Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Pannonhalmi arborétum

Pannonhalma - A Főapátságban elsősorban a bazilikát keresik fel a turisták, holott a szerzetesek arborétuma is egyedülálló szépségeket rejt. A több mint négyszáz növényt rejtő parkot méltán dicsérik, akik a természet csodáinak szeretnének adózni, vagy csupán egy kis csendre vágynak – távol a nagyvilág zajától.
 
Az apátsági főbejárattal szemben míves kovácsoltvas kapu vezet az arborétumba. Beléptünkkor érdemes megpihenni a kis teraszon, ahonnan messze ellátni az erdők, szántóföldek tarkította szelíd tájon.

Kazinczy és a bencés szerzetes barátsága

"Fölmenének a hegyre, és Pannónia szépségét látva igen megörülének" – írja Anonymus krónikájában. A hagyomány szerint ez az a hegy és ez az a táj, amelyet honfoglaló elődeink láttak.

Az arborétum fekvése különleges, hiszen telepítésekor a meglehetősen meredek északkeleti domboldalt használták fel. Eredetileg a monostor gyógynövényes-, majd veteményes- és gyümölcsöskertje volt itt. Sőt, már a 19. század első évtizedeiben is tudományosan vizsgálták a természetet a szerzetestestvérek.Pannonhalmi Arborétum


Az 1830-as években arborétumszerű, angolpark jellegűvé néhány évvel később alakították. A század végére megoldották a kert rendszeres öntözését, így a huszadik század elején több mint húsz fenyőfaj, és mintegy 130 lombos fafaj élt a területen. Sétaútjain barangolva fa- és cserjefajok sokaságában gyönyörködhetünk.

A hazaiak mellett távoli tájak számos képviselője zöldell, mint a kínai mamutfenyő vagy a szárnyasdió. Nevezetes fája a Pannonhalma nevet kitaláló Kazinczy Ferenc és a szintén nyelvújító Guzmics Izidor bencés szerzetes barátságának emlékét őrző platán.


Életre kel a természet a Pannonhalmi Apátság körül. Fotók: Szeghalmi Balázs.


Több mint 400 növényfaj

Különösen értékesek azok a fajtagyűjtemények, amelyek növénycsaládot, vagy egy-egy faj változatait együtt tartalmazzák. Összesen több mint 400 növényfaj található itt, a Pannonhalmi-dombság keleti vonulatán.

A bejárat melletti teraszról festői kilátás nyílik az apátság alatt elterülő tájra. Érdemes kicsit megpihenni e csodás helyen.Belépőjegy: nincs.

Nyitva tartás: egész évben (kivételek lehetnek a nagyobb keresztény ünnepek, illetve a téli, jeges időjárás okozta csúszásveszély).

Megközelíthetőség: a 82-es főút felől, Veszprém irányába.

Bővebb információk:
http://www.bences.hu/hu/foapatsag/latnivalok/arboretum

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/megujul_a_40_eves_arboretum/2099016/

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pannonhalmi Apátság: több mint 1000 éves csoda

Pannonhalma - Az apátság több mint ezer esztendős, s 1996 óta a Világörökség részét képezi.… Tovább olvasom