Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Verdi városában az evés veszélyeiről

Nemrégiben az olaszországi Parmába tette át székhelyét az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal, amely ebből az alkalomból nyílt napot tartott. Az intézményben járt parmai olvasónk is, Anikó, aki megírta tapasztalatait a Kisalföldnek.

„Az Európai Unió 17 ügynökségének egyike, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (European Food Safety Authority) 2002. januári, brüsszeli felállítását követően idén októberben végleg az észak-olaszországi Parmába tette át székhelyét. A költözködés befejeződött, s ebből az alkalomból az EFSA-ként ismertté vált ügynökség nyílt napot tartott, amelyen rendkívül sok, nem csak szakmabeli érdeklődő vett részt.

Helsinkivel szemben győztek a versenyben

Én magam is kíváncsi voltam, mivel is foglalkozik valójában az EFSA, bár a helyi sajtó sokat írt már a témáról, hiszen a város többfordulós versenyben lett a befutó, Helsinkivel szemben küzdött azért, hol legyen a hivatal székhelye.

A látogatók többsége modern laboratóriumokra számított, ahol külföldi kutatók mindenféle tudományos kísérletet végeznek. Ám azok helyett »csak« irodákat láttunk. Egy független élelmiszer-biztonsági hivatal fő célja ugyanis nem a kutatás vagy a minőség-ellenőrzés, hanem az élelmiszerek biztonságának javítása az EU országaiban, a fogyasztók bizalmának visszaszerzése és megszilárdítása az élelmiszerek biztonságát illetően.

Hatásos vélemény a vásárlóközönségnek

A hivatal tehát értékeli és felhívja a figyelmet a rizikófaktorokra, nyilvánosságra hozza az egészségre ártalmas élelmiszerekkel és állati tápszerekkel kapcsolatos tudományos szakvéleményeket. Ajánlásainak ugyan nincs kötelező erejük, de szinte biztosra vehető, hogy ha a lapokban megjelenik egy élelmiszerről, hogy »az EFSA kockázatosnak ítélte«, a vásárlók biztosan kétszer is meggondolják, megvegyék-e. A hivatal szakvéleményei egyébként olvashatók a hivatal honlapján (www.efsa.eu.int), angol nyelven.

Száz tudós munkálkodik az EFSA keretein belül

Jelenleg tizenhét nemzet csaknem kétszáz szakembere dolgozik az EFSA székhelyén. Az alkalmazottak mintegy fele tudós, a többiek adminisztratív tevékenységet végeznek, a munkatársak kétharmada nő. Az EFSA hamarosan növeli a foglalkoztatottak számát. A meghirdetett állásokat a honlap rendszeresen közli Recruitment címszó alatt. Az ügynökség munkanyelve az angol."

Metrót akar a Győr méretű település
Parma kolostorát az olasz művészetért rajongó francia író, Stendhal tette nevessé, de a város nemcsak erről az építészeti emlékéről ismert manapság, hanem az élelmiszeriparáról is. A pármai sonkáról, a nálunk parmezánként ismert sajtról, a parmigiano reggianóról, a Parmalat-gyárról, bár utóbbit a közelmúltban pénzügyi botrányok jellemezték. És a Barilla tésztacsalád is itt készül. Mindez hozzájárult, hogy Parmába költözött az EFSA, az EU élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szervezete. Ez a remények szerint nagy lendületet ad a városnak. Egy csomó pénz érkezésére lehet számítani, amiből többek közt metrót akarnak építeni. Ez azért is érdekes, mert Parma nem sokkal nagyobb, mint Győr, körülbelül 160–170 ezer lakosa van. Mindemellett azonban olasz olvasónk szerint arról is említést kell tenni, hogy Parmában a komolyzenének nagy hagyományai vannak, ugyanis a várostól nem messze, Bussetóban született a neves zeneszerző, Giuseppe Verdi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar ízek, külföldi karácsonyok

Külföldi olvasóink karácsonyi szokásaikat, ételeiket… Tovább olvasom