Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Vendégmunka: Vendégmunkások világszerte

Külföldi magyarok mondják el tapaszta- lataikat a vendégmun- káról, ami megyénkben is szaporodik.
Thaiföldön minden külföldi mellé a cég nagyságától függően négy vagy nyolc helyi munkást kell alkalmazni. Japánban a nyelv és a kultúra sajátosságai miatt nem fenyeget az a veszély, hogy a külföldiek kiszorítják a helyieket a munkahelyekről. Washingtonban csak annak nincs munkája, aki nem akar dolgozni, New York még mindig a külföldi munkavállalók paradicsoma. Németországban szabályok védik a hazai munkaerőt. Olaszországban új szó is született a Fülöp-szigeteki, ukrajnai, moldovai házi gondozók megnevezésére.


A Kisalföld honlapjának (www.kisalfold.hu) olvasói, a külföldön élő magyarok számos érdekes tapasztalatról számoltak be a megyénkben is szaporodó vendégmunka kapcsán.


„ Ausztriában rengeteg a külföldi munkavállaló. Bécsben főként konyhai kisegítőként kapnak helyet, ritkán pincérként. A határ közelében el tudnak helyezkedni mint szakács, pék is. Feketemunkást építkezésen lehet találni. A magyarokat e téren szeretik. Bár jól fizetnek nekik, olcsóbban megússzák, mintha osztrák szakembert választanának."
Alex, Ausztria

„ Burgenlandba magyarok, szlovákok járnak át, Alsó- és Felső-Ausztriában cseh munkavállaló van sok, Stájerországban, Karintiában szlovének az ingázók. Nagyszámú a török, exjugoszláv itt élő. Olyan munkát kapnak, amit az osztrák nem vállal. A munkaadók nagy része kőkeményen kihasználja az idegeneket. A vendéglátásban dolgozók többsége 20 órára van bejelentve a tényleges 40 óra helyett, a juttatások elfelejtődnek."
Erika, Ausztria


A kontinens kihasználtjai

„ Vannak olyan németek, akik azt hiszik, hogy elviszik a külföldiek a munkahelyüket. Az igazság az, hogy a külföldiek olyan munkát végeznek, amelyre nincs elég német (számítástechnika) vagy nehéz testi munka (acélgyár, szemetes) vagy szezonmunka (szüret), vagy nemzeti specialitást kíván (táncos). Németország gazdag, változatos kultúrája azon alapul, hogy itt sok kultúra összejár. Mégis: hat nyelven beszélek, de egyet se ismerek, amelyben annak a szónak, hogy külföldi, olyan rossz íze lenne, mint németül. Itt nagyon közel van a szitokhoz. A törökök egyébként vállalkozóként sok munkahelyet teremtettek."
László, Németország


„ A vasfüggöny eltűnése, az uniós csatlakozás óta a keletről érkező tömeges zugmunkások gátat szakítottak, ami ellen a hatóság tehetetlen. Nem tisztázott, hogy milyen hatással van ez a munkanélküliségre. A becsempészett munkaerőt az építőipar, az éttermek, a mezőgazdaság, a kisiparosság foglalkoztatja. Elharapódzott kihasználásuk. Fűtetlen faházban, földbe ásott gödrökben élnek. A német takarítónő szinte kihalt. A külföldi a 15 eurós órabér feléért dolgozik és Müllerné előszeretettel él eme olcsó lehetőséggel. A zugmunkásokat kerti munkára is keresik. Számos szabály védi a hazainak számító munkaerőt, de Müllerné lakásába melyik hivatal merne szaglászó vigécet küldeni."
Róbert, Németország


„ Dél-Olaszországban a zöldség- és gyümölcsszedést szinte csak bevándorlók végzik, alacsony fizetségért, tűző napon, reggeltől estig. Gyakran embertelen körülmények között laknak. Kizárólag külföldi nők végzik az idősek házi gondozását. Korábban Fülöp-szigetiek, most Ukrajnából, Moldovából jöttek. Megnevezésükre új szó született: a badante. A takarítóvállalatok dolgozói szintén nem olaszok, sok a külföldi az építőiparban, a tehergépjármű-vezetők közt."
Anikó, Olaszország

„ Svájc és az unió bilaterális szerződést kötött. Közép-Európából is jöhetnek munkások, ha az állásra svájci állampolgárt nem találnak. Nem csak olcsó munkaerőként jönnek németek, magyarok, hanem szakmunkásként is. Az egyszerű munkásokat inkább a balkáni országokból toborozzák. Itteniek kiszorításáról szó se lehet."
Gábor, Svájc

Észak-európai nyitottság

„ Indokolatlannak tartom az otthoniak aggodalmát a szlovák ingázók miatt. Munkáért mennek, nem szociális juttatásokért. Nagy-Britanniában a német, lengyel orvosok üdvözöltek. Másoknak marad a nyelvismeretet nem igénylő munka. Britanniában nem aggódtak az új belépő EU-állampolgárok munkavállalása miatt, mivel ők is élvezik ugyanezt a világ minden részén. Munkahelyemen dolgoznak irakiak, franciák, lengyelek, németek és amerikaiak. Azokat ítélik el, akik munka nélkül, más hátán, a szociális irodák vendégeként tengődnek."
Terézia, Nagy- Brittannia

