Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Bécsi kapu tér, Győr

Győr - Ha meg kell nevezni a megyeszékhelyen, hogy hol az egy négyzetméterre jutó legtöbb látnivaló, akkor a Bécsi kapu tér igen jó eséllyel indul a dobogós helyezésekért. Vita nélkül ugyanis Győr történelmi belvárosának egyik legjelentősebb, s Magyarország legszebb barokk tereinek egyike.


Az egykori Óváros nyugati kapuja, ide vezet a Rába kettős híd a Rába és Rábca közt elterülő Sziget és Újváros városrészek felől. A város legrégibb tereinek egyike, s nem a véletlen számlájára írható a Bécsi kapu elnevezés sem: innen indult, s ide érkezett a kereskedők népes serege a Császárvárosból.

A szabálytalan alakú tér a 19. század közepe óta nyugatról, a Rába felől nyitott. Egykor itt állt a reneszánsz stílusú Bécsi-kapu, melyen keresztül a Rába kettős hídon nyugat felől érkező utasok érkeztek a történelmi belvárosba.


Győr történelmi belvárosának egyik legjelentősebb, s Magyarország legszebb barokk tereinek egyike, a  Bécsi kapu tér. Fotó: Kisalfold fotóarchívum
Győr történelmi belvárosának egyik legjelentősebb, s Magyarország legszebb barokk tereinek egyike, a Bécsi kapu tér. Fotó: Kisalfold fotóarchívum.


A Karmelita templom

A tér déli oldalán álló bájos és szép templom Győr legfontosabb barokk épületei közé tartozik. A templomot Witwer Márton Athanáz, karmelita építész tervezte. Sziluettje elmaradhatatlanul hozzátartozik Győr városképéhez, annak egyik jellegzetessége.

Díszesen kiképzett homlokzata néz a tér felé, meredek tetőszerkezete alatt tojásdad alakú kupola rejlik, melyet az elliptikus alapra felépített falak tartanak. Tornya a szentély jobb felén áll. A homlokzaton három szoborfülke, egy ablak és korabeli vaslemez-borítású kapuszárnyakkal ellátott bejárat látható. A kapu felett a rend címere van. Az ellipszis alaprajzú templombelső igen arányos és jó kiképzésű, művészi berendezését is Witwer tervezte.

Egyenes záródású szentélyében nagyméretű főoltár helyezkedik el, mintegy színpadot alkotva a templom ünnepélyes belsejében. Oltárképe Szent István és Szent Imre hódolatát mutatja be Szűz Mária előtt.

Hab Mária szobor

A karmelita templomtól jobbra kis kápolnafülkében áll, a magyarországi barokk szobrok egyik legszebbje, Giovanni Giuliani alkotása. A nagy, pusztító árvíz emlékére emelték, 1891-ben került ide a Radó-szigetről.

Óratorony és Kisfaludy szobra

A Rába kettős híd hídfőjénél található a méltán híres, több évszázados óratorony, mely napjainkban is hiba nélkül mutatja az időt. (Na jó, kisebb tévedések azért elő-előfordulnak…)

A Bécsi kapu tér közepén áll fekete gránit talapzaton Győr nagy szülöttének, Kisfaludy Károlynak a bronzszobra. A teret keletről pompás barokk házsor zárja le. A 14. számú saroképületben működött a 18. század második felében az első győri kávéház.

A téren még két csodaszép ház, Ott-ház és az Altabak-ház áll, valamint Győr egyik legjelentősebb múzeumi gyűjteménye, a Várkazamata-Kőtár is itt található. Ezekről külön-külön is szót ejtünk. A Bécsi kapu térről remek séta visz a Káptalandombra és a Duna-partra.


Bécsi kapu tér. Fotó: Kisalfold fotóarchívum
Bécsi kapu tér. Fotó: Kisalfold fotóarchívum.


Parkolás: Télen-nyáron nem egyszerű mutatvány a Rába-partján, a legjobb döntés talán a Jókai utcai parkolóházban megállni.

Megközelíthetőség:
A Szent István út felől.

További részletek:
http://tempus-fugit.uw.hu/becsikapu/becsikapu.html


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Club Bacardi, Győr

Győr - Karibi hangulat, kultúrált környezet és konga show. Folyamatos kedvezményekkel várják a… Tovább olvasom