Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Túlvilágosítottuk világunkat

Az energiapazarlás és a csillagászati kutatások miatt világszerte egyre több helyen szabályozzák a városok éjszakai megvilágítását.
Az ésszerűségnek azonban van egy mindenkit érintő előnye is: fényszmog nélkül többször csodálhatjuk a csillagos égboltot.

„ A Los Angelest körülvevő völgy a mesterséges világítás miatt a fények tengere, repülőről nézve szinte határtalan. Ezért az üzletek külső hirdetéseinél mind gyakoribb a korlátozás, a neonfények méretére, fényerősségére vonatkozóan. A közutak fényei lefelé irányulnak. A tűzijátékok ugyancsak korlátozás alá esnek. Az energiatakarékosság az új világítóeszközöknél már érvényre jut."

Reklámverseny

„ Itt, Londonban is már alig látható a csillagos ég a mesterséges fényforrások miatt, még jó, hogy sok a nagy park, ahol jobb a helyzet. Akit a fényszmog nagyon zavar, nem költözik városba. A fiatalok viszont élvezik. Rengeteg a pompa, a fény. Óriáskivetítők, más látványosságok versenyeznek egymással az utcákon, a fejünk felett. Csak a pénztárca mérete szab határt a reklámoknak, de itt az elektromosság nem annyira drága, hogy ezen aggódjanak. A buszok oldalán is digitális kijelző van, s főleg az elektronikai boltoknak van látványos, fényes hirdetése. Rengetegen tűzijátékoznak, nem csak szilveszterkor, akár a házak udvarából is. Nem reklamálnak a helyiek. Persze akkor is csendben, nyugodtan ülnek, ha egy gengszterkülsejű alak garázdálkodik a buszon."

Éjszaka is csak ésszerűen

„ Olaszországban tíz éve alkottak törvényt a fényszennyezésről, az energiapazarlás megelőzése és a csillagászati kutatások megkönnyítése érdekében. A felmérések kimutatták, hogy az ország korábban hatalmas összegeket költött az égbolt megvilágítására, teljesen feleslegesen. Az előírások főként a fényforrások gyártóira, importő-

reire vonatkoznak, de a tartományoknak, a megyéknek, az önkormányzatoknak is rendelkezniük kell a kérdésről. A polgármester adhat engedélyt közterületen világítóberendezés felszerelésére. A megyék ellenőrzik a települések éjszakai kivilágításának ésszerűségét. Épületeket, emlékműveket, reklámcélokat szolgáló vagy közlekedést segítő táblákat csakis felülről lefelé szabad megvilágítani. A stadionok fénye sem irányulhat felfelé, a létesítményen kívülre. A csillagászati obszervatóriumokat kategóriákba sorolták, meghatározták, melyek azok, amelyeknek 5, 10, 15 vagy 25 kilométeres körzetében nem lehet fényszmog. Ott tehát tilos megvilágítani bármilyen reklámfelületet. Olaszország jelentős összegeket fordít asztronómiai, asztrofizikai kutatásokra, azokat akadályozná a fényszennyezés. Érdekes, hogy már a törvény megszületése előtt több város, például Firenze is egységesítette a közterületek megvilágítását, a lakoso kra, a közösségekre vonatkozó előírásokat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Praktikus donorkártyák külföldön

A világban megnőtt az önkéntes donorok száma, az ún. donorkártyák külföldi példái itt olvasható. Tovább olvasom