Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Világszerte dolgozó diákok

A vakáció közeledtével egyre több diák jelentkezik az iskolaszövetkezeteknél nyári munkára. Ennek apropóján külföldi magyar olvasóinkat arról kérdeztük, náluk is igyekeznek-e pénzt keresni a szünidőben a fiatalok.
A kérdések:

– Mennyire jellemző az országban, ahol él, hogy a diákok a nyári szünetükben munkát vállalnak?

– Milyen lehetőségeik vannak erre? Jellemzően milyen munkát kapnak?

– Mennyit tudnak így keresni?

– Főként mire kell nekik a pénz? Szabadidős programokra, hobbira, továbbtanulásra, családjuk kisegítésére?


László Cs. R. Bencze
Augsburg, Németország, Bajorország


Családi szituációtól függ: ha van elég pénz, nem is keres a diák melót. De a legtöbb családban túl kevés a pénz, jól jön a fiatalnak a bevétel továbbtanulásra, meg pláne szabadidős programra.

Főleg alacsony órabéren dolgoznak: a fiúk inkább testi munkát kapnak. Segítők hurcolkodásnál, építkezésnél vagy futárnak állnak. A lányok háztartásban vagy irodában segédkeznek. Fiúk, lányok egyaránt beülnek a szupermarketekben a kasszába, dolgoznak az áruházak raktáraiban, a McDonald's-nál és hasonló cégeknél is.

5-10 eurót tudnak keresni óránként. Legtöbb fiatal ezen a pénzel azt vesz, amit a szülei nem tudnak megfizetni: játékot, modern technikát, mobiltelefon, Playstationt, computert, diszkóbelépőt. De komoly dolgokra is költenek, mint például autó jogosítványra. Sok egyetemista a szünetben azért dolgozik, hogy megkeresse a pénzt, ami a továbbtanulásra kell.

Sánta Anikó, Olaszország

Barátnőm 17 éves lánya hetek óta érdeklődik valamilyen nyári munkalehetőség után, de Parmaban és környékén semmit nem talált eddig. A korábbi évekhez képest sokkal kevesebb az ajánlat, ugyanakkor sokkal nagyobb a felnőtt, nem diák álláskeresők száma. Mivel a kiskorúak alkalmazásakor sokkal szigorúbbak az előírások, így azok a cégek is, akik szezonális elfoglaltságot kínálnak, inkább egyetemistákat, illetve munkanélkülieket vesznek fel, mert bőven válogathatnak a jelentkezők között.

Parmaban és környékén több paradicsom-feldolgozó üzem van, ott korábban nem volt nehéz nyári munkát találni. Az uszodákban is sok diák talál munkát, de az éttermekben, pizzériákban is szívesen alkalmaznak, főleg a hétvégén fiatalokat.

A nyári munkát kereső diákok többsége azonban a tengerparton vagy a hegyekben próbálkozik, hiszen a szállodákban, fagyizókban, kávézókban, butikokban a főszezonban kellenek a kisegítők.

Ismerek olyan egyetemistákat is, akik nemcsak a nyáron, hanem év közben is dolgoznak, például szombaton és vasárnap az outlet valamelyik üzletében, vagy felszolgálóként. Mások korrepetálnak, nyelvet tanítanak. Van aki az albérletét fizeti ki így, mások szórakozásra költik a pénzt.

Lali, Dél-Svédország

Lund – ahol lakom – híres egyetemi város. A Lund University
Európa legjobb egyetemei közé tartozik. Skandinávia legnagyobb felsőoktatási intézménye és számos kutatási tevékenységet folytat. A Lundi Egyetemen 6 ezer ember dolgozik és körülbelül 46 ezer diák tanul, de sokuk a malmöi vagy a helsingborgi egyetemi részlegekben.

A fenti adatok arról is adnak tanúbizonyságot, hogy Lundnak hatalmas teher is a sok diák. Mivel azt fontos tudni, hogy az itteni diákok döntő része időszakosan vagy az egész évben dolgozik. Mindehhez még a gimnáziumi diákokat is hozzá kell adni, mintegy 2 ezren vannak. Ismerve a svéd munkatörvényeket, mindenki a törvényes kereteken belül kapja a fizetését, így a diákok a hivatalos legalacsonyabb fizetést kapják az adott helyen, de szó sem lehet alulfizetésükről.

