Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Zöldebb az olasz kert? - MESEZÖLD KÉPEK ITT!!!

Győr-Szardínia - Ügyes embereknek tartom magunkat, magyarokat. Legtöbbünk szeret és tud is kitartóan dolgozni. Erre szükség is van, mert bárhol legyünk a világban, ingyen nem adnak semmit. Viszont rendkívül elégedetlenek vagyunk, szerintem azért, mert keveset tudunk arról, hogy mennek a dolgok külföldön. Példaként írok az olasz és magyar viszonyok összehasonlításáról.
„A külföld az más, neked könnyű ott" – ilyent és hasonlókat szoktak nekem mondani, mert egy ideje már Szardínián élek, de ez nagyon zavar, mert nagyfokú tudatlanságról ad számot. Nem fenékig tejfel az élet országunk határain túl sem. Sőt! Írok néhány példát, amin érdemes elgondolkodni.

Szardíniai mesezöld mohavilág.
Szardíniai mesezöld mohavilág.


Továbbtanulás

Olaszországban például bárki bárhova jelentkezhet tanulni, legyen az középiskola, egyetem, főiskola. Nem olyan nehéz bejutni, mint nálunk és a tanulmányok közben nincsenek olyan komoly megmérettetések, mint nálunk. Viszont Magyarországon hatalmas összegeket nem kellett fizetnem tandíjra. Az olasz rendszer nem támaszt követelményeket, nincsenek időkorlátok, tíz évet is el lehet tölteni az egyetemen, csak pénz és türelem kell hozza. Idegen nyelv ismerete sem szükséges a diplomához. Mi a probléma ezzel? Az, hogy rengeteg a diplomás, akinek nincs munkája.


Lila krókusz.
Lila krókusz.


Gyermeknevelés

Itt nincs se gyes, se gyed. A kismamának van hat hónapja, amire a bérének bizonyos százalékát kapja. Eldöntheti, hogy a hat hónapból egyet a szülés előtt vesz-e ki vagy mindet utána. Ha pedig még fél év után is otthon akar maradni, megteheti plusz hat hónapig, de azt már ellátatlanul. Az alig fél éves kisbabát méregdrága bölcsödébe vagy bébiszitterhez viheti az anyuka, ritkán vállalják ezt a nagyszülők. Persze az anyuka csak napi négy órát dolgozna inkább a pici mellett, ha ezt a cég megengedi. Így már nem is tűnik olyan rossznak az Európában egyedülálló magyar gyakorlat, miszerint több évig otthon lehet gyerekével az anyuka. Az olaszoknál a terhesség alatt védőnő se jár tanácsot adni a kismamához a társadalombiztosítás keretében ingyenesen. Nincs segély egy vagy több gyerek vállalása esetén, nincs támogatás a lakáshitelhez. Igaz, itt általában a nők többsége csaknem negyven évesen vállalja az első gyereket, a fiatalok még harminc éves koruk után is a szülőknél laknak.

Mohazöld mesevilág közelről.
Mohazöld mesevilág közelről.


Ügyintézés

Elégedetlenkedünk, hogy Magyarországon milyen lassan intézik az ügyeket, de vannak rossz olasz tapasztalataim is. Az egyik törvény gátolja a másikat és a felelősséget senki se vállalja. Például a tengerpartra vezető úton eltört egy csővezeték, ömlött a víz az útra, három hónapig. Az édesvíz, ami Szardínián nagy kincs. Mindenki a másikra mutogatott. Vagy például Triesztben azért nem akarták fizetni az ösztöndíjamat, mert aki foglalkozott az üggyel, megbetegedett. Otthon ilyen gondom nem volt. Nem mondom, hogy minden szép és jó kis országunkban, de ahelyett, hogy csak sopánkodnánk, örüljünk annak, aminek lehet. Hogy akkor én miért jöttem külföldre? Mert mindig is imádtam az olasz nyelvet és szeretem a mozgalmas, kalandos életet. Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, emiatt még sehol nem lett hátrányom. Szárd mesezöld mohavilág
"Nemrégiben olyan helyre mentünk a tavaszias jóidőben sétálni, ahol mindent a moha borított be. A sziklákat, a fákat, tetőtől talpig. Olyan volt, mintha puha szőnyegen járnánk. A rét meg szó szerint tele volt kis lila krókuszokkal. Vigyázni kellett, nehogy rálépjünk. Ezt a sok zöldet egy kis vízesés mellett találtuk, azért is volt minden mohás. Aztán leültünk a réten egy sziklára megebédelni a szendvicseinket a napon. Másik két párral mentünk, úgyhogy jót szórakoztunk együtt. Készítettem jó sok képet küldök belőle." Oross Edina, Szardínia
(Képeink ezt a szárd mesezöld mohavilágot illusztrálják.)

 

 

 

 

 

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen volt Leonardo?

Olasz tudóscsoport szeretné elérni, hogy Leonardo maradványait Parmaban vizsgálják. Modern eszközeik… Tovább olvasom