„ Írországban megugrott a külföldi munkavállalók száma tavaly óta. A munkavállalási engedély beszerzése a munkáltató feladata. Megesik, hogy elhiteti a munkavállalóval: a beszerzés megtörtént és a gyanútlan munkás ellenőrzéskor bukik le. Akkor azonnal kitiltják. A munkáltató pedig a pár ezer eurós büntetést nem bánja. Május 1. előtt egy litván mérnök barátom mosogatott, lengyel patikus ismerősöm irodákat takarított éjszaka. Így is jobb volt az életszínvonaluk, mint odahaza. Azóta az itteni munkáltatók rájöttek, hogy a kelet-európai országokból érkezők becsületes, szakképzett dolgozók. Ha a helyieket kiszorítják, az kemény munkavégzésüknek köszönhető. Az ír szakszervezetek pár hete eljárást kezdeményeztek egy építő cég ellen, mert a lengyel szakembereket nem egyenrangúan kezelték."
Lívia, Írország

„ Dánia, Norvégia, Finnország lakosai már régóta ingáznak, de ez kölcsönös. Viszont az új EU-s országokból, elsősorban Lengyelországból jönnek vendégmunkások, sokszor feketén. Míg a szomszédos országokból általában jobban kvalifikált munkavállalók jönnek, addig az utóbbiakból többségben szak- és segédmunkások. A nép nemegyszer nyíltan is hangot adott nemtetszésének."
Lali, Svédország

A tengerentúl paradicsom?

„ Amerika többnyire a külföldiekből él. Itt minden nemzetből vannak emberek. Nagyon sokan feketén dolgoznak, adót nem fizetnek. Amerikának ez nem jó, de nem tud ellene tenni. Olcsón dolgoznak, főként takarítói, bébiszitteri és éttermi munkát vállalnak, sokan dolgoznak építkezéseken. Nem szorítják ki az amerikaiakat, mert az amerikai ilyenfajta munkákhoz lusta, elkényelmesedett, inkább fizet érte."
Zsolt, USA, New Jersey

„ New York még mindig a bevándorlók és a külföldi munkavállalók paradicsoma. A városban milliós nagyságrendű, különböző státusban itt ragadt szerencsevadász keresi az amerikai álmot, több tízezer magyar fiatallal együtt. Elfogadottságuk jó, hisz nem indiánok."
Szabolcs, USA, New York


„ Az illegális bevándorlás, ami itt a sok súrlódást okozza. Mexikóból, Közép- Amerikából jönnek. Nyelvismeret és képzettség hiányában napszámosként dolgoznak. Hogy kitől veszik el a munkát, az vita tárgya. Nagy részük előbb-utóbb a családot is átcsempészi, így a szociális juttatások, az iskoláztatás terheli az állami költségeket."
Bandi, USA, Kalifornia

„ A szlovák ingázók igazi magyarok, akiket a sors, vagyis Trianon csinált szlovák állampolgároknak. Az ő nevük nem Zatopek, hanem Szabó. Amerikában sok indiai szerződéssel dolgozik a Microsoftnak, a Boeingnek. Mind olyan állások (számítástechnika), amit az itteniek nem tudnak betölteni, mert szakmailag hiány van belőlük. Persze csak 50–60 százalékát kapják a helyi béreknek. Ezzel senki sem törődik, mert csak annak nincs munkája, aki nem akar dolgozni."
Antal, USA, Washington

Távol-keleti sajátosságok

„ Itt az történik: a japán származásúak munkaszerződést kötnek és három évig dolgoznak Japánban, aztán visszajönnek egy jó összeggel üzletet csinálni. Ezt teszik a brazilok az USA-ban mint illegális bevándorlók. Van egy város, Governador Valadares, ami az Amerikában keresett pénzekből épült. Ha valaki onnan kér turistavízumot az USA-ba, nem kapja meg.
Az argentin és uruguayi felső végzettségűek meg nálunk keresnek munkát, majd végleg maradnak. Sokan mennek Francia Guyanába, ott francia állampolgárságra, szociális juttatásokra tehetnek szert. Prostitúcióból és aranybányászatból élnek. A brazil nem helyhez kötött, ha a szükség megszorítja, néha 3 ezer kilométerre is költözik eredeti lakóhelyétől, hogy legyen munkája."
András, Brazília

„ Évről évre nő a külföldi munkavállalók száma. Az összes munkavállaló több mint 1 százalékát teszik ki. Mérnökök, közgazdászok, kereskedők, nyelvtanárok. A kereskedelemben, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban nagy az illegális munkavállalók aránya. A szakembereknek átlag fölötti a keresetük, a többiek olcsó munkaerőnek számítanak. Az öregedő lakosság miatt még nőhet is számuk."
István, Japán


„ Thaiföldön rengeteg a külföldi. Japánok, koreaiak, hölgyek a Fülöp-szigetekről, ausztrálok, amerikaiak, britek, izraeliek, franciák. Magyarországról mintegy harmincan vagyunk. A multinacionális cégek a magasabb pozíciókba a saját embereiket ültetik (Coca-Cola, japán, dél- koreai autógyárak). Egyetemekre, fő- és nyelviskolákba toboroznak még külföldit. De a tanult, angolt jól beszélő helyi fiatalok is jól fizető állást kapnak. A kambodzsaiak a jobb megélhetés reményében át-átsiklanak a határon, kétkezi munkásként helyezkednek el."
Enie, Thaiföld

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdatüntetés: Titkolt támogatások, leszámlázott tüntetések

Külföldön élő magyar olvasók írták meg tapasztalataikat a magyar gazdatüntetés apropóján. Tovább olvasom