Természetesen a város rengeteget tesz a diákok minél nagyobb arányban való elhelyezéséért, a vállalatok előnyt kapnak, ha alkalmazzák a diákokat, de általában erre is vannak a munkaadók beállva. Elsősorban nyáron veszik fel szívesen a diákokat, hogy a szabadságolások idején általuk oldják meg a helyettesítéseket. Itt kell hozzátennem, hogy a gimnáziumi diákok általában nem szociális megoldásokra fordítják a keresetüket de viszont az egyetemisták pont ellenkezőleg. Az egyetemisták nagy része a tanulmányainak, lakhatási körülményeinek és a megélhetésének a javításáért dolgozik, akár nappal is.

Mint ezt korábban jeleztem, nagyon keményen meg kell dolgozni a fizetésekért. Vannak a körülményekhez képest nagyon jól fizető munkaadók és kevésbé jól fizetők is. Például a McDonald's-nál a takarítás és a hasonló feladatok elvégzéséért viszonylag rosszul fizetnek, a kiszolgálóknak, a felszolgálóknak már jobban és ilyen munkára keresnek több embert. Persze az informatika (computer) területe is aránylag jól fizet. Egyébként a diákok majdnem mindenféle munkát elvállalnak, nem kell félniük, hisz mindenütt az országban védi őket a munka törvénye.

A város nagy része diáknegyedekből áll, rengeteg az egyszobás bérlakás.

Persze itt meg kell állni egy pillanatra, van itt néhány fontos részlet melyet tisztázni kell. Vannak az ösztöndíjas diákok, akiknek könnyebb a dolguk. A többségnek viszont magának kell állnia a tanulás kapcsán felmerülő költségeket. Ők vehetnek fel tanulmányi kölcsönt. E kölcsön egy évre szól; minden évben újat lehet felvenni. Ebből a pénzből nem lehet ugrálni és az összeg függ attól is, hogyan tanul a diák és más egyebektől. Milyen a családi helyzete, házas-e, van-e gyereke és mennyi, stb.

A tanulmányi kölcsönt vissza kell fizetni, amikor a diák végzett és elkezd dolgozni. De viszont a kölcsönnek egynegyed része lehet segély, amelyet nem kell visszafizetni. Ne legyen senki se meglepődve a sok különböző variációtól, de a svédek nem engedik magukat kihasználni és épp ezért mindenre van külön szabály.

Ugyanakkor a svéd iskolákban a képzés ingyenes, beleértve az egyetemet is. Tehát a pénz nem tandíjra kell a diákoknak, hanem tankönyvekre, saját maguk fenntartására, szállásra, ételre, egyebekre. És most már újból visszakanyarodhatunk a melóhoz.

Aki tanulmányi segélyt kapott, nem kereshet többet mint 6-8 ezer koronát havonta. Nyáron ez lehet több, mivel arra az időre nem kapnak tanulmányi segélyt; így 10-12 ezer korona lehet adómentesen.

Természetesen ennyi rengeteg diáknak nem lehet munkát adni, de arra kell gondolni, hogy néhány százalékukat finanszírozzák a szülők és vannak lusták is. Így általában gördülékenyen működik a diákok munkakeresése, munkavállalása, az egész egész csendben zajlik. A sok diák tanítása, hisz nagyobb részüknek már most megvan az egészséges öntudata és helyes emberi szemlélete.

Ildikó, London

Eléggé jellemző a diákmunka itt Londonban a nyári szünetben, de tanév közben hétvégén is. Sokkal jellemzőbb, mint Magyarországon és nem csak a főiskolások körében, hanem már a 14-15 éves korosztály körében is.

Itt hivatalosan 13 éves kortól lehet diákmunkát vállalni, ennek ellenére a legtöbb diákmunka-hirdetés 15-16 éves kor fellettieknek szól, viszont ezekből van bőven. A fiatalabbak leginkább ismerősük vállalkozásában (többnyire élelmiszer illetve ruházati boltokban, vendéglátó egységekben) dolgoznak nyáron illetve hétvégente.

