Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Véradótoborzás- szerkesztetlen változat

A kérdések:

– Az országban, ahol él/tanul/dolgozik hogyan szervezik a véradást? Önkéntes vagy kötelező?
– Mit gondol a véradásról, fontosságáról?
– A véradóknak jár valami fizetség, ajándék, enni-, innivaló?
– Szokott vért adni? Milyen időközönként, hányszor? Rendszeresen vagy, ha hívják ritka vércsoportja miatt?
– Nyáron, mikor a szabadságolások miatt sok rendszeres véradó elutazik, a baleset viszont általában több, gondot okoz a vérellátás? Mit tesznek ilyenkor? Szoktak felhívással fordulni a lakossághoz? Elmaradhat emiatt műtét?
– Tud az olaszországi példához hasonló kezdeményezésről a véradó-toborzásban?
(Olasz példa: A véradással kapcsolatos új kampány az egyik északi megyében, hogy az ott lakó külföldiekhez fordulnak, őket próbálják mozgósítani, főleg nyáron, amikor sokan nyaralnak, ezért kevesebb a donor.)
– Előfordul, hogy egy-egy médianyilvánosságot kapott beteg ember, gyerek segítésére mennek el egyszerre többen vért adni? Esetleg, ha beteg lesz egy családtag, a rokonok akkor kampányszerűen is vérüket adják segítésére, mások segítésére?
 

Ferenc, USA
A veradasrol csak annyit tudok emliteni,hogy vagy 40 egynehany eve adtam a korhaznak "utanpotlast"mivel az eggyik munkatarsamnak kellett a ver.Egy kicsit megszedultem talan azert is mivel ez volt az elso veradasom.Egy pohar narancs szorpot kaptam.Salynos van olyan szegeny ember {igen itt is van szegeny} aki penzert ad tobb esetben{?}Csak meg annyit,hogy az auto vezetoi igazolvanyomnal ott van az en ver tipusom es azis,hogy tetenuszt kaptam {datummal}es,hogy milyen orvossagot szedek es a csaladom telefon szamaik.Mivel veradasrol van szo gondoltam ez is velejaro vedekezes egy sulyos auto balesetnel.Agusztus 2.-an erkezunk szeretett hazankba.
 
István, Japán
Japanban nem hallottam a kotelezo veradasrol. Mivel tudomasom szerint teljesen onkentes, ezert a Japan Voroskereszt kozvetlenul toborozza a veradokat, egyetemeken, cegeknel, a varos forgalmasabb helyein mozgo verado-allomasokkal (busz), allomasokon. Mindig van egy feher tabla amin rajta van, hogy melyik vercsoportbol hany adag kell. Lehet 200ml vagy 400 kozott valasztani, de azt hiszem van vertest-mosas(?) is.
Mindig van ingyen keksz, csoki es udito, minden mennyisegben, automatabol vagy dobozbol.
Az egyetemen adtam eloszor vert, aztan 4 havonta, egeszen addig mig harom eve Magyarorszag fel nem kerult a tiltottak listajara a kergemarhakor fertozes veszelye miatt...
Kampanyszeru veradasrol nem hallottam, most a szervdonorsag es a csontvelo-adas miatt van nagyobb propaganda a Tvben.
 
Anikó (Parma)
Hét nyelven, tízezer példányban készült az a prospektus, amely a véradás fontosságára hívja fel a Parmában és környékén élő külföldiek figyelmét, s mozgósítani kívánja őket, hiszen ez a nemes cselekedet az életmentés mellett  integrációjukat is szolgálja. (A megye lakosainak  egyébként 7 %-a nem olasz.) A reklámanyagot eljuttatták a külföldiek által leginkább látogatott helyekre: a különböző hivatalokba, a munkaügyi központba, a szakszervezetek székházaiba, a könyvtárakba,  a kórházakba, a bevásárló központokba, továbbá a más országok élelmiszereinek árusítására szakosodott üzletekbe. Ezenkívül  500 többnyelvű plakátot is elhelyeztek a megye településein.
Nyáron itt is még nagyobb szükség van a vérre és a vérkészítményekre, hiszen az önkéntes véradók közül sokan nyaralnak, ugyanakkor rengeteg a külföldi turista és megnő a közlekedési balesetek száma is.
Ilyenkor országszerte különböző akciókkal fordulnak a régi és új véradókhoz. Veronában és környékén péládul a strandokon és a csúszdaparkokban felállított információs sátrakban tájékoztatják az érdeklődőket. Az északi Veneto tartományban egymillió karton tejet különleges csomagolásban hoznak forgalomba: a doboz egyik oldalán a véradásra ösztönző felhívás olvasható. Firenzében és Toszkána többi pályaudvarán  óriás hirdetőoszlopokon elhelyezett információkkal kívánják mozgósítani az állampolgárokat.

