Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Visszaferdül a pisai torony

Olaszország egyik legvonzóbb turisztikai látványossága, a pisai ferdetorony 28 millimétert egyenesedett a felújítása óta eltelt csaknem 10 év alatt. Az építészeti csoda most először tengelye irányába mozog. A változás szabadszemmel nem látható, de tudományos szempontból óriási jelentőséggel bír.
A 90-es években halaszthatatlanná vált a torony dőlésének megállítása: ellensúlyokkal és a Csodák tere alatt húzódó mikroalagutak kialakításával mintegy fél métert egyenesítettek a tornyon. Az ellensúlyokat 2001-ben eltávolították, a mikro-csatornákat betemették és szenzorokat helyeztek el, amelyek bármilyen mozgást képesek érzékelni.


Parmai olvasónk, Sánta Anikó beszámolója szerint a szakemberek akkor még csak azt remélték, sikerült megállítani a torony további ferdülését. Csaknem 10 év elteltével viszont kiderült: az építmény nem dől tovább, sőt, folyamatosan egyenesedik! Igaz, ennek üteme kissé lassult, de még az elmúlt hónapokban is érzékelték a műszerek a mozgást.


Állítólag a torony mozgása körülbelül 3 év múlva megáll, s az elkövetkező 300 évben a pisai dóm harangtornyával semmilyen probléma nem lesz.


A pisai ferdetorony minden nap reggeltől estig látogatható, csak december 25-én és január 1-jén tart zárva. Június közepétől szeptember közepéig 23 órakor zárják be.


A belépőjegy ára 15 euró. Mintegy 300 lépcsőt kell megmászni a vállalkozó szellemű turistáknak, de csak 8 éven felülieknek.


Olvasóink írták

  • 2. 983 2010. április 01. 18:10
    „A végén még totál kiegyenesítik, aztán majd a turistáknak photoshop-olniuk kell otthon, h a képek ne okozzanak csalódást :)”
  • 1. atom1978 2010. március 23. 20:29
    „Nagyon jó a cikk..Mindig meglepsz bennünket valami érdekes történettel..Gratula.Capo.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Későn ébredők versenylehetősége

Külföldön már régóta hagyománya van az amatőr műkorcsolyázók versenyeinek, hazánkban az utóbbi… Tovább olvasom