16 éves kor fellett viszont szinte minden szakmában hirdetnek diákmunkát és nagyon sok lehetőség van. Igaz, mi Londonban élünk, így nem tudom mi a helyzet e téren a vidéki városokban.

A kereset óránként minimálisan 3.57 font, de ennél többet is kaphatnak a diákok. Az így szerzett pénzt általában ruhák, cipők vásárlására, illetve szórakozásra fordítják.

Azt még a témához kapcsolódóan megemlíteném, hogy a 10 és 11 évfolyamosok évente 1-1 hetet „dolgoznak" az általuk választott szakmában, ami lehet például fodrász, bolti eladó, officer, állatorvos, pedagógus, kozmetikus, festő, gépkocsiszerelő, stb. Mindez az iskolai alapképzés része.

Stefan, Svájc

Saját tapasztalataimból indulok ki, mert az általánosan majdnem minden családra vonatkozik. Minden családra, ahol a gyerekeknek értékeket is tanítanak. Ez sajnos világszerte mindig ritkábban történik. Éppen ma láttam egy ezzel kapcsolatos tévéadást.

Én magam is mindig dolgoztam a nyári szünetekben, de a téliben is, mer nekem szükségem volt a kerestre mint menekült diáknak családi segítség nélkül. Büszkén emlékszek egy-két évre, amikor 11 állásom volt egy időben: gyerekekre felügyelni, segíteni a tanulásban, szálloda-vendéglőben a könyvelést csinálni, az egyetemen kutatató asszisztens, gimnáziumban tanár, stb. Persze mind nem teljes állás. Reggel egyetem, délutántól éjfélig alkalmi munkák. Korábban még Magyarországon kertészetben, disznóneveldében, a vagongyárban mint segédmunkás dolgoztam.

Serdülőkorukban mind a három gyerekünk a nyári szünetben dolgozni ment: ki egy nagy élelmiszer-elosztónál zöldséget pucolt vagy hentesáru üzemben szalagon dolgozott. Fiaim inkább nehezebb és jobban fizetett dolgokat kerestek és találtak: hurcolkodás vállalatnál, az épülő alagútban a rádiót felfogó drótokat szerelték be a plafonba, stb.

Mire ment a pénz? Egyiknek nagy motorbicikli kellett, amit aztán hamarosan eladott, mert volt neki egy kisebb, amit mi vettünk neki iskolába járni. A lányom 18 éves kora után mostani férjével szabadságra ment, előtte nem engedtük meg. Harmadik fiam összegyűjtötte a kereseteket és nagy ázsiai utat tett repülővel, vonattal, több országban meg motorbiciklivel. Olyan dolgokra ment a pénz, ami luxusnak számított. Így megtanulták a pénz értékét. A mai jólétben a diákoknak hazulról van pénzük minden fajta luxusdologra, kevesebben mennek el dolgozni a szünetben.

Bandi Kaliforniából

A nyári szünetben sok diáknak szüksége lenne a pénzre, a pénzkereseti lehetőségre, de a jelenlegi gazdasági helyzetben viszont nehéz munkát találni. A munkanélküliség a környékünkön most is 12 százalék körül van. Így nagy a versengés, jóformán minden munkalehetőségért.

Az ideiglenes munkára leginkább gyorsvendéglőknél van lehetőség, de ott is kevés az ajánlat. Mindig több nyugdíjast lehet látni e helyeken, akik besegítőként dolgoznak, így a fiatalok kiszorulnak a munkalehetőségből.

Jelenleg a kezdő munkás a minimum órabért kapja, ami Kaliforniában 8 dollár. Az órabérek államonként változnak, itt az egyik, ahol a legmagasabb.

A minimum korhatár itt 16 év, amit a törvény határoz meg.

Az, hogy mire költik a pénzüket? Szórakozás az első, ruházat, fontos a divat. Viszont sokaknak készülni kell a továbbtanulásra, drágák az egyetemek, főiskolák, főleg a szükséges könyvek.

