Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Csoda Vasúti Lámpamúzeum, Fertőszéplak

Fertőszéplak - Harangovics József Fertőszéplakon olyat gyűjt, amilyen senkinek nincs a világon: vasúti lámpákat. A Vasúti Lámpamúzeumban olyan ritkaságokat találhatunk, amelyek a formatervezés és a kivitelezés remekművei.


A vasúton használt világítóberendezéseknek négy csoportja van: a mozdonylámpák, a jelzőlámpák, a zárlámpák és a kézi jelzőlámpák. A fertőszéplaki Vasúti Lámpamúzeumban 251 látható ezekből. Többségük itthon vagy a környező országokban szolgált, de Svédországból, Mongóliából, az USA-ból és Új-Zélandról származó darabok is vannak.

A múzeum sarkában megfér egymás mellett a Miskolcról szerzett Truman-gőzös homloklámpája (ezeket a mozdonyokat a II. világháború után hazautazó amerikaiak adták el tonnánként 9 fillérért Magyarországnak), és a Szabadkáról származó, eredeti, piros-fekete színűre visszapingált jugoszláv gőzmozdonylámpa.

Csodalámpák Fertőszéplakon
Csodalámpák Fertőszéplakon

A museum.hu honlap szerint  a magyar vasúthálózatban alkalmazott lámpák különleges darabjait bemutató tárlat páratlan a maga nemében. A nagyobb vasúti kultúrával rendelkező országokból hozzánk érkező látogatók büszkeséggel tekintenek a XIX. század közepéből származó ritkaságokra.

További információ

Vasúti Lámpamúzeum

9436 - Fertőszéplak Soproni út 13. Telefon: 20/322-4734

lampamuzeum.fertoszeplak@museum.hu

haragovi@freestart.hu


Egy érdekes történet

A múzum tulajdonosa korábban elmesélte A legnagyobb meglepetést egy fiatal pár okozta. Megnézték a kiállítást, türelmesen végighallgatták a tárlatvezető sztorikkal tarkított előadását. Nem írtak az emlékkönyvbe semmit, de kifelé menet a férfi elárulta, hogy egy olyan, vasúthoz kötődő cégnél dolgozik, ahol a pincékben nemrég csodás tervrajzokat találtak. Aztán kérés nélkül bevitte a paksamétát a ház előtt parkoló kocsiból, és az eredeti, selyempauszra rajzolt, 1:1 arányú komplett tervdokumentációkat a múzeumnak adományozta. Haragovics sírva fakadt. A tervek alapján azóta elkészült egy méretes, több mint száz éve tervezett Ganz-lámpa, négy pedig befejezésre vár. (Forrás: Magyar Narancs)

További érdekességek>>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőrákosi kőfejtő

Fertőrákos - Fertőrákos egyik híres, különös szépségű érdekessége a Tovább olvasom