Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Válságban elmarad a nyaralás? – válaszok teljes változata

A külföldi magyar olvasóinknak címzett körkérdés témája a válság nyaralásokra gyakorolt hatására vonatkozik. A válaszok teljes változata.
– A válság miatt kevesebben készülnek nyaralásra, szabadságra? Nem utaznak el vagy csak rövidebb időre, közelebbi úticélra?
– Melyek a kedvelt nyaralóhelyek? (belföld, külföld)
– Mivel mennek jellemzően, repülővel, vonattal, busszal, autóval, lakókocsival?
– Ismerik az emberek az utazásra vonatkozó fogyasztóvédelmi jogszabályokat? Tud nyaralás alatti nagy ráfizetésről, botrányosan kirívó esetről, amely pihenés, szórakozás helyett csalódást, kellemetlenségeket okozott? (Például koszos szállás, stb.)
– Egyébként mit gondolnak az emberek: látszik már a válságból kivezető alagút végén a fény? Bíznak ebben, de azért a nyáron még takarékoskodnak, inkább dolgoznak, pénzt keresnek?


Erika, USA

Mivel San Diego az USA egyik legkeresettebb turistavárosa és mivel a szállodaiparban dolgoztam, a következő itt a helyzet: egyrészt a forgalom annyira visszaesett és volt kollégáktól hallom, hogy például a szállodában, ahol dolgoztam, 50 százalékkal kevesebb az előrejelzés, mint tavaly volt. Lassan 7 hónapja vagyok munkanélküli és sajnos a velem egy időben elküldött kollégáim egyike sem talált még munkát.

Rengeteg csalás, visszaélés kezdődött el, kihasználva a hatalmas munkanélküliséget és a rengeteg elkeseredett, kiszolgáltatott embert. A varosban járva hallani külföldi turistákat, sőt 70 százalék európai, de itt ne gondoljunk tömegekre. Az itteni emberek többsége Kaliforniában a válság előtt sem engedhette meg magának a nyaralást. Nincs olyan ember, akit ismerek, aki valamilyen modón nem lett áldozata a jelenlegi állapotoknak. Vagy állásvesztés vagy lakásvesztés, sok helyen mind a kettő. Még Las Vegas is rosszul áll.

Egy barátom ismerőse visszaköltözött Vegasból NY Citybe, mert annyira leapadt a forgalom, a kereseti lehetőség. Egy volt kollégám szintén Vegasban él, örül, ha heti 2 napot tud dolgozni.

Kivezető út? Válság vége? Évekbe fog ez kerülni és még utána sem lesz már olyan, mint előtte. Szerintem az amerikai turisták száma is nagyon meg fog csappanni az EU-ban. Mivel minden jegyhez hozzáadnak 370 dollárt a repülőtér biztonsági berendezései miatt, így most már az életben nem lesz 500 dollár egy repülőjegy. Van 400 dolláros repülőjegy, de mire a magas adót és illetékeket ráteszik 900 dollár alatt nincs jegy.

Kaliforniában hivatalosan 38 millió ember él, a sok illegálissal simán kalkulálható 40 millió ember. Minden 138. lakás/ház a csőd miatt visszakerült a bankokhoz – már eddig és sajnos még nincs vége. Múlt hónapban meg 68 ezer ember elvesztette az állását itt CA-ban. Ezzel az USA történelmében az 5. legmagasabb, 11,3 százalékra emelkedett a munkanélküliség és előrejelzések szerint ez meg sem áll, illetve tovább romolhat még az év végéig.

Szabó Antal, Seattle Washington USA

Milyen válság? Május 16-án indult el a nyaralás, a seattlei kikötőből elindultak a nagy hajók Alaszka meg Mexikó fele. Hogy megállnak-e Mexikóban, azt nem tudom. A járvány miatt gondolom majd továbbhajtanak. Minden hajó tele van utasokkal, a kikötő környékét indulás előtt mindig megbénítja a nagy forgalom. Az autópályák péntek délutántól mindig tele vannak lakókocsikkal, mennek a tengerpartra vagy Kanadába, a kanadaiak meg a másik irányba, Kaliforniába vagy Nevadába. Los Vegas vagy Reno. Hát hol van itt a válság?

Múlt héten kezdődött a hajózási szezon is, tele van az öböl vitorlázóhajókkal meg motoros hajóval, soknak az ára 100 ezer dollártól megy a csillagos égig. Washington állam majdnem úgy néz ki, mint Norvégia. Sok hegy és folyók; a Csendes-óceán is érinti az államot. Két héttel ezelőtt a hegyekben még mindig síeltek. Vannak hegyek, amelyeknek a tetején egész évben hó van. Ide sok ember jön a belországból és külföldről is nyaralni. Persze a nyári időszakban mindenki többet utazik, így aztán felemelik a benzin árát is a nyers olaj árától függetlenül.