Milánó környékén új mozgó véradóállomást helyeztek üzembe a nyár elején. A megyei önkormányzat, valamint egy helyi bank hozzájárulásából vásárolt járműben - amely 250 ezer euróba került - orvosi rendelő, váróterem és négy ágy található. A kamion azokat a településeket járja végig, ahol nincsen véradóállomás. Elsősorban a fiatalokat kívánják megnyerni, mivel - a statisztikák szerint - a véradók átlagéletkora egyre magasabb.  Ez a különleges jármű egyébként egész évben közlekedni fog.

Itt minden nagykorú állampolgár, 18-65 éves korig - amennyiben testsúlya legalább 55 kilogramm -  90 naponként adhat vért. A vérvételt követően szendvicset, üdítőitalt vagy egy pohár bort kapnak a donorok, s aznap nem kell munkába menniük, mert fizetett szabadságnak minősül a véradás. A tavaly módosított 1990-es vérrel kapcsolatos törvény értelmében ez a szabadnap nemcsak az állandó alkalmazottakat, hanem a kölcsönzött munkaerőt, a határozott idejű munkaszerződéssel dolgozókat is megilleti. A jogszabály egyébként különös hangsúlyt helyez az információra, mert az a  cél, hogy az ország önellátó legyen, ne szoruljon importra vérből és vérkészítményekből.  Igaz, hogy az utóbbi években nőtt a véradók és véradások száma, de az egészségügy szükséglete is nőtt, mert nemcsak a sebészeti beavatkozások, balesetek, természeti katasztrófák esetén nélkülözhetetlen a vér, hanem egyes  súlyos betegségek kezelésénél is.
A törvény bünteti azokat, akik vérrel és vérkészítménnyel kereskednek, hiszen a véradásért térítés nem jár.
Az önkéntes  véradók országos egyesülete, az AVIS 1957-ben alakult meg Milánóban, s mára már több mint 3000 véradóállomással rendelkezik. Az AVIS több mint egymillió véradó-tagot számlál, tőlük vették tavaly a vér háromnegyedét. A másik nagy tömörülés  a munkahelyi véradói csoportok szervezete, mert a vállalatoknál is nagy figyelmet fordítanak a folyamatos tájékoztatásra és a mozgósításra. Itáliában egyébként tavaly összesen 2 millió 450 ezer alkalommal "szúrtak".

A helyi lapok, valamint a rádió- és tévéállomások is rendszeresen közvetítenek a véradásra ösztönző interjúkat és reklámokat,  a legutóbbi kisfilmben például az olasz  női szinkronúszó válogatott jár elöl jó példával és buzdítja a nézőket. De ismert sportolók, művészek is gyakran adják arcukat és nevüket egy-egy kampányhoz. A nem nyereségérdekelt  AVIS által rendezett koncertek, sportversenyek - az adományok gyűjtése mellett - mind-mind a figyelem felkeltését szolgálják. A 2006-os véradási kampány plakátjait az interneten egyébként bárki megrendelheti, háromféle méretben, ezzel a gesztussal is hozzá lehet járulni a felvilágosító akció sikeréhez.
Az utóbbi időben a szakemberek inkább plazma donorokat keresnek a hagyományos véradókkal szemben. De ezidáig még csak a véradók egy része vállalkozott a plazmaferezisre, amikoris a véradó csak plazmát ad, a vérsejteket visszakapja. Valószínűleg a megfelelő tájékoztatás hiánya az oka az idegenkedés, vagy talán az, hogy a plazmaferezis kicsit időigényesebb - körülbelül másfél óra -, mint a hagyományos véradás.
 
Róbert/Hamburg
A véradás és a vérbank fontosságát és életmentö szerepét sajnos saját tapasztalatból ismerem. Nélküle a gyógyászatnak fontos oszlopa hiányozna és sok ember már nem élne. Jelentésem irása elött telefonon érdeklödtem a Vöröskereszt Hamburgi kirendeltségénél a véradás itteni lehetöségéröl és gyakorlatáról. Nyomban megkaptam a 2 vérbank telefonszámat, ahol lényegében igazolták azon ismeretemet, amit saját tapasztalatom alapján gyüjtöttem és a médiaelemekben naponta olvasok, hallok és látok. Itt Hamburgban s tudomásom szerint egész Németországban nincs véradási kötelezettség. Tilja az alkotmány elsö cikkeje: Az ember méltósága sérthetetlen. Ennek itt számos ellenfele támadna. A véradás olyannyira önkéntes alapon nyugszik, hogy saját vérszükséglet esetében sem kötelezö. Akkor sem, ha mütét közben vagy után a saját vér esetleg életmentöen fontos lenne. A saját vér rendelkezésre bocsátása az AIDS ideje óta terjedt csak el és hóditott tért. Mütét elött a betegtöl kétszer csapolnak vért. Mondván: a saját vértöl senki sem kap fertözést. Családtagok, rokonok kisegítö véradása itt is ismert. De inkább transzplantálás, azaz szervátültetés esetében nyer alkalmazást. Pl. a testvér megkapja a fél májt. A hamburgi 2 vérbank olyan jó hirnévvel rendelkezik, hogy a töle származó vérkonzerv messzemenöen HIV mentes. Vérhiányról nem hallottam. Ujságjelentést sem olvastam vérhiány végett elhalasztott mütétröl. Földrészröl földrészre terjed a vérbankok együttmüködése. Szükség esetében Ausztraliából hozatnak vért. Itt nincs donor hiány. Ellenkezöleg. A 2 vérbak elött naponta többen állnak-várnak véradási szándékkal. Szigorúan megválogatják, megrostálják öket. Mindenkit nem is fogadnak el. Hagyományosan 2 embercsoport szorgalmas és megbizható véradó. Elsö sorban a hajléktalanok emlithetök. Számukra a véradás fontos egészségi s anyagi esemény. Magában foglalja a vérvétel elötti alapos orvosi vizsgát. Kapnak egészségi törzslapot, melyben vércsoport, kapott védöoltás, valamint esetleges allergiai hajlamosság nyer kimutatást. Azon túl jár nekik 20 € fizetség, kiadós jó reggeli és emberi elismerés. Jelentkeznek egyetemisták is. Ök szükre szabott ösztöndijukat óhajtják felemelni. Ök is kapnak egészségi törzslapot. Öket sem kezelik kivétellel. Szórványosan egyéb polgár is hajlandó vért adni. Telefonálásomkor nyomban idöpontot akartak adni. Vérre tehát itt is nagyon-nagy szükség van. Ha kivételes vércsoporttal rendelkezik valaki. Akkor a vérbank öt nyilvántartja és szükség esetén behívja. Ez is csak önkéntes alapon lehetséges.
 
Gabriella, Olaszország
Véradassal kapcsolatban annyit tudok irni, hogy en szemely szerint nem vagyok verado, de parom rendszeresen eljar a helyi szovetseghez vert adni. A rendszeresen ado embereknek azt tanacsoljak, hogy minden felevenkent adjanak csak vert, ne hamarabb, nehogy valami probelma lepjen fel. A veradas utan termeszetesen hazhoz kuldik az elemzes adatait, ami hasznos dolog a verado szempontjabol is.
A veradas termeszetesen onkentes, fizetseget nem adnak erte, viszont itt olaszorszagban is jar az ingyenes reggeli (cappuccino es cornetto), illetve az egy napos fizetett szabadsag a munkahelyrol, minden veradas utan. Aki igazolvanyos verado, kulonfele arangedmenyekre jogosult a helyi szervezettel kotott megallapodas utan kulonfele boltokban, ami lehet cipobolt, elektronikus bolt, vagy akar fitnesz terem is. Gyakran hivjak fel a veradas fontossagara az emberek figyelmet, foleg ebben az idoszakban lattam nagyon sok plakatot ezzel kapcsolatban.
Ha valakinek a rokona bekerul a korhazba, szinte kotelezoen az egesz rokonsag es baratok elmegy vert adni, de persze ez nem azt jelenti, hogy az igy osszegyujtott vert csak a rokon beteg fogja megkapni, mar a kompatibilitas miatt sem.
Mint mindehol itt Olaszorszagban is a hires, ismert emberek szava sokat er, foleg focistak reklamozzak  es segitik a veradas fontossagarol szolo kampanyokat. Az igazi veradok nagyon buszkek arra, hogy segithetnek masokon, es szinte presztizs kerdes ki hanyszor volt mar vert adni.
 
