Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Erebe-szigetek, Gönyű

Gönyű - Minden túlzás nélkül állíthatjuk, az Erebe-szigetek hallatán minden gönyüi szíve megdobban. A helyiek gyakran szerveznek kirándulásokat az erdőrezervátum környékére, ezzel is tisztelegve a sziget különleges élővilága előtt.


A szigetcsoport talán legérdekesebb jelenségei az itt élő védett hódok és fokozottan védett vidrák. Még 2004 novemberében költöztek ide a hódok, a jelek szerint nagyon is jól érzik itt magukat. A szaporulatnak hála Mezőörsön és Nagyszentjánoson is láttak már "gátépítő mestereket" - tudtuk meg Lakatos Attilától, helyi lokálpatriótától.

Ide jár a feketególya és a rétisas is

Az Erebe-szigetek elsősorban a gazdag állatvilága miatt jelentős. A hódok és vidrák mellett számos felbecsülhetetlen értékű faj talál itt menedéket. A 64 hektáros vízzel határolt területen talált otthonra a védett partifecske, a gyurgyalag, a barna kánya és a jégmadár is.

A vadrécék különböző fajainak nagyobb számú csapataival elsősorban a vonulási időszakokban találkozhatunk. Leggyakoribb a tőkésréce, ritkább a nyílfarkú és a kendermagos réce. Az északi fajok közül a kerce- és a kontyos réce télen, míg a hegyi réce és a jeges réce csak alkalomszerűen fordul elő.

"Ugyan nem itt fészkel, de ide jár táplálékért a rétisas és a feketególya is" - árulta el a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet tájegységvezetője, Peimli Piroska.


lél

Törökországból szeretettel

Az érintetlen szigetet erdőrezervátummá minősítették, a növény- és az állatvilág természetes folyamatait az ember semmiféle gazdálkodó tevékenységgel nem befolyásolhatja.

A Pannonhalmi Tájvédelmi körzet tájegységvezetője szerint jelenleg az a kérdés, vajon a szukcesszió során az őshonos növényeknek vagy az özönnövényeknek sikerül uralkodóvá válniuk.

Peimli Piroska szerint a botanikai értékek kevésbé jelentősek, de azért akadnak különleges, védett fajok. Az Erebe-szigetek melletti partvonalon virul a csajkavirág, a pókbangó, a vitéz kosbor, az agárkosbor, a poloskaszagú kosbor, a bíboros kosbor, a sömörös kosbor de jellemző faj még a homoki nőszirom is.

A különleges fajok sorában helyet kell, hogy kapjon a vérvirág is. Jovanovics Dusán elmondása szerint még a törökök hozták be hazánkba, a lelkes környezetvédő úgy tudja, a lovak abrakával együtt került ide, és vetette meg gyökerét.

Mégis honnan a név?

Az Erebe-szigeteknek már az elnevezése is felettébb érdekes, két verzió is él a köztudatban. Az egyik még a török-időkig nyúlik vissza, mikor is Gönyű lakossága a szigetre menekült a vérszomjas betolakodók elől.

Akik már biztonságban érezhették magukat a sziget védelmében, "Erre be!" felszólítással mutatták a helyes irányt a többieknek.

A másik verzió a hajózással kapcsolatos, ott is az "Erre, be!" parancsot kiabálták, csak éppenséggel a lovakkal dolgozó rakparti munkásoknak mutatták így az utat.


Belépőjegy:
nincs, télen-nyáron látogatható.

Megközelíthetőség:
Győr és Komárom felől is az 1-es úton.

Bővebb információk: http://gonyu.network.hu/kepek/klubkepek/erebe_sziget_es_kornyeke
 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Club Bacardi, Győr

Győr - Karibi hangulat, kultúrált környezet és konga show. Folyamatos kedvezményekkel várják a… Tovább olvasom