Kisalföld logö

2016. 10. 01. szombat - Malvin 13°C | 23°C

Torta fritta – lángos olaszosan - KÉPGALÉRIA ITT >>

A nyári hétvégéken az olasz falvakban, kisvárosokban esténként táncos lakomázásokat szerveznek a szabadban. Ilyenkor a főmenü az úgynevezett torta fritta, amit leginkább a lángoshoz hasonlíthatunk, de a taljánok sonkával, szalámival kibélelve eszik.

A Párma melletti Nocetoban élő magyar olvasónk, Sánta Anikó nagyon megkedvelte a kisváros szombat estéihez szinte elengedhetetlenül hozzátartozó, lángoshoz hasonló finomságot. Leggyakrabban a főtéren a véradó egyesület önkéntesei sütik és a bevételt jótékony célokra fordítják. Öt darab ára egy euró (mintegy kétszázötven forint). Laktató és olcsó, így sokan megspórolják a szombat esti vacsorafőzést és a család torta frittával lakik jól. Az olajban sült torta népszerű eledel, más olasz vidékeken chisolininek vagy gnocco frittonak nevezik. A mi lángosunkhoz hasonlít, párna alakú és úgy sül ki, hogy a közepe üres lesz belül. Ide pármai sonkát vagy szalámit dugnak, úgy lakmározzák – derül ki olvasónk leveléből.

A nyáresti szabadtéri lakomák keretében az olaszok gyakran halat is sütnek-főznek, rendeznek csiga- és béka-ünnepet, fesztivált a mortadella felvágottnak, a gorgonzola sajtnak, vagy éppen görögdinnye-evő bajnokságot. Nagy a választék, minden település igyekszik valami eredetit kínálni, hogy minél többen ellátogassanak falujukba. Télen pedig a plébánián sütik az önkéntesek a torta frittát, a bevételt a templomnak vagy fejlődő országbeli missziónak adják.
 
A recept

Hozzávalók:
1 kilogramm liszt,
1 élesztő,
1 kanál olaj,
1 kanál  borecet,
fél liter tej,
olaj a kisütéshez.

Elkészítés:
A liszt közepén kialakított kráterbe öntsük az olajat, egy csipetnyi sót, az ecetet, az 1 deciliter langyos tejben felolvasztott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, s közben adjuk hozzá a 4 deciliter tejet. Csomómentesre, nyúlósra kell dagasztani, majd letakarni konyharuhával és hagyni pihenni, megkelni. A tésztát 3 milliméter vastagságúra kell kinyújtani, rombusz vagy párna alakúra vágni, s bőséges forró olajban kisütni, mint a lángost.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmazaj külföldön – szerkesztetlen változat

Tovább olvasom