sokoró) és két fő völgyből (Pannonhalmi völgy, Tényői völgy) áll.

A Sokorói-dombság legegyszerűbben Győrből érhető el, de kerékpárosok számára a Fertő tavi és szigetközi kerékpárutakról is jól megközelíthető. A terület turisztikai értékét növeli a Bakony és a Balaton közelsége.

Lankákon át szőlőhegyekhez

A Sokorói-dombság látnivalói a tájegységen belül szétszórtan találhatók meg. Megtekintésük egy vagy kétnapos gyalogos, kerékpáros túrával kivitelezhető. Ma már több lehetőség adódik, hogy a körzeten belül szálláslehetőséget találjanak az előre be nem jelentett látogatók.Győrújbaráti tájház kincsei. Képek: Bertleff András.


Ezenkívül jó kikapcsolódási lehetőséget nyújt a tájegység mélyebb megismerésére az erdők, dombok felkeresése. Az itt termelt híres borok megkóstolása és más termékek megismerése is e táj felfedezését jelentheti.Győrújbaráti faluház.
Győrújbaráti faluház.


A dombvonulatok között futó völgyekben a Rábáig lefutó lankákon falvak és hegyközségek, betelepült szőlőhegyek találhatók. Annak a népi építészeti stílusnak, amelyet újabban a néprajz önálló kisalföldi házvidékként különít el, legszebb példáit (Tényőn, Tápon, Győrújbaráton, Pannonhalmán) épp a Sokoró vidékén lelhetjük meg.Tájház Tápon. Fotó: Kisalföld-archívum.
Tájház Tápon. Fotó: Kisalföld-archívum.Homokkőből álló szurdokvölgy

A nyúli lakóházak fölött magasodó dombok tetején kezdődik és a Mária-szobornál végződik Európa egyik legnagyobb homokkőből álló szurdokvölgye, az úgynevezett Szurdik. A 8-10 méter széles szurdokvölgyben keskeny út vezet felfelé, melyet helyenként 15-20 méter magasságú függőleges löszfalak határolnak.

Az út melletti homokfalból borospincék nyílnak, köztük a Nyúli Mezőgazdasági Szövetkezet jelentős pincerendszere. A Sokorói-dombság legmagasabb pontja 312 méter; innen csodálatos kilátás nyílik a Kisalföld síkságára, amelyen a falu nagyobb része elhelyezkedik. Jó időben Győr pereme is jól látható.Különleges táj, zamatos bor = remek kirándulások.
Különleges táj, zamatos bor = remek kirándulások.IV. Béla legendája


Ravazd községet Veszprém felé elhagyva (körülbelül 50 méterre) egy forrás található, ismertebb nevén a Béla-kút. Felette kis négyszögletes alakú barokk kútház emelkedik. Falában márványtábla emlékeztet a kúttal kapcsolatos legendára: IV. Béla a tatárok elől menekülve megpihent a forrásnál és ivott annak vizéből.

A forrás ma is kínálja friss vizét a kirándulóknak, de az úton semmiféle jelzés nem mutat rá. A kúttal átellenben fekvő dombon, alacsony kerítéssel körbevéve áll a Szent Villebald-emlékkereszt. Itt volt Szent Villebald temploma, és a török korban elpusztult régi falu is.Megközelíthetőség:
Écs, Nyúl, Ravazd felé a 82-es főúton. Tényő és Sokorópátka felé a 83-as főúton, majd Győr-Ménfőcsanak irányába.

További részletek:
http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Sokor%C3%B3i-dombs%C3%A1g_l%C3%A1tnival%C3%B3i

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radó-sziget, Győr

Győr - A Radó-sziget a belváros történelmi magjában található, a Rába két ága fogja közre. A sziget… Tovább olvasom