Olyan kis helyen, mint nálunk, még nehezebb a munka teremtése, itt leginkább turizmussal kapcsolatos munkát találhat a diák.

Szabó Péter, Anglia, London

Az Egyesült Királyságban a diákok körében nagyon népszerű munkát vállalni a nyári szünet alatt. Már fiatal tizenévesek is élnek ezzel a lehetőséggel, aminek köszönhetően nagyon korán elkezd kialakulni egy pozitív munkamorál bennük és egy helyes hozzáállás a munkavégzéshez. Ezt tudják azután továbbvinni, illetve a későbbiekben kamatoztatni. Talán azért is népszerű itt a diákmunka, mert felismerték ennek a nevelő szerepét és jelentőségét egy egészséges értékrend kialakításában.

Ehhez természetesen a lehetőségek is biztosítottak: a középiskolákban is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden dolgozni vágyó diák megkapja a szükséges segítséget. Ennek megnyilvánulásai a szervezett kurzusok, ahol egy sikeres önéletrajz elkészítésén kívül a konkrét munkakeresésben is segítségükre vannak a képzett oktatók a diákoknak.

Jellemzően természetesen különösebb szakképzést nem igénylő munkákat kapnak a szünidőben többnyire részmunkaidőben dolgozó tanulók. Leggyakrabban a vendéglátásban tudnak elhelyezkedni, illetve különböző bolti asszisztensi feladatkörök ellátására van lehetőség. Ezzel is viszonylag könnyedén megkereshetik a szünidőre a költőpénzüket, vagy akár egy nyaralásra valót. A diákok nagy része itt szerencsés helyzetben van, nem gyakori, hogy a saját továbbtanulásukra, illetve a családjuk kisegítésére kellene pénzt félrerakniuk.

A felsőoktatásban tanulók körében a nyári munkavállalásnak sokkal inkább a választott hivatásban való gyakorlat megszerzése a célja, mintsem az effektív pénzkeresés. Ez többnyire egy hosszabb távon gazdagon megtérülő befektetés. Bizonyos esetekben komoly túljelentkezéssel és többlépcsős felvételi eljárással kell szembenézniük egy-egy rangosabb céghez való bekerülésért egy néhány hónapos tapasztalatszerzésre.

Véleményem szerint ez az erős verseny pozitívan hat a fiatalokra, mindig arra sarkallja őket, hogy a legjobbat hozzák ki magukból, de nem mellékesen a siker élménye is sokkal teljesebb, ha azért igazán megdolgoztunk.

Róbert, Németország, Hamburg

Diákmeló. Németországban a diákok és egyetemisták között nagyon elterjedt szokás, hogy a nyári szünetben munkát vállalnak. Különösen a bevásárlóközpontokban lehet őket most látni. Ott könnyen elhelyezkedhetnek, mert ott a gyors áruforgalom szinte folytonos utánpótlást, az állványok újratöltését igényli.

Izmos fiatalok megismerhetik a fizikai munkát. A vendéglátóipar is szívesen alkalmaz fiatal egyetemistákat, munkabíró fiatalokat. Különösen az egyetemista lányokat kedvelik. Őket „beugró" kiszolgálóknak veszik fel. Kapnak gyorstalpaló kiképzést. Rendes pincérként nem dolgozhatnak. Ellenzi a szakszervezet. A konyhában is nyernek kisegítő munkát.

Idénymunkásokra a mezőgazdaság is igényt tart. Vidéki egyetemisták inkább ott nyernek munkát, ha valamilyen terményt aratnak. Az egyetemen külön olyan munkaközvetítő iroda van, ahol a munkaadók és a munkavállalók bejelentkezhetnek. Jobbörse a neve.

A középiskolás diákok újságokat hordanak ki. Öreg nénikéknek, bácsikáknak boltba mennek. Tolókocsiban sétára viszik őket. Elterjedt diákfeladata a kutyák sétáltatása, kertben a pázsit nyírása és az újság felolvasása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen munkát kapnak a diákok?

A külföldi magyar olvasóinknak címzett újabb körkérdés témája a közelgő nyárral kapcsolatos. Tovább olvasom