Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Apátúr-ház, Győr

Győr - Az Apátúr-ház Győr legszebb világi barokk épülete. Anno a pannonhalmi főapátok városi palotája volt – megjelenése is ezt sugallja. Ma ez az épület a megyei múzeumok igazgatóságának főhadiszállása.


A barokk stílusú ház földszinti ablakait apácarács védi, az emeletiek kőkereteinek szemöldökpárkánya kagylódíszes. Homlokzati zárt erkélye különösen értékes, rafinált elhelyezésű korpuszos kereszttel és a bencések kőcímerével. Két oldalán a fülkékben Szent István és Szent Benedek szobra.

A gyönyörű, de belül sajnos elég rossz állapotban lévő házat 1741–1742-ben Sajghó Benedek pannonhalmi főapát építtette a bencés rend megszállóházaként. A 18. század közepén ezzel Győr egyik legmagasabb épülete lett a későbbi múzeum. Érdekesség, hogy akkoriban a törökveszély miatt minden emeletes győri házat külön kellett engedélyeztetni a haditanáccsal.


Az Apátúr-ház Győr legszebb világi barokk épülete.  Fotó: Kisalföld fotóarchívum
Az Apátúr-ház Győr legszebb világi barokk épülete. Fotó: Kisalföld fotóarchívum.


Egykoron bált rendeztek itt Napóleon tiszteletére, de a császár nem jött el

A térre néző erkély mögött az épület legszebb terme, az egykori ebédlőterem található. Boltozatán finom ornamentikájú stukkókeretben freskók láthatók, melyeket a szignatúra tanúsága szerint Schaller István (győri születésű, a Nyugat-Dunántúlon alkotó művész) festett 1756-ban.

Az ebédlőterem szépsége megragadta Napóleon tisztjeinek figyelmét is, akik a vezérüket ünneplendő bált rendeztek itt. A termet feldíszítették, a falakra a császárt dicsőítő versikéket festettek, olasz katonákról lévén szó, hibás franciasággal. A verssorok nyoma a falakon most is kivehető. Érdekesség, hogy a császár nem, de a győri polgárok szívesen elfogadták a meghívást 1809-ben.

Halomsíroktól a Madách-válogatásig

Az Apátúr-ház falai között működik jelenleg a Xántus János Múzeum. Fő kiállítása Győr és környékének történetével ismertet meg az őskortól az 1950-es évekig. A régészeti gyűjteményben látható a nagybaráti halomsírok kora vaskori anyaga és a Ménfőcsanak határában feltárt kelta temetőből előkerült fegyverleletek, kerámiák, ékszerek.

További állandó kiállítások: a Petz-család orvostörténeti, képző-és iparművészeti hagyatéka, Magyar Postabélyegek – az első kibocsátástól az 1980-as évekig, az Abád-Hauser család gyűjteménye és a Madách Imre-válogatás.Belépőjegy:
felnőtteknek 650 forint, nyugdíjasoknak, diákoknak: 300 forint.

Nyitva tartás:
IV. 4.-IX. 30: 10-18 óráig, X. 1.-IV. 3.:13-17 óráig, szünnap: hétfő.

Megközelíthetőség:
az 1-es főúton, majd Győrbe érve a Szent István felől a Széchenyi tér irányába.

Bővebb információk:
http://www.kolostorut.hu/

http://www.epulettar.hu/

http://www.museum.hu/

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cuha-völgy, Bakony

Bakony - Országosan is az egyik legkedveltebb turisztikai célpont, a Cuha-patak völgye. Vinye és… Tovább olvasom