Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Vakaródzó világ

A szúnyogok és irtásuk ügye idén megyénkben a nyárutón is csipkelődős hangnemben került napirendre. Ezért megkértük külföldi magyar olvasóinkat, írják meg tapasztalataikat arról, máshol milyen gondot okoz a pénz- és vérszívó rovar.
Maxcy, USA, Texas
: „Hát igen, itt is vannak szúnyogok és bizony nagyon kellemetlenek. Ha elszaporodnak, a város permetez. Vállalkozók házhoz is jönnek. Megfizethetők."

Erika, USA: „Kaliforniában minden színvonalas vendéglátóhely teraszán nagy állólámpákat használnak, amik tökéletesen elriasztják a szúnyogokat. Ám én itt a nyugati parton még nem hallottam, olyan szúnyoginvázióról, mint Magyarországon."

Bandi, USA: „A száraz éghajlat miatt Kaliforniában kevés a szúnyog. Viszont ami van, az komoly veszélyt jelent a gyengébb szervezetűekre. A szúnyogok terjesztik a West Nile-vírust. Idén eddig öten haltak meg a megyében emiatt. A hatóságok feladata az irtás. Teherautóra szerelt vegyszeres permetezővel vagy helikopterrel oldják meg. A lakott területeken élőket figyelmeztetik, hogy ne tartsanak álló vizet. A tavak környékén élőket, nyaralókat pedig arra, hogy esténként használjanak riasztókrémet, -spray-t."

„ Nem űznek el, de..."

László, Németország: „Nemrégiben otthon jártam és egy órán belül több szúnyog csípett meg, mint egész évben Németországban. Itt, ha szaporodnak a szúnyogok, kitisztítják a tavakat, halakat raknak bele és a folyókba, olyanokat, amelyek eszik a szúnyoglárvát. Szaporítják azokat a madarakat, amelyek szeretik a szúnyogokat enni. Engem a szúnyogok Magyarországról nem űznek el. De ha meggondolom, hogy például Allgäuban (Német-Alpok) se a szállás, se az étel nem drágább, mint a Balatonnál vagy Budapesten, és a kiszolgálás Magyarországon sokszor arcátlan, és még jönnek a szúnyogok is..."

Támadtak a tigrisek

Anikó, Olaszország: „Soha nem volt annyi szúnyog, mint idén. Egy kellemetlen fajta bosszantotta az embereket, az »Aedes albopictus«, a tigrisszúnyog. Ez a közönséges szúnyognál kisebb, sötét, majdnem fekete színű, a hátán és a lábain fehér csík van. Nappal csíp, leginkább az alsó végtagokat, a boka tájékát támadja, mivel általában a földtől nem túl magasan repül. Csípése rendkívüli viszketést okoz. Mivel akár néhány csepp eső- vagy öntözővíz is elég ahhoz, hogy szaporodjék, a megelőzés miatt fontos, hogy a lakosok eltávolítsanak minden olyan tárgyat, amelyben kisebb-nagyobb pocsolya alakulhat ki. A szakértők azt javasolják, hogy a szökőkutakba, kis tavakba telepítsenek aranyhalakat, a növények cserepei alatti tányérkákba helyezzenek rézdrótot az emberek. Ez is akadályozza a tigrisszúnyog szaporodását. A híradások igyekeznek megnyugtatni mindenkit: a viszketésen kívül nincs más káros hatása a csípésnek, nem terjeszt betegségeket. Utcánkban az idén nyáron kétszer láttam felhívást, amiben éjszakára megtiltották a gépkocsik fák alatt i parkolását, mert az önkormányzat szúnyogirtást végzett."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsés találkozás Ritával

Szerencsés István és felesége, Marika a győrszentiváni Kis Pipa étterem tulajdonosai több mint húsz éve. Európában sokfelé jártak már, ám a tengerentúlon nem voltak még, pedig több barátjuk is él az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városában, Houstonban. Idén végre sikerült eleget tenni a meghívásnak, bár kis híján elmaradt ez az út is a New Orleanst letaroló hurrikán miatt. Tovább olvasom