Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Turistából látványosság - galéria

Városnyi télbúcsúztató buli a velencei tükörvilágban. A világszerte híres téltemető turistalátványosságon, a velencei karneválon könnyen látványossággá válhat maga a turista is. Elég hagyományos maszkot öltenie. A győri Heller Csilla és párja, Perlaky Gergely ezt tette, ezért többen megállították, lefotózzák őket a gondűző forgatagban.


Másodszor jártak Velencében, de először a karneválon. Tulajdonképpen egy hirtelen jött ötlettől vezérelve Csilla és Gergely egy szerda este eldöntötte, hogy Olaszországba utazik a telet búcsúztatni. Másnap befizették az utat, pénteken indultak is. Csak két napot töltöttek a híres ünnepségen, jórészt a városban sétálva.


– Szeretünk utazni és mindig kíváncsi voltam, milyen egy karnevál élőben. A riói persze talán még híresebb és nagyobb, de sokkal messzebb is van, viszont Észak-Olaszországba gyorsan eljuthatunk Magyarországról. Velence ilyenkor népszerűsége miatt tényleg zsúfolt, a nagyobb programok, amiket mi is előre kinéztünk magunknak, rengeteg embert vonzanak, ezért azokon akkora a tömeg, hogy szinte mozdulni sem lehet. Így számunkra nem azok nyújtottak élményt.


Inkább elhagyatottabb utcákat felfedeztünk fel, olyan részeket, amelyeken a zaj hirtelen csendesül el, azonban ilyen helyeken is feltűnik egy-egy jelmezes és épp a kihaltság miatt egészen varázslatos hangulatot teremt. Persze épp azért, mert mindehhez különleges hátteret nyújt a velencei tükörvilág, ami nekem különösen tetszik, több helyen le is fotóztam a házak vízben megismétlődő, lágyan hullámzó képét – mondta el a győri fiatal arról, amiről már Dante is úgy írt: „Az egészhez a tengeren úszó furcsa meseváros márványkövei és palotái adják a díszletet."


A karneváli mulatság fő látványosságai azért a jelmezek, ám manapság az úti beszámoló alapján a hagyományos formák gazdag pompája mellett egészen modern maskarák is megjelennek. Ezen fanyaloghatnak Csilla szerint a tradíciókhoz, az eleganciához ragaszkodók, de már ezek a rajzfilmfigurák, hóemberek, pingvinek, Donald kacsák is hozzá tartoznak a mai ünnepléshez.


Viszont jellemzően a legtöbben nem ezeket a megszokásból kirívó öltözeteket fotózzák, hanem a régi dijáznra épülőket, s könnyen beolvadhat azok közé az idegen is, s erre nem is kell külön előre készülnie. Olvasóink is a helyszínen vásároltak maguknak maszkot, háromszögletű kalapot, úgy vélik, mégiscsak azok illenek bele a velencei környezetbe, s álarchoz már hét eurótól hozzá lehet jutni. Igaz, a legdrágábbak több száz euróba kerülhetnek.


Mivel Buranóban, a városhoz közeli szigeten vásároltak maszkot, erről a különleges helyről Csilla elmondta: azért festik annyira színesre és mindig frissre, feltűnően élénk árnyalatúra a házait, mert a hagyomány szerint a halászként dolgozó férfiak feleségei így akarták abban segíteni uraikat, hogy ha italoznak, akkor is hazataláljanak.


– Ilyen nagy buli nálunk nincs, ahol beöltözhet, aki akar és akár ismeretlenként járkálhat az utánozhatatlan hangulatban, ahol mindenki vidám. Mi gondoláztunk is, és tényleg érezni néhol, hogy a csatornákba szennyvíz is kerül, de ezt feledteti a romantikus összhatás, eltereli a figyelmet minden másról a rengeteg önfeledt, mulatozó ember.


Így jó kiszakadni a mindennapokból, hangoskodással a telet űzni. Egyébként számunkra mindenképp télbúcsúztató volt a velencei kiruccanás, mert ott már akkor jobb idő volt, mint nálunk. Mi pedig már eldöntöttük: amint lehet, újra visszamegyünk a karneválra – szögezte le Heller Csilla.


Farsangfarka
Dél-Európában a farsang az év egyik legnagyobb ünnepe volt, olyan kivételes időszak, amikor viszonylag büntetlenül, nyíltan is ki lehetett mondani dolgokat. A farsangi időszak januárban kezdődött és a nagyböjthöz közeledve nőttön-nőtt az izgalom. A városközpontban, szabad ég alatt rendezték, Velencében a Szent Márk téren. Hatalmas színjátékhoz volt hasonló, ahol az utcák alkották a színteret, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is. A közönség az erkélyekről nézhette az eseményeket. Tulajdonképpen nem volt éles határ a színészek és a nézők között, hiszen a bámészkodó hölgyek például az erkélyekről tojással dobálhatták meg a felvonulókat, az álarcosoknak pedig gyakran megengedték, hogy magánházakba büntetlenül berontsanak. (Bővebben: www.wikipedia.hu.)

A fotók többségét Heller Csilla készítette.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizeink védelme itthon és külföldön

Március 22-e, azaz a víz világnapja alkalmából Győrben a búvárok szerveznek évről évre látványos… Tovább olvasom