Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Dunai Hajós emlékmű, Dunaremete

Dunaremete - Dunaremete a Duna jobb partján fekszik. Timaffy László gyűjtése szerint a falu helyén egykor két remete élt, ők fogadták be azokat, akik politikai vagy vallási okokbólk a Duna szigetein kerestek menedéket.

A Dunán az árvízvédelmi töltés megépítése biztonságosabbá tette a dunaremeteiek életét, azóta könnyebben lehet megközelíteni a falut. 1930-ban a megye első hajóállomását itt adták át, amely a második világháború végéig működött. Kezdetben uszályok a szigetközi földeken termelt zöldséget, paprikát és gabonát szállították Bécsbe, később szenet, építőanyagot és timföldet is szállítottak. Dunaremete egyik főállomása volt a Budapest és Bécs közötti vízi személyszállításnak.
A kikötő megszűnt, amikor a Duna újra határfolyó lett.

Kattintson a képre a galéria megnyitáshoz! Nézze meg a dunaremetei kikötőt! Fotó: Bábics Norbert


Az egykori kikötő ma emlékhely, ahová hangulatos út vezet a faluból. A Dunai Hajós emlékműve azoknak a hajósoknak állít emléket, akik a Dunán egykor itt teljesítettek szolgálatot. Az emlékhelyen táborozóhelyet alakítottak ki, padokkal, asztalokkal, tűzrakóhellyel.

A Holt-Duna tanösvény a dunaremetei kikötőből indul, 5-6 kilométer hosszú. A tanösvényen tündérrózsás, vízitökös hínártársulást, különböző vízimadarakat, barna rétihéjákat, vörös gémeket is láthatunk.

Megközelíthetőség:
Dunaremetén a Fő út, Arany János utcán át.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom