Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Nyirkai-hany: Lidércfény táncol a tündöklő ég alatt

A csodálatos hanyi lápot a kommunista ifjak 1957-ben kezdték lecsapolni, azzal a remek ötlettel, hogy termővé tegyék a földet.


A hatszáz hektáros területet 2001-ben (120 millió forintos beruházással) adták vissza a természetnek. A Nyirkai-hany napjainkban már ismét régi fényében tündököl, a Hanság egyik legszebb ékköve, gazdag állat- és növényvilággal.

A Hany misztikus világáról számos legenda maradt fenn, a táj kiváló ismerője, Nagy László sokat mesél az arra járóknak a lidércfényről, erdei manókról, tündérekről, a sétáló erdőről, a természet és az ember kapcsolatáról.

 A Nyirkai-hany napjainkban már ismét régi fényében tündököl, a Hanság egyik legszebb ékköve, gazdag állat- és növényvilággal.

A Nyírkai-hany 484 hektárját víz borítja, s ez remek lakóhelyül szolgál ezer meg ezer élőlénynek. A Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai az ősi növényeket fokozatosan telepítették vissza, s a sebek begyógyultak. A tájra jellemző növények birtokba vették a maguk területét. Napjainkban láthatunk már tündérrózsát, vízitököt, békaliliomot, békatutajt, tündérfátyolt, amely a keserű vidrafűvel együtt jelent meg. Nagy foltokban él itt a széles- és keskenylevelű gyékényt, a partoldalakon réti füzény. A nyírfű és a víziharmatkása is előbújt.

A halak telepítése is fokozatosan folyt, a gazdasági és a ritka fajoké egyaránt. A víz mélyén réticsík, lápipóc, keszegfélék, csuka, ponty, compó, harcsa úszik. Az ősi, sárga busafejű aranykárász szintén csodálatos hala a tájnak. A kopoltyúsok szaporodása elsősorban az élővilág számára biztosít táplálékbázist. Búbos vöcsök, réti és pajzsos cankó, nagy goda s a vékony lábú, csodálatos megjelenésű gólyatöcs és a gulipán is e vidék lakója már, ahogy a pólingok is. A természetvédelmi címermadárral, a nagy kócsaggal is itt találkozunk, sőt láthatunk szürke és vörös gémet is. A bakcsó, más néven vak varjú, szintén költ. A tó szélén szárcsák és kisvöcsökök fürdenek, de hallani a kontyos és cigányrécéket, a cserregő és foltos nádi poszátát vagy a kékbegyet Negyven év elteltével pedig a Hanságban költ ismét a réti sas.

Ma már ez az élőhely megegyezik a 19. századi viszonyokkal. „Ez itt a víz birodalma, az a jó, ha a hanyi víz nem adja ki örökre a helyét" – idézi gyakorta Nagy László a nagyapjától hallott mondatot.

Nyírkai-hany

Megközelíthetőség: autóval Csornáról Bősárkány felé a 86-os főúton, Bősárkány után, a Szávíz vízicentrumtól gyalogosan; Mosonmagyaróvár felől Jánossomorján át a 86-os főúton, Bősárkány előtt, a Szávíz vízicentrumtól gyalogosan. Parkolási lehetőség: a Szávíz vízicentrumnál. A Nyírkai-hany bejáratánál magaslesre mászhatunk. Érdemes távcsövet vinni!

Madármegfigyelő nap a Nyírkai-hanyban
Időpont:
október első hétvégéje

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom