Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Vevőket védő harcos asszonyok

Szünetelő szolgáltatás esetén fájdalomdíjat, nagyobb vásárlás után gondolkodási időt biztosítanak kereskedők, cégek vevőiknek világszerte. Külföldi magyar olvasóink a fogyasztóvédelem mellet kardoskodó olyan törekvésekről is beszámoltak, amit Parmában és Hamburgban is bátor hölgyek kezdeményeztek.

Anikó, Olaszország: „Nyolc napon belül kicserélnek minden hibás terméket, azt követően garanciálisan javítják. Néhány éve DVD-lejátszót vásároltunk; itthon vettük észre, hogy nem működik. A szupermarketben elfogyott az a típus, így azonnal visszakaptuk az árát, még a dobozát se nyitották ki. Sok üzletben és a piacon is a ruhaneműt, a táskát gond nélkül kicserélik, amennyiben még nem használták. Ha a vevő nem talál helyette megfelelőt, egy bónt kap, amit néhány héten belül levásárolhat. Az optikai szaküzlet pedig például, ahol a szemüvegemet csináltatom, nemcsak törés, hanem elveszítés vagy lopás esetén is pótolja a keretet, a lencsét, átvállalva a költségek jelentős részét. Sőt a gyártók is igyekeznek a vásárlók bizalmát megtartani. Egy ismert kerékpárgyártó cég – meghibásodás esetén – három éven belül kicseréli a karbonból készült versenykerékpár vázat. Pár éve pedig, mikor egy mirelittermékben gumigyűrűt találtunk, férjem telefonált a zacskón található zöld számra. Azonnal elnézést kértek, s néhány nap múlva hatalmas csomag érkezett: a cég összes termékéből kaptunk kóstolót. Másik példa: amikor az internetszolgáltatás szünetelt, nemcsak a hiba alatti napokra vonatkozó előfizetési díjat térítették vissza, de egy kisebb fájdalomdíjat is jóváírtak a következő számlán.

Vásárlói sztrájkkal kezdődött

Több országos fogyasztóvédelmi egyesületet is ismerek, az egyik székhelye Parmaban van. Non-profit, független szervezet, több mint harminc éve alakult, amikor négyszáz asszony megszervezte az első vásárlói sztrájkot, akkor épp a parmezán sajt árával kapcsolatos spekulációk miatt. Azóta harmincezer tagot számlál, tagdíjakból tartja fenn magát, munkatársai önkéntesek. Célja a tájékoztatás, a fogyasztók képviselete. Nemrégiben internetszolgáltatóval kapcsolatos probléma miatt e-mailben fordultam irodájukhoz, levelemre rögtön válaszoltak. Emellett Parmaban és négy másik nagyvárosban – az antitröszt, azaz a versenyhivatal büntetéseiből összejött pénz révén – pár hónapja új, ingyenes szolgáltatással is várják a pórul járt állampolgárokat: a kereskedelemmel, a biztosítókkal, a pénzintézetekkel, a közlekedéssel és a turizmussal kapcsolatos panaszaikat a területek szakértőinek mondhatják el. Ők először a problémák békés rendezésére törekszenek, de szükség esetén a hatóság előtt képviseletet is ellátják. A fogyasztóvédő szervezetek a sajtóban, az interneten rengeteg hasznos tanáccsal látják el az embereket. Például javasolják, hogy az elveszett bőrönd miatti kártérítés kérésekor ne az eredeti dokumentumokat, hanem fénymásolatot küldjenek a károsultak a légitársaságnak, vagy ötleteket adnak a szülőknek, hogyan csökkenthetik az iskolakezdés költségeit."

„Kicserélik, ez itt nem vitás"

Lajos, Svédország: „Még nem voltam olyan helyzetben, hogy bármiféle árunak a reklamálását azonnal ne orvosolták volna: vagy pénzt kaptam vissza, vagy újra cserélték a megvett terméket. Olyan is előfordult, hogy egy év múlva vittem vissza nadrágot a boltba, arra hivatkozva, hogy egy ilyen minőségű, drága holmi így nem nézhet ki ennyi idő után. Egy hét múlva kaptam a választ, hogy levásárolhatom az árát, annak ellenére, hogy már nem volt meg a számla sem. Vagy például holnap viszek vissza egy nadrágot és egy övet – amit ma vettem – mert otthon rájöttem, nem tetszik. Kicserélik, ez itt nem lehet vitás. A fogyasztóvédelem az üzletekben működik, ez azért lehetséges, mert itt ilyen a kereskedők, a szolgáltatók szemlélete. Viszont Magyarországon jártamkor azt tapasztaltam, az eladók, az üzletek tulajdonosainak többsége udvariatlan, figyelmetlen. Elfelejtik, hogy más üzletében ők is vásárlók."

Hamburgi hölgyek tekintélye


Róbert, Németország: „Mindennemű üzletelés jogi alapja a BGB, a ma is érvényes polgári törvénykönyv, ami régen íródott, ezért inkább a gyártók jogait tükrözi. Napjaink embere így hátrányban lenne, ha tizenkét tekintélyes hamburgi hölgy épp ötven éve nem szállt volna síkra a fogyasztói érdekek védelmében: megalapították a Fogyasztók Központját. Ma minden nagyobb városban működik kirendeltsége. »Panaszhelynek« indult, ahol mindenki elmondhatta búját-baját és felvilágosítást kapott, hogyan intézheti reklamációját. Gyorsan népszerűvé vált, piacbefolyásoló hatalmat szerzett, törvényelőkészítéskor lobbierőnek számít. Tartósan megváltóztatta a gyártók és a vásárlók viszonyát, öntudatra ébresztette a fogyasztók milliós seregét. Főképpen minőség és ár szerinti összehasonlításokat tesz közzé, de azt is elérte, hogy a biztosítók, a bankok, az energiaszolgáltatók ellen keresetet úgy lehessen benyújtani, hogy több alperes írja alá. Nem ingyenes, mert működését nagyrészt saját bevételéből kell finanszíroznia, de sokan fordulnak hozzá, mert eredményesen képviseli a vásárlókat. Ugyancsak nem ingyenes a bíróságon működő békéltető testület, amely a felek meghallgatása után ajánlatot tesz a vita megoldására. Sokszor pedig ügyes ügyvédek perek révén érvényesítik sikeresen a fogyasztók jogait, nagy összegű kárpótlás megítélését érik el. Szerintem a legjobb fogyasztóvédelem mégis a körültekintő bevásárlás. Még nem fordult elő, hogy árut meghibásodás végett vissza kellett volna cserélnem. A becsomagolt holmit mindig kibontom, jól megnézem, kipróbálom, mielőtt kifizetem, ezt nem kifogásolhatják az üzletben."

Nem morcosan, mosolyogva segítenek

Bandi, USA: „Nálunk érvényesül a mondás, miszerint »a fogyasztónak mindig igaza van«. Reklamációval az üzlethez fordulunk, mosolyogva segítenek. Mosolyogva, nem morcosan. Egy kereskedő sem akar vásárlót veszteni, tehát mindent megtesz annak érdekében, hogy a panaszos ügyét rendezze, ritkán kell érdekvédő szervezethet menni. Számla ellenében a fizetett összeget visszaadjak, vagy levásárolható. Üzletenként változó ez a szabály, jól láthatóan kiírják, melyiket alkalmazzák. Hibás árunál a felelősség a gyártóé, de az ügyet a bolt intézi. Több államban nagy összegű vásárlásnál, például bútor, háztartási gép, autó esetében gondolkodási időt ír elő a törvény, ami három-öt nap. Ezalatt a vásárló meggondolhatja magát, pénzét visszatérítik.

Személyes élményem is van a reklamációkkal kapcsolatban: mikor ruhagyár minőségi osztályán dolgoztam, előfordult, hogy egy-egy mérgelődő személy a hibás árut nyomdafestéket nem tűrő szavak kíséretében küldte vissza. A cég minden esetben duplázva küldött csereárut, bocsánatkérő levéllel együtt."

Minőségi panasz az oktatásra

Milánóban öt diák a közigazgatási bírósághoz fordult, mivel úgy vélték, azért buktak meg az érettségi vizsgán, mert tanáruk az utóbbi években csak a tanórák huszonnyolc százalékán jelent meg, így nem készítette fel őket megfelelően. A fiataloknak igazat adtak: rövidesen megismételhetik az érettségit.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőautók a világon – fotókat várnak

Tovább olvasom