Bandi, Kaliforniabol
Itt nalunk Kaliforniaban gyakori a felhivas ver adasara. Ujsagokon radion vagy uzletek kirakataban elhelyezett hirdetesen kerik ver adomanyat. Kulonleges esetekben a TV-n is kernek, de ez foleg ha kritikus a szukseg, vagy nagyon ritka vertipusra van szukseg.  Itt minden esetben a veradas onkentes. Altalaban a Voros Kereszt rendezi a ver adast.
Az erre celra felszerelt ( Blood Mobil ) ver gyujto nagy jarmu jelenik meg uzemeknel, vasarlo kozpontoknal. Ez valojaban egy hutott laboratorium, agyakkal, piheno  hellyel ellatva. Ugyancsak korhazaknal is meg van a lehetoseg ver adasra. Elore meghatarozott muteteknel, kerik a beteget, hozzatartozokat ver adasara, hogy szukseg eseten legyen tartalekban a megfelelo vercsoportbol valo ver. Ver adasa nagyon fontos, sok ember eletet mentik vele. Ezert is van, hogy lehetoleg konnyen legyen mgoldva. Szukseg eseten, rokonsagnak, baratoknak mi is adunk vert. A ver csoportunk altalanos, igy nem kernek tolunk kulonleges esetekben.
Ver adoknak itt szendvicst, narancs levet adnak a 15 perces eloirt pihenes alatt. Nem nagyon regen meg penzt is adtak ver adasnal, ez volt a hontalanok beveteli lehetosege. Sajnos igen sok esetben a ver karos fertozest tartalmazott, igy azt beszuntettek. Itt nalunk ver hiany altalaban a nagy unnepek alatt mutatkozik ki. Peldaul a Thanksgiving - a Halaadas unnepen, ami 4 napos legtobb szemelynek, vagy a Karacsony- Uj evi unnepek alatt.  Ilyenkor mar elore kerik a veradast a Televizion es ujsagokban hirdetve. Rendori, tuzoltoi balest eseten aminek altalaban nagyobb hire van, tobb a verado, ebben nyilvanul meg a szimpatia iranyukban. A kozelunkben levo korhazak gyakran kernek sulyos allapotban levo gyerekeknek, felnoteknek ver adasat. Most mar ugyancsak gyakori a kerelem csontvelo adomanyozasara is.
 
Ádám, London
Itt nem kotelezo, viszont osztonzik az embereket, hogy segitsenek, es adjanak vert. Egyik tanaron a kozepiskolaban ugy tartja, hogy azzal tartja magat fiatalon, hogy minden evben egyszer vertad. A masik meg az, masok eletet mentheti meg.
A véradóknak jár valami fizetség, ajándék, enni-, innivaló? Nem vagyok benne teljesen biztos, de athiszem valami csoki, meg esetleg valami innivalo.
Szokott vért adni? Milyen időközönként, hányszor? Rendszeresen vagy, ha hívják ritka vércsoportja miatt? Meg nem kerult ra sor, mert ezidaig tul fiatal voltam, most meg tul elfoglalt lettem. De ha lessz idom valoszinu el fogok menni, csak meg elotte regisztralnom kell itt a helyi orvosnal.
Ha hiany lepne fel akkor biztos lenne valamilyen felhivas, meg reklam, de nemhiszem hogy ez barmit befolyasolna mert itt nem varnak addig mig elfogy!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időseknek hűsölésképp ajánlják a bevásárlást

Tovább olvasom