Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Vizitdíj a világban

Több jövőre várható zsebbevágó változás izgatja napjainkban a Magyarországon élőket, jóllehet a vizitdíj is csak itthon számít újdonságnak.
Külföldi olvasóink írták meg azzal kapcsolatos tapasztalataikat: másutt miért kell fizetni az egészségügyben.

Külföldön már megszokták

„Belgyógyásznál, háziorvosnál 70-200 dollár (mintegy 14700-42000 forint) között mozog az ár, ha az embernek nincs biztosítása. Az én vizitdíjam 25 dollár (mintegy 5250 forint) alkalmanként. Plusz amit a biztosító nem akar fizetni." – írta Péter Ohióból. A szintén az Egyesült Államokban élő Erika azt írta: akinek átlagos – havonta 150 dolláros (mintegy 31500 forint) – a biztosítása, annak a vizitdíj 10 dollár (mintegy 2100 forint). Még akkor is, ha csak egy gyógyszert irat fel.

A vizitdíj meggátolhatja a túl gyakori orvoslátogatást – vélekedik a Floridában élő Béla és megjegyzi: általa megszűnhet a hálapénz. A Seattle-ben lakó Antal tapasztalatai alapján csak annak nem kell vizitdíjat fizetnie, akinek „igen jó", drága biztosítása van. Azoknak az időseknek, akiknek csak állami vagyis öregségi biztosítása van, 15 dollárt (mintegy 3150 forint) kell fizetniük, még mielőtt az orvos megnézi őket. Bandi Kaliforniából arról írt: akinek nincs biztosítása, attól a vizsgálat teljes költségét kérik vizitdíjként, az USA-ban általános betegbiztosítás nincs, magánbiztosítók vannak.

„ A gyógyszerek kiváltásánál szerenként van receptdíj, ami most – nem régen emeltek – csaknem 4 euró (mintegy 1014 forint). Műtétkor a kórházi ápolásért díjat kérnek, azt nem állja a biztosító, én 4 napot feküdtem kórházban, 50 euróba került (mintegy 10500 forint)." – írta Judit Ausztriából.

Receptírás olasz módra

„Olaszországban a családorvosnál nem kell fizetni a vizsgálatért, a gyógyszer felíratásáért be se kell bemenni. A rendelő előcsarnokában elhelyezett dobozba kell tenni a kérelmet, hogy milyen – rendszeresen szedett, az orvos által már korábban felírt – gyógyszerre van szükség, s később vissza lehet sétálni a receptért. A háziorvosnál csak sportoláshoz, konditerembe iratkozáshoz, egyes munkakörökhöz szükséges egészségügyi alkalmassági igazolásért kell fizetni, 30 eurót (mintegy 7800 forint). A vérvétel, a szakorvosi vizsgálatok viszont pénzbe kerülnek, csak az AIDS- és a nőgyógyászati szűrés ingyenes. A sürgősségi ellátást is három kategóriába sorolják, csak a »piros kód«, a valóban halaszthatatlan ellátás ingyenes, például baleset esetén." – írta Anikó.

Kivételek a gyerekek

Svédországban még a nyugdíjasoknak is fizetniük kell – igaz kevesebbet – az orvosnál, egyedül a gyerekeknek nem 19 éves korig. Az alapdíj körzeti orvosnál 150 korona (mintegy 4200 forint), szakorvosnál 300 korona. Viszont ha az ember eléri a 900 koronát akkor az év hátra lévő részében már nem kell fizetni. Mindez az ország déli részén élő Lajos beszámolójából derült ki. Sanna pedig arról írt, hogy anélkül is beteget jelenthet 5-8 napra, hogy elmenne az orvoshoz. Azt is kihangsúlyozta: „Nincs hálapénz és az orvost a nevén szólítjuk, nincs »doktorurazás«.".
Japánban a költségek 30 százalékát kell saját zsebből fizetni az orvosnál. 5 éve ez 20 százalék volt, de az öregedő társadalom miatt emelték és várhatóan 40 százalék lesz, tudtuk meg Istvántól Tokióból. A fogfehérítés és a fehér kerámia fogtömés viszont teljes egészében saját zsebre megy, míg a sima tömés megvan 2000 yenből (mintegy 3600 forint). Egy éjszaka önköltsége kórházi többszemélyes kórteremben 8-9000 yen, az egyszemélyes lehet akár 3-40 ezer is, így mindenkinek ajánlott az extra magán-betegbiztosítás. Egy másik szigetországban, Ausztráliában is van úgynevezett konzultációs díj, ami a vizit hosszától, komolyságától függ, de minimum 20 ausztrál dollár (mintegy 3200 forint). Veronika szerint viszont ennek nagyrészét vissza lehet igényelni a tb-től.

Tíz eurós tételek

„Németországban az egészségügy újjászervezése, a »die Gesundheitsreform« olyannyira sürgető, hogy érdekében a két meghatározó párt nagykoalíciót alakított. Megszűnt a 70-es, 80-as évek szinte ingyenes gyógyítása. Az évi 30 napos szabadságot akkor 28 napos táppénzes gyógykúrával lehetett megtoldani. Járóképes betegek taxival mehettek orvoshoz, a betegsegélyző beteglapjával fizettek. Azóta az ingyenes olvasószemüveg, lúdtalpbetét, mankó, izomlazító, masszázs a régi szép idők emléke lett. Tavaly bevezették a negyedévente esedékes 10 eurós (mintegy 2600 forint) vizitdíjat. További 10 euró esedékes, ha ügyeletes orvosra, fogorvosra van szükség. A kórházban minden ott töltött napra 10 eurót kell »levasalni«. A gyógyszerek kiváltásakor minden tételre 5 eurós önköltség fizetendő. Manapság már senki sem hördül fel, ha az új »made in Hongkong« műfogsor több ezer euróba kerül. A gyógyászati költségek részleges viselése időközben elfogadottá vált. Megszüntették vele az orvosok minduntalan igénybevételét, a betegsegélyző szíre-szóra kihasználását. Csökkent a betegnek jelentett munkavállalók száma is." – fogalmazta meg a Hamburgban élő Róbert.

Összeállította: Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világjáró diákok Mexikótól Kínáig

Felhívásunk nyomán cserediákok számoltak be külföldi tapasztalataikról, szüleik írták meg, miért… Tovább olvasom