Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Zajos mozgóárusok - szerkesztetlen változat

Azokról a kisteherautókról van szó, amelyek a kisebb településeken az utcákat járva kínálják különböző gyártók termékeit: kenyeret, péksüteményt, tejet, jégkrémet, fagyit, gázt, tápot. Ezek az úgynevezett mozgóárusok, s hogy felhívják magukra a figyelmet, azaz a családi házakban lakók tudják, mikor járnak a közelben, különböző dallamokat ismételgetnek szinte folyamatosan. Hangszóróból sugározva, így eléggé hangosan. Ez sokakat zavar, a kisgyerekek meg szoktak ijedni tőle, felsírnak, ha álmukból ez riasztja őket. Például a tejesautó tehénbőgést utánzó hangszignója.

Persze másrészt sok idős ember szereti, hogy „házhoz jön a bolt". Más országokban ezt hogy oldják meg? Vannak ilyen mozgóárusok? Hangosan zenélnek?

Pápai Eszter (Jordánia)
Itt Aqabában nincs vezetékes gáz, a főzéshez gázpalackot használnak. A cserepalackos kisteherautók járják a várost, jellegzetes zenével hívják fel magukra a figyelmet. Ezen kívül csak zöldségeket, gyümölcsöt árusító kisteherautók tűnnek fel hébe-hóba, de azok nem zenélnek csak az árusok kurjongatnak.

Stefán, Svájc
A több Frank-milliardos forgalmu legnagyobb svájci árú elosztó MIGROS lovas kocsikkal, aztán kisebb nagyobb teheraútókkal kezdte az elosztást. Ugyan ezt tette 30 - 40 évvel ezelött a tejes asszony is, aki minden fajta tejterméket tartott a kocsiján. Két lehetöség volt: vagy kiment a vásárló venni, vagy a postaláda alatti "tejes helyre (= Milchkasten)" kitette a kis könyvet, amiben meg volt jelölve mit kell az eladónak oda tennie: tej, vaj, tejföl, túró stb. A vásárló a megbeszélt idöben kézpénzzel kifizette adosságát. A pék is kihozta reggelire a kiflit. Kiabálás nélkül.

A lakosság tudta mikor lesz a kocsi a megjelölt helyen. Nem kellett se kiabálással, mint annak idején a fagylaltos, jeges meg az újságáruló Györben csinálták. Minden idöben, pontosan müködött. Ez a rendszer meg van ma is olyan helyeken ahol csak pár lakos él és nincsenek üzletek.
Minden csak a logisztika és a megfelelö információ kérdése. Ahol ez ( logisztika, inforáció) nem ismert, ott kiabálni meg hangos a lakókat zavaró zenével kell a vásárló figyelmét felhívni. Elég primitiv a mai idöben.

Ma többet kell dolgozni mint régebben, a munkaütem nagy és ennek megfelelöen a pihenést is garantálni kell. Politikai é helyi adminisztraciós kérdés.

Anikó (Olaszország)
Az olasz kisvárosokban is látni különböző gyorsfagyasztott élelmiszereket árusító furgonokat, amelyek dudálással, hangszóróból sugárzott reklámszöveggel hívják fel magukra a figyelmet. Ám nem hiszem, hogy ez zavarná a lakosságot, hiszen vagy délelőtt, vagy délután - sohasem az ebéd utáni pihenőidőben - járják az utcákat. (Termékeik általában drágábbak, mint a szupermarketekben.)

Gyakran megfordul a kistelepüléseken egy matracokat kínáló mozgóárus is, ő szintén a megafonon keresztül népszerűsíti a "csak nála kapható kiváló" fekvő alkalmatosságokat.

A nyári hétvégeken a falvakban, kisvárosokban esténként - általában jótékony célokat szolgáló - vacsorákat, táncesteket rendeznek a szabadban, ezekre szintén ilymódon hívják fel a figyelmet. A Parma közeli Noceto városkában például minden szombaton egy "torta fritta-"nak nevezett, lángoshoz hasonló finomságot sütnek a véradók egyesületének önkéntesei, máshol megrendezik a "mortadella" felvágott, vagy éppen a "gorgonzola" sajt "ünnepét", vagy éppen a görögdinnye-evő bajnokságot, amelyekre már délután megkezdődik a hangos toborozás. Ez ellen senki sem tiltakozik, ez a "zaj" hozzá tartozik a kistelepülések életéhez.

