Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Napóleon-ház és a Király utca, Győr

Győr - A 17. századi eredetű, majd barokk formában a 18. században átépített polgári lakóházat Napóleon-háznak is nevezik, mert a vesztes kismegyeri csata után, 1809. augusztus 31-én itt töltött egy éjszakát Napóleon Győrben.

Napóleon egyetlen magyar kalandozása

Ha kicsit pikírtek vagyunk, akkor úgy is fogalmazhatnánk: a szóban forgó ház legfőbb nevezetessége a kor elsőszámú uralkodója: Napóleon császár. De mit is keresett a történelem egyik legismertebb alakja Győrben? Természetesen – mint oly sokszor – csatázott, s győzelmet aratott.

Ahol Napóleon császár is aludt egyet. Videó: Cseh Róbert.A győri csata Kismegyeren (1809. június 14.) volt a napóleoni háborúk egyetlen, a Magyar Királyság területén lezajlott ütközete, egyben az utolsó olyan összecsapás, amelyben a magyar nemesi felkelés hadai vettek részt. Petőfi sokat is gúnyolódott a "szétfutó" nemesi urakon, de történészek szerint ez esetben kicsit igazságtalan volt.

Látványos hadijáték

Egyrészt a magyar urak nem adták olyan olcsón a bőrüket, másrészt a francia haderő nem csupán a legfejlettebbnek bizonyult ebben a korban, de jelentős létszámfölényben is állt fel a kismegyeri síkra.

Ráadásul a kismegyeri csatának köszönhető, hogy Győr neve – igaz, német formában, Raabként – felkerült Párizs egyik leglátogatottabb pontjára, a Diadalívre. Hiába, az idő mindent megszépít.Napóleon győri háza és a Király utca. Fotók: Cseh Róbert.


A 200 éves csata emlékét egyébként minden esztendőben hagyományőrzők mutatják be Kismegyeren: a látványos hadijátékon évről évre több francia és német hagyományőrző csapat is tiszteletét teszi.

Vissza a Napóleon-házhoz: az épület jelenleg a Városi Művészeti Múzeum időszaki kiállítóhelye. Kortárs magyar és egyetemes képzőművészeti kiállítások helyszíne.

Király utca: Gárdonyi is élt itt

A Napóleon-ház utcája, a Király utca egy másik patinás épületnek is otthont ad, jelesül az egykori Pápai pálosok házának. A kétemeletes lakóház eklektikus homlokzata 1890-ből származik, középrizalitját a széleken egy-egy oszlop támasztja alá.

A 18. században a pápai pálosok megszállóháza volt, majd a 19. században az Arany Bárány Szálló működött itt. Cseh süvegboltozatos kapualján át juthatunk udvarába, melyet északról az egykori várfal határol.

A 6. számú lakóház 18. századi eredetű, a vele szemben álló 7. számú ház klasszicista stílusú, különösen csigalépcsős lépcsőháza érdemel figyelmet. A romantikus stílusú 8. számú kétemeletes lakóházban élt 1883-88 közt Gárdonyi Géza. Az épületet Frumann Antal tervezte. Az északi oldal 9. és 11. számú háza közt vezet fel a Káptalandombra a keleti Lépcső köz.


Belépőjegy a Napóleon-házba:
az aktuális kiállítások jegyében változó.

Nyitva tartás nyári szezonban:
keddtől vasárnapig 10-18 óráig.

Megközelíthetőség: a Baross úton keresztül.

További részletek: http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=1264

http://www.artmuz.hu/  


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jedlik Ányos emlékszobája, Győr

Győr - A megyeszékhelyen több mint kétszáz éve élnek és tanítanak a bencés gimnáziumban híres… Tovább olvasom