Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Apátsági Pincészet, Pannonhalma

Pannonhalma - Az Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására a közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében épült új pincében és borházban kerül sor, amely Szent Márton hegyének délkeleti lábánál helyezkedik el.

A pár éve megálmodott pince közel ezeréves hagyományt ápol és folytat, sőt, jazzkoncertek otthona is egyben.

A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexumot épült, amely lehetővé teszi, hogy a pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.

Kilenc, isteni bor

A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték.Dr. Várszegi Asztrik főapát és Hortobágyi Cirill perjel kóstol. Fotó: Kisalföld-archívum.
Dr. Várszegi Asztrik főapát és Hortobágyi Cirill perjel kóstol. Fotó: Kisalföld-archívum.Jelenleg kilenc fajta bort készítenek a remek dűlők szőlőiből. Ezek közül kiemelkedik a "Tricollis Cuvée", mely magában foglalja a borvidék három jelentős fehérszőlő-fajtáját, vagyis az olaszrizlinget, a rajnai rizlinget és traminit.Pannonhalmi boráldás.


Ezen kívül itt érlelik az "Infusio" névre hallgató bort is, mely akkor kerül a bencés apátok asztalára, ha eljön egy-egy ünnep ideje.

Jazzterasz a Pincészetben

Hagyományteremtő céllal először 2007 nyarán rendeztek Pannonhalmi Jazz-Terasz néven koncertsorozatot, mely idén már harmadik alkalommal csalogatja a bor, a természet és a zene harmóniájának egyedi élménye után vágyó közönséget. Korábban olyan művészek léptek fel a pincészet teraszán, mint Babos Gyula, Balázs Elemér vagy Dresch Mihály, most pedig tiszteletét teszi Vukán György és Harcsa Veronika is.

A pontos 2009-es "jazzmenetrendet" itt találják.


Nyitva tartás:
a látogatások rendjét itt olvashatják. Pincészeti belépő és tárlatvezetés öt bor kóstolásával: 2400 forint. Kóstoló nélkül: 500 forint.

Megközelíthetőség:
Győr felől az M1-es körgyűrűről a Veszprém felé vezető 82-es úton. Itt külön tábla is jelzi Pannonhalmát az autópályán.

Bővebb információ:
http://www.apatsagipinceszet.hu/
http://www.bences.hu/nyitolap


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Altabak-ház és Ott-ház, Győr

Győr - A Bécsi kapu téren látható a megyeszékhely két patinás, barokk épülete, az Altabak-ház és az… Tovább olvasom