Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Altabak-ház és Ott-ház, Győr

Győr - A Bécsi kapu téren látható a megyeszékhely két patinás, barokk épülete, az Altabak-ház és az Ott-ház. Rövid írásunkból nem csupán különleges szépségüket, de az Ott-ház "huncút trükkjét" is megismerhetik.

Altabak-ház: időutazás a 17. századba

Győr egyik "legősibb" otthonát több házból építette össze 1620-ban Altabak János kanonok. Ez az épület már a Szabadsajtó és a Király utcák, valamint a tér által bezárt területen épült fel, igen hangulatos toszkán oszlopos, árkádos udvarral.

Jelenlegi alakját a 18. században nyerte. A térre néző díszes barokk homlokzatát a sarkokon egy-egy zárt erkély díszíti. A jobb oldali erkély mellett helyezkedik el a lizénákkal körbefogott kapu, felette párkánnyal, melynek végein egy-egy barokk váza áll. Az emeleti ablakok felett lizénákkal megszakított, szalagmotívumokkal megszakított stukkódísz húzódik, ugyanez ismétlődik más díszítéssel az ablakok alatti "tükörben".Az Altabak- és Ott-ház a kisalföldi megyeszékhelyen. Fotók: Cseh Róbert.


Az épület alacsony, széles ívelésű kapualja 17. századi. Emeletén a helyreállítás során feltárták a beépített udvar feletti toszkán oszlopos loggia keleti felét. A Szabadsajtó utca felőli oldalhomlokzaton a 17. századi építkezés szemlélhető: az emeleti rész konzolokra ültetve kilép a falsíkból. Az épületben ma bank működik.

Ott-ház: barokk pompa szerencsés művészi tálalásban

A 13. szám alatti "Ott-ház" az egyik gazdag tulajdonosáról kapta nevét, jóllehet építtetője a 18. század harmadik harmadában Zichy Ferenc győri püspök volt. A műemlék értékű rokokó-copf palota 1778–1782 közt készült el, kétemeletes homlokzata megtéveszti a szemlélőt.

Második emeleti része ugyanis hamis, a tulajdonképpeni felmagasított attika mögött csupán padlástér van. Az így megépített nagy falfelület a barokk idő pompakedvelését szerencsés művészi megoldásban fejezi ki.

A kosáríves bejárati kapu feletti nyitott erkélyt két sima törzsű oszlop tartja, az oszlopfejezeteket copf füzér díszíti. Az erkélynek rokokó kovácsoltvas rácsa van, mögötte kagylódíszes fülke magasodik, két oldalán copf vázákkal.

A fülkében az Ott-család címere található. Udvarában körbefutó függőfolyosót találunk a 19. század első feléből.


Parkolás: télen-nyáron nem egyszerű mutatvány a Rába-partján, a legjobb döntés talán a Jókai utcai parkolóházban megállni.

Bővebb információk:
http://tempus-fugit.uw.hu/becsikapu/becsikapu.html

Megközelíthetőség: a Szent István út felől.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búsuló Krisztus: Kapuvár legrégebbi szobra

Kapuvár - A Búsuló Krisztus a városban látható legrégebbi szobor. Bizonyos Mathias Graver állíttatta… Tovább olvasom