Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Bakonyi túra: Kő-árkon keresztül a cseszneki várba

Túrák - A Bakony egyik festői részén, a Porva-Csesznek – Károlyháza – Gézaháza – Kő-árok – Csesznek – Lovászkúti-vadászház – Porva-Csesznek túraúton vezet ez a kirándulás.


A Kő-árokban a természetjárás március elején attól különleges, hogy ide mindig jóval előbb beköszönt a tavasz, mint a Kisalföldre. Március közepén a Bakonyban ilyentájt több virág nyílik már. A porva-cseszneki állomásra érkezvén a Cuha-völgyből indulunk, majd Károlyháza felé vesszük az irányt.


Bakony túra: irány a cseszneki vár!

Víznyelők és vadgesztenyesor

Ezt a települést a győriek különösen kedvelik, hisz anno a '60-as, '70-es években a Vagongyárnak több turistaháza is volt itt. Károlyházára mégsem elsősorban a turistaházak iránt érzett nosztalgia, hanem a víznyelők miatt megyünk.

A barlang bejáratát négy kútgyűrű adja, a víznyelők érdekessége pedig: a mélységük úgy éri el a 200 métert, hogy a hosszuk nincs 30 méter. Ide természetesen laikusok nem mehetnek, a barlang ezen részei nem járhatók.

A víznyelők után kettős vadgesztenyesor előtt haladunk el, majd Gézaházára érkezünk, ahol a menedékház környékét erdeifenyők, jegenyefák, duglászfenyők, nagy bükkök és tölgyesek díszítik.

A romos finálé

Gézaházát követően a Kő-árok sziklaképződményeit csodáljuk meg; száraz, rönkös-leveles patakmederben, meredek sziklák között gázolunk át.

A galéria megnyitásához kattintson a képre!
A Kő-árok után a túra fináléja következik: Csesznek és méltán híres vára. A több turistaút kereszteződésében álló Vár-domb dachsteini mészkő-szirtjének éles gerincén látható a XIII. századi eredetű gótikus cseszneki vár romja.

A téli hónapokat leszámítva a várba fel lehet menni. Miután mindenki kigyönyörködte magát a bakonyi panorámában, Csesznekről indulunk vissza a porva-cseszneki állomásra – innen a visszaút körülbelül 6 kilométernyi távolság.

A túra távja: 16,5 kilométer.

A szintemelkedés: 270 méter.

Megközelíthetőség:
Porva-Csesznek csak vonattal érhető el Győr és Veszprém felől.

További részletek:
http://bakony.lap.hu/

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi tér, Győr

Győr - A híres Széchenyi tér az utóbbi időben nagy átalakuláson ment keresztül: 21. századi dizájnt… Tovább olvasom