Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kályhamúzeum, Győr

Győr - Fruhmann Antal (1908-1987) győri kályhásmester végrendeletében lakóházát és műhelyét a Xántus János Múzeumra hagyta. A Fruhmann-házban kialakított kályhamúzeum egyedülálló a maga nemében.


A régi mesterséget látványosan szemléltető, "Az otthon melege" címet viselő tárlat igazi csemege. A kályhásműhely eredeti rendeltetésének megfelelően áll a látogatók rendelkezésére: látogatói számára bepillantást enged e szakma rejtelmeibe és jó néhány művészi cserépkályhát is bemutat.

Fruhmann Antal hagyatéka

A győri cserépkályhásság jelentős képviselői, a Dachauer-, Mágner-, Magyary-műhelyek a XX. századi modernizáció áldozatai lettek. Megszűnt bennük a termelés, majd elenyésztek. Azonban egy, a Fruhmann-kályháshagyaték megmenekült. Nagyapja, apja is kályhás volt, így szinte belenőtt a szakmába és annak fortélyait már fiatalon elsajátította. Nemcsak készítette a csempéket, építette a kályhákat, de gyűjtötte is azokat.A múlt kedves töredékei: egykoron meleget adó kályhák. Fotók: Kisalföld-archívum.1966-ban segítségével hozták létre a Xántus János Múzeum pincéjében a cserépkályha tanulmányi kiállítást. Nagyon hosszú idő telt el 2008-ig, míg valóra válhatott a néhai mester álma. Az örökséget bárki megismerheti, a cserépkályhák világába bárki betekinthet, és kit ne vonzana "Az otthon melege"?

Cserépkályháscégér, céhzászló, céhláda

A saroktelken álló lakóházat a mai Kiss János utcában a Fruhmann család 1910-ben vásárolta meg. Az akkor már talán százéves épületben rendezkedtek be. A múzeumi hasznosítás keretében eredeti formájában állították helyre. A kiállítás három egységre tagolódik: a kályhásság története, a műhely és a cserépkályha-bemutató. A lakóházban a cserépkályhás-mesterségről kapunk átfogó képet.

A céhes ipar és az ipartestületek meghatározó emlékei kerültek ide. Látható többek között céhzászló, céhláda, cserépkályháscégér. Ugyanakkor a termekben a győri cserépkályhás-dinasztiák által készített kályhák a legfontosabbak. Ha már nem is sugároznak meleget, mindannyiunkban az otthon melegét idézik.

Tizennyolc kályhát állítottak fel: kastélyból érkeztek

A cserépkályhák többek fűtőalkalmatosságoknál, maguk körül világot teremtenek. A műhelyben fennmaradt az agyag tárolóhelye, a szerszámok, mintadúcok, az égetőkemence, a polcokon ott sorakoznak a kész csempék. Mindez olyan szinten, hogy akár újra lehetne kezdeni a gyártást. Itt kézműves-foglalkozások szervezésére is lehetőség nyílik.

A leglátványosabb az egykori rozzant gazdasági épületek helyén felépített új pavilon bemutatója. Tizennyolc kályhát állítottak fel, a mesterség érdekes és értékes alkotásait. A megye kúriáiból, kastélyaiból, városi polgárházaiból származnak, némelyikük valóságos remekmű. Barokk, copf, klasszicista, szecessziós darabok: egyik elbűvölőbb, mint a másik.

Kiemelkedik szépségével a dénesfai Cziráky-kastélyból származó kandallókályha, a szilsárkányi Baditz-kastélyból való barokk porcelánkályha és a győri Napóleon-ház szecessziós kályhája.

Megközelíthetőség: 
A Szent István út felől, a Teleki László utca irányába. Szlovákia felől, a Tarcsay Vilmos utca irányába.

Nyitva tartás:
10-18 óráig, szünnap: hétfő.

Belépődíj:
Felnőtteknek: 650 forint, nyugdíjasoknak, diákoknak: 300 forint.

További részletek:
http://kalyhamuzeum.hu

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=21658 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árpád-tölgy, Hédervár

Hédervár - Az ország legöregebb fája Héderváron található. Tovább olvasom