Szár Marcsi, Anglia
Én egy Crawley nevű, 50 ezres lakosú kisvárosban, Londontól kb. 30 km-re délre au pairkedtem. Az ott eltöltött fél év alatt nem találkoztam mozgóárusokkal és nem is hallottam őket. Illetve egyszer, mikor már jött a tavasz egy olyan klasszikus fagyikimérős autó járta a környéket vidáman csilingelve, de a nálunk jellemző árusok abszolút nem fordultak elő. A környéken sokfelé jártam, kisebb és nagyobb településeken egyaránt, de semmi hasonló. (Vagy ha mégis voltak, csak elkerülték a figyelmemet, akkor viszont nagyon diszkréten sikerül kezelniük ezt a "jelenséget"...)

Az volt inkább a szembetűnő, legalábbis az itthoni gyakorlattal szemben, hogy az emberek igyekeznek egészségesen táplálkozni és bioélelmiszereket beszerezni. Egyre népszerűbbek kint a farmok, amelyek állattenyésztésre, zöldségtermesztésre stb. szakosodnak és sokan inkább ott szerzik be a vacsorának valót. (Bár az is igaz, hogy a Tesco is nagyon népszerű odakint. Az már más kérdés, hogy a kinti tesco-s cuccok sokkal jobb minőségűek. Ott nem lehet azt eladni, amit nálunk sajnos igen...)

Ez a biofarm-dolog talán amiatt is népszerű, mert az emberek szívesebben vesznek olyan élelmiszereket, amikről tudják, hogy honnan származik. Szóval az a lényeg, hogy az én tapasztalataim szerint a mozgóárusok nem túl gyakoriak, a biofarmok annál inkább.
Még csak annyit, hogy az interneten bevásárlós módszer is nagy népszerűségnek örvend odakint, főként a fiatalabb generáció körében olyan 40-50 éves korig kb, mert az afelett korosztály azért hadilábon áll a nettel egy kicsit. De a klasszikus módon is lehet rendelni, úgy értem telefonon és rövid időn belül ki is szállítják a kívánt árut. Ez egyébként nálunk is működik, a Reál Élelmiszernél pl. ingyenes a kiszállítás és egészen sok idős ember igénybe is veszi ezt vidéken. (Legalábbis itt nálunk, Csorna környékén.)

Lali Dél/Svédország
Itt Svédországban nincsenek és nem is lehetnek a kérdés álltal meghatározott "zenélö autók". Egyedül egy "fagylaltos" autó kapta meg az engedélyt, de ugy tudom, hogy csak azt is hétvégekre van engedélyezve. Semmi nemü zajt okozó és nyugalmat zavaró ténykedést nem engedélyeznek.

Ugyan akkor vannak "gyalogos" háziárusok akik különbözö dolgokat árúlnak házolással, de ezt is csak engedéllyel. Egyébként már ez a tevékenység is kihalóban van és nem jár zajjal. Reklámot jóformán sehol sem látunk, egyszerüen nem kapnak rá engedélyt. Itt a különbözö plakátokra és falragaszokra gondolok.

Bandi, Kaliforniából
Mozgoarusokat a jelenlegi lakohelyunkon ritkan latunk, jobban mondva hallunk. A fagyiarus, amelyik zenes autojaval egy- egy delutan megjelenik. A nagyobb varosokban itt is letezik a mozgo arusito. Nem sok zajt okoznak, a zajkorlatozas miatt. Zoldseget, gyumolcsot es kulonfele konyhakhoz szukseges arukat forgalmaznak, leginkabb a szegenyebb varosreszeken. Zaj miatt ritkan van a panasz, leginkabb a szemeteles okozza a prolemat. A mozgo arusokat a hatosagok ellenorzik, controlaljak. Az illegalis, engedely nelkuli arust szigoruan buntetik. A varosi Egeszsegugyi Osztaly szuroprobaval ellenorzi az arukat, hogy megelozzek az esetleges fertozeseket. A mi tapasztalatunk szerint itt nalunk a mozgo arusito nem okoz problemat, hisz nem sok van. A neha megjeleno fagyi arus csak oromet okoz az apro gyerekeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmazaj külföldön – szerkesztetlen változat

Tovább olvasom