Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Ünnepi sütemény olaszosan - Rekordméretű torrone

„Megdőlt az eddigi torrone-rekord: a minden eddiginél hos
szabb tipikus olasz ünnepi édességet Dél-Olaszországban,
Cosenza városában készítették el a minap. A 428,4 méter hos
szúra sikerült finomság elkészítéséhez 215 kilogramm mandu
lát, 150 kilogramm mézet és 50 kilogramm cukrot használtak
fel. A kemény és kissé puhább változatban készülő torrone –
akárcsak a kuglófszerű pandoro és panettone – nem hiányoz
hat az olasz családok ünnepi asztaláról. Minden tarto
mányban elkészítik a helyi változatot, van, ahol kandírozott
gyümölccsel, csokoládéval, szezámmaggal is gazdagítják." – ír
ta Parmaban élő olvasónk, Sánta Anikó.

A narancsos torrone receptje
Hozzávalók:

250 gr mogyoró
320 gr mandula
250 gr méz
320 gr cukor
3 tojás fehérje
1 narancs
50 gr kandírozott narancshéj
2 kanál konyak
1 csomag vaníliás cukor
ostya

Elkészítése:
Pár percre mártsuk forró vízbe a mandulát, majd húzzuk le a
héját. Lassú tűzön sütőben pirítsuk meg a mogyorót, majd ka
parjuk le a héját. A mézet tegyük egy kisebb edénybe, ezt he
lyezzük egy nagyobb fazékba, s gőz felett, közepes tűzön egy
órát főzzük, s fakanállal kevergessük.

A kandírozott narancshéjra öntsük rá a konyakot.
Amikor a méz már sötétebb színű, a felvert tojás fehérjét óva
tosan adjuk hozzá, hogy az "felpuffadjon". A cukrot pirítsuk
meg, s amikor aranyszínű lesz, lassan keverjuk a mézhez. A ke
verék mennyisége láthatóan egyre csökken, s egyre kemé
nyebb lesz. A kívánt keménységet úgy ellenőrizhetjük, hogy
egy hideg vízzel töltött tálba cseppentünk egy kanálnyit. A hi
deg vízben megkeményedik a torrone, így eldönthetjük, hogy
elérte-e már a kívánt keménységet az édesség.

Keverjük össze az egész mandulát és mogyorót, amelyet pár
percre a sütőben megmelegítettünk. Adjuk hozzá a konyakban
áztatott narancshéjat, egy narancs reszelt héját és a vaníliás
cukrot. Mindezt gyors mozdulatokkal keverjük a masszához.
Terítsük le egy csík ostyát, öntsük rá a meleg torrone-t, s for
mázzuk tégla alakúra, lehetőleg 25 cm hosszú és 4 cm magas
legyen. A tetejére tegyünk ostyát, hagyjuk kihűlni és megkemé
nyedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szórakozás ára - szerkesztetlen változat

Tovább olvasom