Bandi Kaliforniából

Nálunk is kezdődik a nyaralási szezon. A most következő hétvége a nem hivatalos kezdete a nyaralásoknak. Itt is gyenge szezont jósolnak a turisztikával kapcsolatos közegek. A mi környékünk, Dél-Kalifornia az egyik leglátogatottabb nyaralási központ. Itt van a gyönyörű tengerpart, az erdős hegyek, Disneyland, Universal Studios és még több szórakozóhely, ami a nyaralókat vonzza. A kilátás a jövőre mégsem jó, nagyot csökkent a ideérkező turisták, nyaralók száma. Már mindenütt kedvezményes árakat hirdetnek, de mégis úgy látszik, hogy sokan meggondoljak úticéljukat.

Most már a közelbe való utazásokat szorgalmazzák nálunk is. Nagyon megnézik a nyaralók, hogy hova érdemes menni kedvezményes áron, mit is kaphatnak a pénzükért. A repülős jegyek ugyan már olcsóbbak, de nem csak a csomagokért kérnek borsos árat, de még a vacak koszt is drága, nem éri meg főleg a családosoknak. Luxushajós nyaralás most ugyan féláron kapható, de ahol kiköt, az már drága, így nehezen töltik fel az óriáshajókat. Itt nagyon kevesen utaznak vonattal, így a csökkenés nem nagyon látható.

Nagy probléma a gazdasági helyzet, a mi Kaliforniánk a tönk szélén van. Az e-heti választásnál minden újabb adózással kapcsolatos javaslat megbukott. Nem sok jót látunk, vagy várunk a közeljövőben. A magyar barátaink közül is kevesen utaznak haza ebben az évben, mindenki szorít egy kicsit a nadrágszíjon.

Talán majd egy kicsit javul a helyzet és másképpen látjuk a jövőt. Most akinek munkája van nagyon meg kell nézni, hogy hova megy a pénz, meg még a bizonytalan helyzetben nem lehet tudni, hogy meddig is tart a munkaviszony. Nem jó az átlagos ember hangulata mostanában, már egy kis derűre lenne szükség.

Anikó Parmából

Olaszországban is sokan kénytelenek változtatni az idén nyaralási szokásaikon a gazdasági válság miatt. Egyre többen kénytelenek lemondani a kéthetes tengerparti nyaralásról, vagy a hegyekben, szállodában eltöltött pihenésről. Ehelyett rövidebb időre utaznak el, s inkább közelebbi célpontokat választanak., mindenben az olcsóbb megoldásokat keresik. Ismerőseim között is a legtöbben csak egy-egy hétvégére, vagy 1-1 napra utaznak el, a szabadstrandot választják, saját napernyőjüket viszik magukkal. A büfé vagy étterem helyett pedig már otthon elkészítik az enni- és innivalót.

A szállodák soha nem látott kedvezményekkel, akciókkal próbálják csábítani a régi és új vendégeket, s a hirdetésekben azt láttam, hogy általában a tavalyi árakon kínálják szolgáltatásaikat. A napernyőket és a napágyakat is az elmúlt évi árakon vehetik igénybe a fürdőzők.

Az utóbbi időben terjedt el és óriási népszerűségnek örvend a rövid időre bérbe vehető lakás vagy szoba. Fizetéskiegészítés a tulajdonosnak, spórolás a turistának, ha egy szobáját, vagy egész lakását, nyaralóját az utazók rendelkezésére bocsátja, elfogadható összegért, akár pár napra is. Az interneten keresgélve lehet ilyen megoldásokat találni, ismert és kevésbé felkapott olasz városokban egyaránt.

Kirívó, a fogyasztóknak kellemetlenséget, kárt okozó esetről mostanában nem hallottam, nem olvastam. Szerintem azért, mert minden vendéglátó arra törekszik, hogy vendégei elégedetten távozzanak, s máskor is visszatérjenek, esetleg barátaiknak is ajánlják a szállodát vagy az éttermet. Az olaszok ugyanis sokat adnak ismerőseik véleményére.

Egy, a témába vágó esetről olvastam a minap a sajtóban. Az egyik Adriai tengerparti üdülőhely, Caorle polgármestere bojkottal fenyegette az egyik neves üdítőitalgyártó céget, mert egyik hirdetésében egy kislány arra buzdít, hogy a szállodák helyett menjen mindenki inkább a nagymamához nyaralni...

Olvasóink írták

  • 1. Primax 2009. május 27. 19:19
    „Miért maradna el ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamburgi hajókeresztelő – teljes változat

Ha a kikötő ünneplésre hív, mindenki jön – írta olvasónk, Galgóczi Róbert Hamburgból, aki egy… Tovább olvasom