Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Scarbantia fóruma, Sopron

Sopron - Az egykori Római Birodalom Pannónia provinciájának egyik határállomása Scarbantia, a mai Sopron, volt. Kiemelt szerepét a Borostyánkő út, mint fontos kereskedelmi útvonal, menti fekvésének köszönhette.

A város magját, a mai belvárost, a középkorban várfal és várárok vette körül, mely erődrendszer az utcaszerkezet kialakulására is hatással volt. A római oppidum központja a fórum volt, melynek legfontosabb épületét – a capitoliumi templomot – 1893 telén a városháza építésekor találták meg. Az 1960- és 1970-es évek ásatásaival végül sikerült meghatározni a fórum teljes kiterjedését és elhelyezkedését.

Az egykori tér lajtamészkő burkolólapjait a fertőrákosi kőbányából szállították ide. A tér déli részén három bronz lovasszobor talapzata került elő, a fórum egyes oldalain pedig különböző istenek oltáraira bukkantak. A három főisten - Jupiter, Juno és Minerva - temploma a város legmagasabb pontján állt. A gladiátorjátékok megrendezéséhez tágas oszlopközöket mértek ki, az oszlopcsarnokokban pénzváltó bódékat, az emeleten pedig erkélyeket alakítottak ki.

Scarbantia igazi római városként működött, az itáliai utazó mindent megtalált, amit hazai földön megszokott: nyüzsgő piacot, istenek szentélyeit, kényelmes fürdőt és természetesen gladiátorjátékokat. A kiállítás a hatalmas építészeti mű feltárt részleteivel felidézi a látogatóban az egykori római kori városberendezkedést.. A lelet jelentősége abban rejlik, hogy ez az egyetlen Pannónia földjén megmaradt fórum, mely itáliai minta szerint épült.

Megközelítés:
Győrből a 85-ös számú főúton autózva kb. 90 kilométer. Sopron, Új u. 1.

Nyitva tartás:
Átalakítás miatt a fórum jelenleg csak telefonos bejelentkezéssel tekinthető meg. Telefonszám: 20/364 22 63 (Gömöri János).

Belépődíj:
300 forint

Kapcsolódó linkek:
http://www.utazzitthon.hu/sopron_scarbantia_foruma.html
http://www.vendegvaro.hu/terkep/sopron/scarbantia-foruma-sopron
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kecske templom (Nagyboldogasszony) és káptalan terem, Sopron

Sopron - A Sopronban élő ferences szerzetesek a város központjában építették fel először… Tovább olvasom