Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Két kerékkel a Szigetköz szívébe!

Túrák - Győrtől Hédervárig, a Szigetköz szívébe 25-27 kilométer az út, a túra távja oda-vissza 50-55 kilométer. Először Dunaszeget érdemes célba venni.


A Mosoni-Duna kiszögelléséről nevét kapó településen a Morotva-tavi ösvényt nézzük meg. Az 1,5 km hosszú, csak gyalogosan járható tanösvény táblái a nádasok élővilágát ismertetik meg a turistákkal.Szigetközi túra - sok-sok fotóval!


A tónál madármegfigyelő-torony szintén található. A 68 hektáron elterülő Morotva-tó olyan vízi madarak élőhelye, amelyek kevés helyen láthatók. Ráadásul mellettük botanikailag különleges vízinövények teszik teljessé a természet szépségét. Miután búcsút intünk a Morotva-tónak, a helyi kerékpáros büfében lehetőség nyílik kicsit felfrissülni.

Halászlé Ásványrárón

A rövid pihenő után Ásványrárón a Rárói Kálváriánál állunk meg. Itt ismerhető meg a Szigetköz legöregebb fekete nyárfája, ami védett természetvédelmi érték.

A rárói fekete nyárfa 130 cm földfelszín feletti magasságban mért kerülete 5,2 méter. Pontos életkora nem ismert, de az bizonyos, hogy több mint egy évszázados. Ásványon a templomban megtekintjük a középkori keresztelőmedencét, mely vörösmárvány keresztelőkútjába 1430-as évszámot véstek.

Ezt követően sétálhatunk kicsit az ártérben.

Akik ebédre egy ízletes halászlére vágynak, azok Ásványrárón remek csárdák közül választhatnak. Egy igazi halászlé ára körülbelül 700-800 forint.

Hazánk legöregebb fája

A jóízű halászlé után Hédervár felé vesszük az irányt, s ott Árpád fájához kerekezünk. A Boldogasszony-kápolna előtt álló hatalmas kocsányos tölgyfát a néphit Árpád fájának tartja, amihez a fejedelem egykor lovát kötötte. Történészek szerint azonban ez képtelenség.

Ebben igazuk is van, hisz a 14 m magas és 710 cm kerületű fát az erdészek körülbelül 800 évesre becsülik – tehát jócskán "fiatalabb" mint Árpád vezér.

Mint arról a Kisalföld többször beszámolt, a famatuzsálem komoly veszélyben volt az utóbbi években: derékba tört, ezért fagúlával kellett biztosítani.

Finálé a grófnál

Ezt követően megnézzük az ország egyetlen Burgonya-bogár emlékművét. Az 1997-ben felállított szobor annak emlékét őrzi, hogy 1947-ben Héderváron látták meg először a származási helyéről colorádó bogárnak is nevezett kártevőt.

A bronzbogár nem a kártevő iránti tiszteletre, sokkal inkább az ellene hihetetlenül gyorsan kibontakozó országos méretű, szervezett növényvédelemre utal.

A túra végén van lehetőség a Hédervári-kastély parkjában a kavicsos sétányokat végigjárni, s kicsit rákészülni a haza vezető útnak.A túra távja: 50-55 kilométer.

Szintemelkedés: nincs.

További részletek: http://szigetkoz.lap.hu/   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irány Sopron, irány az Alpokalja!

Túrák - A Soproni-hegység számtalan szép élményt kínál. A most ajánlott túra során a Károly-kilátót,… Tovább olvasom