Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Kisvasút emlékhely, Dunaszeg

Dunaszeg - A XX. század elején felvetődött a Szigetköz falvain keresztül futó vasút megépítésének ötlete, azonban ez támogatás hiányában nem valósulhatott meg.
Megvalósult viszont a szigetközi földbirtokosok (Héderváry Károly, Wenckheim Frigyes) kezdeményezésére a keskeny nyomközű, csak gazdasági célú kisvasút megépítése. A földeken megtermelt javakat szállították a legközelebbi vasútállomásra.

Hédervár és Lébény között működött ilyen vasút, valamint Patkányos és Öttevény között.

A háborúk után a vasutak funkciója megváltozott: ipari termékeket (kavicsot, homokot) szállítottak a Szigetközből. A szigetközi kisvasutak jelentőssége egyre csökkent, bár az 1954-es árvíz után több falu számára nagy segítséget nyújtottak.

1969-ben szüntették meg az utolsó szigetközi kisvasutat, amely Patkányostól a Bolgányi-hídon át Kunsziget mellett Öttevényig közlekedett. A síneket hamarosan felszedték, de néhány helyen még a mai napig van, ami emlékeztet az egykori szigetközi gazdasági kisvasútra.

Fotók: Stróbli Norbert


A kisvasút 2009 májusa óta már nem csak néhány síndarabban és az idősek emlékében él: Dunaszeg mellett közlekedési emlékhelyet avattak. De további ötletek is vannak a szigetközi kisvasutak turisztikai célú újjáépítésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Holt-Rába (Marcal) környéke, Győr

Győr - A most bemutatott Holt-Rába nyári túraútvonalnak kiváló, de horgászparadicsomnak is kiváló. A… Tovább olvasom