Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Sarlós Boldogasszony-kápolna, Máriakálnok

Máriakálnok - A Sarlós Boldogasszony-kápolna a térség legismertebb búcsújáróhelye. Egy kút az, ahonnan a legenda kezdődik. Úgy tartják, hogy törökök elől visszavonuló seregek betegjeit meggyógyította a forrás. A legenda szerint nem sokkal később egy kálnoki halász a kút vizében egy hársfából faragott Szűz Mária szobrot talált, és aprócska kápolnát, remetelakot épített számára a forrás mellé. Évszázadokig remeték gondozták a kegyhelyet.

1663-ban gróf Viczay János egy nagyobb kápolnát építtetett az addigi helyére a Sarlós Boldogasszony tiszteletére.

A következő évszázadtól kedvelt búcsújáróhely lett a barokk stílusban épült kápolna. Sokan hagytak itt fogadalmi ajándékokat, arany- és ezüsttárgyakat is, ezeket vagy más helyre vitték vagy elpusztultak az 1873-as tűzvészben. Pedig addig inkább a víz volt az, ami fenyegette a kápolnát. A kegyhelyet ugyanis gyakran öntötte el a Duna.

Kattintson a képre a galéria megnyitáshoz! Nézze meg a máriakálnoki kápolnát! Fotó: Bábics Norbert
Az 1873-as tűzvészben az egész kápolna a tűz maratéka lett: de a Szűz Mária szobor és a kis Jézus szobra némi pörkölődéstől eltekintve is sértetlen maradt. A csodás esemény hatására még inkább megnövekedett az érdeklődés Máriakálnok és a kápolna felé. Egy évvel később, 1874-ben szentelték fel az újjáépített kápolnát a győri püspökség és a hívek adományaiból. A kegyszobrokat is feldíszítették. Búcsúkiváltságait is ebben az évben nyerte el a kápolna, IX. Pius pápától.
A kápolnát egykor úgy építették, hogy a csodás vízű kút a kápolna közepén tört fel. A vizet később kivezették, hogy a búcsújárók könnyebben hozzájussanak. A forrás vizét főként lábfájára és szemfájásra alkalmazzák.

A búcsúk húsvét hétfőn, áldozócsütörtökön, pünkösd hétfőn, Szentháromság vasárnapján, valamint Sarlós Boldogasszony (július 2) és Kisboldogasszony (szeptember 8.) utáni vasárnap vannak. A kápolna mellett szabadtéri miséző hely is van, oltárral, szószékkel és padokkal.

A középtornyos, egyhajós kápolna neoromán stílusban épült. A bejáratnál bélletes kapu fogadja a kegyhelyre látogatókat. A pilléreken szobrok állnak, a homlokzaton jellegzetes neoromán díszítés látható. Festett üveg ablakait adományokból építették a kápolnába. Legutóbb 2003-ban újították fel.

A kegykápolna előzetes bejelentkezéssel húsvét hétfőtől november 1-ig látogatható. Kulcs a római katolikus plébánia hivatalban. (9231 Máriakálnok, Templom u. 4., telefon: 96/214-100).

Megközelíthetőség:
Máriakálnokon a Rákóczi Ferenc utcáról, a falu Halászi felőli részén, a Kápolna téren.

Kapcsolódó linkek:
http://www.bucsujaras.hu/mariakalnok/index.html
http://hu.wikipedia.org/wiki/Máriakálnok#L.C3.A1tnival.C3.B3k

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom