Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Zöldülő háztartások: Zöld megoldások külföldi olvasóinktól

Ausztrália harcot hirdetett a műanyag szatyrok ellen, Ausztriában a napenergia a divat.

Ausztrália harcot hirdetett a műanyag bevásárlószatyrok ellen és bevezette a gyalogos-iskolabuszt, Ausztriában több parkolóautomata napenergiával működik. A túladagolást megelőzendő a németek egy kiló szennyesre szabott mosószertablettát vesznek, Svájcban mély tóból nyerik az áramot. Amerikában külön útvonalat biztosítanak azoknak, akik nem egyedül ülnek autóikban és még számos hasonló zöldtrükkről számoltak be a Kisalföld Online külföldön élő magyar olvasói annak kapcsán, hogyan törekednek a környezetvédelemre egyes nemzetek.

„Már tíz éve ott vannak a lakótelepeken az üveg-, a papírkonténerek. Az emberek lassan hozzászoktak, hogy e dolgokat külön gyűjtsék. Ha több kerül a kukába, akkor több szemétdíjat kell fizetni. Az ócskavasat, az alumíniumdobozokat arra szakosodott hajléktalanok gyűjtik, a kerítés elől villámgyorsan eltűnnek. A benzin-, az energiaárak nem oly magasak, mint hazánkban, mégis megoldott a régi házak hőszigetelése. Gyakori a kandalló, mely fűtött levegőt áramoltat a házban, ezzel rásegít a gázkazán fűtésére. De rengeteg családi házban még szénnel fűtenek, ami légszennyező és szemetet is égetnek."

Viki, Lengyelország

„A tejesdobozoknak a postáról szállítanak ki gyűjtődobozt. De azoknak is elmosva, megszárítva kell távozniuk a konyhából. A húsfélék csomagolópapírja kétrétegű: külön a papír és a fólia. A városban sok helyen bérelhető olcsón reklámkerékpár, amelyet bárki igénybe vehet. Takarékos energiafelhasználás: csak nappali fűtés, gyors szellőztetés. Sok helyen a parkolóautomata napenergiával működik. Az építkezések nagy falakkal vannak körbevéve; ez a zajszűrő reklámfelület."

Madeleine, Ausztria

„Akadnak, akik kidobják a hűtőt az utcára, a zöldek meg azt is megtiltják, hogy keresztüllovagoljak az erdőn, mert zavarom a vadat, a lópata tönkreteszi a talajt. Saját barátom mondta, mikor rászóltam, hogy ne folyassa a csapot, míg fogat mos, hogy Ausztriában annyi víz van, nem tud kifogyni a készlet."

Móni, Ausztria

„Ha ügyelek arra, hogy a margarinosdoboz, tejestasak, spray-flakon ne a szemétbe kerüljön, akkor nem fizetek érte. Télen elég a húsz fok a lakásban. Felfogom az esővizet, azzal olcsóbb öntözni."

Lajos, Németország

„Léteznek háztartások, ahol a mosógép szennyvizét, a tetőre hullott esőlét gyűjtik és WC-öblítésre fordítják. Bevásárláskor a fölösleges csomagolóanyagokat az üzletben hagyják, vagy később visszaviszik. Mosópor helyett egy kiló szennyesre adagolt, kerekre préselt, tabletta alakú mosószert árulnak. A találgató adagolás így megszűnt."

Róbert, Németország

„Minden önkormányzat működtet hulladéklerakót, ahol a helyiek ingyenesen elhelyezhetik a régi háztartási gépet, bútort, autógumit. Az ökoszigeteken már megérkezésekor szelektálják a hulladékot. Sok gépjármű-tulajdonos az autóját gázzal üzemelteti, gázpalackot szereltet a csomagtartóba. Több nagyvárosban az autóbuszok is metángázzal üzemelnek, akárcsak a kukásautók. Támogatásban részesül, aki háztartásában hasznosítja a napenergiát, de egyelőre még nem sok háztetőn láthatók a panelek, pedig sok a napsütéses órák száma."

Anikó, Olaszország

„A nagyobb községek év elején, már vagy harminc éve kiadják a különleges hulladékok naplóját: mit mikor lehet az utcára kitenni. Svájc megtiltotta a nem katalizátoros autók importját, gyártását. És nem volt tüntetés. A komposztálás már fanatikus, mert annak bűze zavarhatja a szomszédokat. Elektronikus dolgokat minden szaküzletben díjmentesen vissza kell venni, akkor is, ha az áru nem abból az üzletből származik. Sok szállodában a vendég választhat: a törülközőket mindennap cseréljék, vagy ne. Útmutatás szól arról, hogy a napi mosás szennyezi a környezetet. Ha a vendég akarja a napi mosást, akkor a fürdőkádba dobja a törülközőt, ha nem, felakasztja a helyére. Működik egy klinika egyik közép-svájci tó mellett, ahol a tóból nyerik az áramot: a tó mélysége szerint változik a hőmérséklet és ebből a különbségből áramot lehet nyerni. Így egy falut is ellátnak villannyal."

Stefan, Svájc

„Az egyik legtisztább országban élek. Annyira mélyen bennem van ez a szemlélet, hogy ha nem tudom: a kiégett villanykörte hova való, akkor tartogatom, míg meg nem tudom, mit szabad vele csinálni."

Gábor, Svájc

„Beivódott az emberekbe a természetes életmód. A szemetet szortírozom, az energiaspórolós mosogatógépet, a mosógépet naponta egyszer indítom el, este tíz után, amikor az áramdíj ötvenszázalékos. A napenergia a villatulajdonosoknál egyre népszerűbb. Minél többen vesszük az ökocímkés árut, annál több ilyen áru lesz az üzletekben."

Anna, Svédország

„Az egyik fő ok, hogy ide emigráltam, a tisztaság és a rendszeretet. Minél jobban, részletesebben szortírozunk, annál olcsóbb a szemétszállítás. Az ember egyszerűen a megfelelő helyre dobálja az odavaló hulladékot. Az egész csak néhány percig tart."

Lali, Svédország

„Minden háztartásnál négyféle kuka van: zöld, sárga, piros, kék. Mindegyikbe más szemetet tesznek és más napokon kell kitenni. Először furcsa volt, de már megszoktam. Viszont állandóan ég a villany minden szobában és a tv is megy állandóan, még akkor is, ha otthon sincsenek. Sokaknak még a garázsban is megy a klíma."

Zsolt, USA, New Jersey

„A szelektív hulladékgyűjtést elsők közt vezették be és a nemzeti parkok védelme is példaértékű, de az Egyesült Államok a mai napig nem írta alá a kiotói egyezményt, ami korlátozza a károsanyag-kibocsátást. A profit a cél, szinte mindenekfelett. Az öltönyös, kosztümös irodisták ugyan a tömegközlekedést választják munkába járáshoz, de nem a környezetvédelem miatt, hanem mert lehetetlen csúcsidőben parkolóhelyet találni a belvárosban és óriási a forgalom. Az elegáns ruháikhoz illő cipőbe csak az irodában bújnak bele, tornacipőt, gumicsizmát viselnek. Az nem passzol vasalt ingükhöz, nadrágjukhoz, de magas sarkúban nehéz metróra, vonatra rohanni, s veszedelmes is, mert Manhattan gyors."

Szabolcs, USA, New York

„Külön útvonal van azoknak az autóknak, melyekben kettő vagy több utas ül, így elkerülhetik a dugókat. A város peremén nagy, ingyenes parkolók vannak, onnan autóbusszal lehet a városba menni."

Antal, USA, Washigton

„A sörösdobozt vissza lehet vinni az üzletbe, egy gép összepréseli és kiad öt centet. Vásárláskor csak papírzacskót kérünk, azt addig használjuk, míg nem szakad ki. Ezért szintén öt centet levesznek a számlából. Zuhanyzáshoz pedig olyan nagynyomású zuhanyfejet vettünk, hogy amikor nincs elég víznyomás a felhőkarcolóban, akkor is minimális vízhasználattal tudunk fürödni."

Erika, USA, Kalifornia

„Sajnos a pazarlás mindennapos. Talán csak a vízlefolyókon látszik a természet védelme. Rá van nyomtatva: ne öntsenek bele semmit."

Béla, USA, Florida

„A zaj- és légszennyezés szigorúan szabályozott. Ez annak is köszönhető, hogy a középosztály fő befektetési eszközének, a háznak az árát nagyban befolyásolhatja a fény- és zajszennyezés."

Péter, USA, Ohio

„Ha olvasod az áruházak katalógusát, akkor találkozhatsz olyan mondatokkal, hogy ha ezt az árut veszed, akkor energiát takarítasz meg vele. A rádióban tippet hallhatsz arról, hogyan takarékoskodj az üzemanyaggal. De mindez csak tipp."

Maxcy, USA, Texas

„Jól működik a kihalófélben levő állat- és növényfajták védelme. A fekete és az aranygalléros majmocska, a tengeri teknősbéka szaporítása. A legelőégetést nehéz felszámolni, mert az megrögzött gyakorlat a legelő felújítására, a rovarvédelemre. A fairtást már műholdról figyelik. Azonnali börtönbevetéssel jár a helyi fauna állatainak ketrecben tartása, kereskedelme. Nagyobb fegyházbüntetés járhat érte, mint az emberölésért. A nagyvárosokban létezik forgalomkorlátozás, hogy a levegő szennyezettsége ne érjen el kritikus állapotot. Például hétfőn azok a kocsik, amiknek a rendszámtáblája egyessel vagy kettessel végződik, reggel héttől este hétig nem járhatnak a város nagy részén. Kedden a hármasok és négyesek vannak forgalmon kívül és így tovább."

András, Brazília

„Mivel a víz nagy kincs, nyáron csak megadott napokon szabad bekapcsolni az öntözőberendezést. A háztartási szennyvíz locsolásra alkalmazására többfajta megoldás létezik. Az autóhasználat korlátozására, a gyerekek fizikai állapotát javítandó, találták ki a gyalogos-iskolabuszt. Két-két felnőtt megadott útvonalon menetrend szerint gyűjti össze és kíséri iskolába, hozza haza a gyerekeket. A műanyag bevásárlószatyrok ellen is folyik a küzdelem, divatba jöttek a vászontáskák."

Veronika, Ausztrália

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégmunka: Vendégmunkások világszerte

Külföldi magyarok mondják el tapaszta- lataikat a vendégmun- káról, ami megyénkben is szaporodik. Tovább olvasom