Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Üzleti gyakorlaton a monszunesős hőségben

Győr-Szingapúr - „Szingapúrban vagyok szakmai gyakorlaton, szívesen elküldöm tapasztalataimat levélben a huszonhét fokos, monszunesős hőségből" – írta lapunknak a győri Heim Tamás, aki már öt éve tanul, gyakornokoskodik külföldön.

Heim Tamás külföldi tanulmányai hasonlóképp kezdődtek, mint az angliai egyetemen tanuló Hutyán testvéreké, akikről lapunkban már többször írtunk. Épp a róluk szóló cikkek adtak biztatást ahhoz a győri fiatalnak, hogy megkeresse szerkesztőségünket. Ugyanis ő is a Rotary-mozgalom segítségével töltött Kaliforniában cserediákként egy évet. Aztán itthon felvételizett két olyan egyetemre, amelyek elfogadták akkor az amerikai érettségit. Mindkettőre felvették, de azért körbenézett, hogy a térségben van-e olyan egyetem, ahol angolul tudna közgazdaságtant tanulni. Bécsújhelyen talált egy újonnan indult kurzust, ami üzleti tanácsadást oktatott. „Úgy gondoltam, ha a tanítás angolul is folyik, azért a németet is biztos megtanulhatnám, a külföldi aspektus pedig sokkal tágabb látókört ad az embernek. Így odamentem. Ez a kurzus azóta a térség egyik legjobb teljesen angolul tanított üzleti programja lett, én pedig már fél éve diplomás vagyok."


Kattintson a képre a galéria megnyitásához!


A stuttgarti lehetőség

Ez a program az utolsó szemeszterben kötelező szakmai gyakorlatot ír elő, Tamás pedig a Daimler-Chryslernél helyezkedett el, a Mercedes-Benz autókat gyártó vállalatnál, ami akkor a világ negyedik legnagyobb autógyártója volt. Ráadásul egy olyan csapatban, amelyik százhúsz ország üzleti tevékenységeiért felelős, Afrikában, Ázsiában, a Közel-Keleten és Kelet-Közép-Európában. A gyakorlat alatt a győri fiatal egyik főnöke ajánlotta, hogy szívesen látná újabb hat hónapra a stuttgarti irodában. Nagyon örült, de azt kérte, ha van rá lehetőség, akkor egy másik országban dolgozna. Hamarosan jött Szingapúrból az e-mail, az ottani teamtől: „Üdv a fedélzeten!" „A feladatom ugyanaz, csak tizenkét országra vonatkozóan és nagyon megszerettem Délkelet-Ázsiát, mert kedves, vendégszerető emberek vannak itt, nagyon fincsi, olcsó és változatos a kaja, érdekes helyeket láthatok."

Tilos enni-inni a metrón

A repülőjegy árát, az első havi albérleti díjakat kellett neki, családjának állnia, de jelenleg is kap gyakornokként pénzt. „Miért választottam ezt? Mert az ilyen lehetőséget ki kell használni és punktum. Ha egyszer van rá alkalom és van szülői támogatás, akkor nem lehet nemet mondani. Nem kellenek hozzá milliók, hogy valaki kijusson Szingapúrba, de persze azt se lehet mondani, hogy a több százezer forintos repülőjegy meg se kottyan egy családnak.

Szüleim segítsége nélkül én sem írnám most ezt az e-mailt. A sokféle támogatáson kívül azért is hálás vagyok nekik, hogy annak ellenére, hogy ők huszonkét évesen nem jutottak ilyen lehetőséghez, ilyen utakra nem nyílt alkalmuk, engem és testvéremet mégis támogattak – nem kis áldozatok révén.

Nélkülük, az ő hozzáállásuk nélkül tényleg nem lehetnék itt. Ezzel szeretném egyben biztatni a többi szülőt arra, hogy ha az alkalom és az anyagiak megvannak, egy percet se gondolkodjanak azon, hogy kiküldjék-e csemetéjüket külföldre. Élvezni fogja! Tizenhét-tizennyolc éveseknek pedig irány a cserediákság! Figyeljék a http://rotary.gyor.hu oldalt!" – írta Tamás, aki úgy véli, a legérdekesebb Szingapúrban a tisztaság. „Eszméletlen" tiszták az utak, a járdák. A metrón nem szabad sem enni, sem inni, de már az állomásokon sem és persze büntetik, ha mégis így teszel. Rengeteg légkondi van. Az összes szobában, a metrón, a buszon, sőt, még az aluljárókban is.

Sok a mall, azaz a bevásárlóközpont is, ezért Tamás tanácsa alapján az a legcélszerűbb – főleg ha a belvárosban akarunk egyik helyről a másikra eljutni –, hogy azokon keresztül megyünk. Azokban ugyanis kellemesen hűvös van, ami azért jó, mert amúgy decemberben és most is huszonöt-harminc fok körüli az átlaghőmérséklet, ami még a legrátermettebb embert is megizzasztja. „És itt van a monszun. Soha életemben nem láttam akkora esőt, mint a múlt héten. Rengeteg víz zúdult le, szó szerint folyt a víz az égből. Hozzáteszem, a csatornák nem dugultak el, minden szépen elfolyt."

Nagyot ugrott a kistigris

Ami még tetszik Szingapúrban, az ahogy elérte jelenlegi fejlettségét, nem azt hajtogatta, hogy semmire sincs pénz. A híres négy ázsiai kistigris egyike volt. Se földje, se ásványkincse nem volt és mégis a világ húsz-huszonkettedik legjobb gazdasága lett. „Jelenleg körülbelül száz magyar van Szingapúrban. Akad, aki már öt-hét éve itt él, van, aki kutatói ösztöndíjjal jött, mások hosszú nyaralásra" – írta Tamás, akinek bővebb beszámolóját, képgalériáját a www.kulfoldrol.kisalfold.hu címen nézhetik meg.

Heim Tamás és szingapúri gyerekek, akik a Jingle Bells dallamára táncolnak a műhóban, harminc fokban, pálmafák közt.

Felhőkarcolók csoportja és az Esplanade színház cserebogár alakú épülete a Szingapúr folyó mellett. Jobbról a harmadik épületben van Heim Tamás irodája.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

George Clooney, a szakszervezetis

Tovább olvasom