Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Irány Sopron, irány az Alpokalja!

Túrák - A Soproni-hegység számtalan szép élményt kínál. A most ajánlott túra során a Károly-kilátót, a TV-tornyot és a Taródi várat is útba ejthetjük.

A Hűség városában rögtön a Lövérek felé vesszük az irányt, elhaladunk a szívszanatórium előtt, majd a Lövér Szálló következik. Első erdei úti célunk a soproni jeles muzsikus, Altdörfer Viktor emlékének állított emlékmű; már innen is szép kilátás nyílik a Fertő tóra és a városra.

Aztán következik a Dalos-kő, innen pedig felmegyünk a Károly-kilátóhoz. A körpanorámás kilátótoronyból tiszta időben nyugatra az Alpok havas csúcsai, keletre a Kisalföld párába vesző távlatai látszanak.
Sopron túra - sok-sok fotóval!


A vas-hegyi páholyon át


Utunk innen a Dalos hegyre, a TV-toronyhoz vezet, aztán ismét bemegyünk az erdőbe, ahol a Ciklámen tanösvényt érintve a Vas-hegyen át jutunk el a Gloriette-kilátóhoz, ahol ismét megpihenhetünk.

A Vashegyi páholyból a Taródi vár irányába haladunk, ám tehetünk egy másfél kilométeres kitérőt, hogy megtekintsünk két csodás szépségű kis templomot, a román kori Mária Magdolna- és barokk hegyi templomot.

A hősök temetője mellett jutunk vissza a Taródi várhoz, amelyet tulajdonosa és névadója ötven éve kezdett építeni, s azóta a Soproni-hegység egyik nevezetességévé, kedvelt turistacélpontjává vált. (A csoportos belépő itt pár száz forint.)

A Taródi várpihenő után a Felső-Lövérek lába alján sétálva jutunk el a város kertészetileg legszebben gondozott parkjába, az Erzsébet-kertbe. Sétányait idős fenyők, lombos fák árnyalják, a kertet pedig két szépen fejlett, Kaliforniából származó mamutfenyő uralja.

Praktikus tudnivalók

A nagyobb kaptatókat kerüljük, utunk során két kisebb szintkülönbség vár ránk, a Károly-magaslat és a Vas-hegyen áthaladó szakaszon.

Túra alatt főképp erdőben járunk; kényelmes ruházatot, cipőt viseljenek. Útközben érdemes több helyütt megpihenni (Károly-kilátó, Taródi vár); utóbbiaknál hűsítőket is lehet vásárolni.


A túra távja: 10 kilométer.

A szintemelkedés: 25-30 méter.

Megközelíthetőség: Győr felől a 85-ös és 86-os főúton.

Bővebb információk: http://www.na-tura.hu/    


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirándulás a fehércsurgói Vaskapu-víztározóhoz

Túrák - A festői szépségű Gaja-szurdok mindenképp megér egy "misét" a természetbarátoknak. A túra… Tovább olvasom