Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Tíz éves az euró

Németország. „Egy ember életében ritkán történik meg, hogy egyik napról a másikra új váltópénzt vezetnek be. Velem megtörtént. Izgalmas esetnek számított." – idézte fel a tíz évvel ezelőtti eseményeket Hamburgban élő olvasónk, Galgóczi Róbert. Az euró tíz éves születésnapja kapcsán helyzetjelentést tesz az euró-ellenzők törekvéséről az euró beszüntetésére. Továbbá szól a nézeteltérésekről és törekvésekről, hogy az eurót hogyan lehetne biztosabbá tenni.
Olvasónk összegzésének a jubileum mellett apropót ad, hogy a pénzügyi válság a polgárok körében mindjobban az európai közösségből származó elkötelezettségi érzés rovására megy. Újabban nem mindenki az európai közösség barátja.

„2001. december 31-én megszűnt a DM, a német márka. Máról holnapra új pénzzel kellett dűlőre jönni. Az új pénzérmék és új bankjegyek fogását és kinézetét meg kellett szokni. Forgattam őket a kezemben, hogy melyik mennyit ér. Különböző nagyság s különböző szín, más-más értéket jelentett. Néhány hét alatt a fogásról s a színről eleve tudtam az értéket. Tanulékonyság kérdése volt. Az akkori jelentések szerint szerte az érintett 11 európai országban a polgárok nagy érdeklődéssel fogadták az új váltópénzt. Én is." – idézte fel tapasztalatait olvasónk.


Eme történelmi esemény történt ugyanis 2002. január 1-én, amikor 11 európai országban euró néven bevezették az azóta 17 országra kiterjedt váltópénzt. Átszámító értéke: 1 € = 1,95583 DM lett. Kezdetben, éttermeket, boltokat és áruházakat kötelezték az árucikkek értékét mindkét pénznemben való kiírásra. A tizedesvessző utáni számokat 1 € = 2 DM-re kerekítették. Az árucikkek DM értékét így könnyebben át lehetett számolni. Vannak, akik még ma is átszámolják. Néha én olvasónk is. Az átszámítók azok, akik a szilárd és megbízható eurót „teuro = drágító" névre keresztelték. Pedig nem az. A számviteli hivatal minden hónapban cáfolja ezt az állítást, de a polgárok rögeszméje cáfolhatatlan.

„Eurót első alkalommal 2001. december 17-én láttam. Fényképet közölni tilos volt. Bankok és takarékpénztárok akkor kínáltak zárt nejlontasakban Starterkit = kezdőkészlet eurót. A 20 darab €-pénzérme összege 10,23 €-ra rúgott és 20 D-Markba került. Vettem egy tasakot én is. Azóta őrzöm és takargatom. Lásd a mellékelt fényképet. Numizmatikusok körében a nem felbontott tasak, érintetlen pénzérmék, ma a vételár többszörösét érik." – írta Galgóczi Róbert.


Bankjegyek a tapéta alatt

A pénznem kicserélése surlódásmentesen zajlott. Január első két hetében a bankok előtt hosszú sorban álltak az emberek. Készpénz DM készletüket igyekeztek mihamarább euróra váltani. Üzletekben márkával fizettek és eurót kaptank vissza. Mihamarább? A hosszú sorban álló polgárok dacára, szakemberek szerint körülbelül 13 milliárd DM még manapság is „forgalomban" van, illetve nyomtalanul elveszett. A hiányzó pénzösszeg tetemes része tán kabátzsebekben, szalmazsákban vagy máshol lappang. Valamikor a közelmúltban olvasható volt, hogy a Német Bank hamburgi fiókjánál megjelent egy boldog polgár, aki vigyorogva vastag köteg enyvvel szennyezett 100 DM-es bankjegyet óhajtott euróra váltani. A sok pénzt elhunyt nagyanyjának lakásában tapétázáskor a tapéta alatt találta.

Tetemes összegek a sztyeppéken?

Feltehető az is, hogy török vendégmunkások otthoni rokonainál lappang tetemes összeg, akik ma is anatóliai sztyeppés vidéken rideg állattenyésztéssel foglalkoznak és máig nem hallottak az euróról. Az elveszett 13 milliárd DM nagy népgazdasági kárt jelent, okoz. A mai pénzszűke helyzetben 6,64 milliárd € 0,27 %-os gazdasági növekvést, gazdasági többletet jelentene. Gúnyolodó polgárok szerint ennyivel több jutna a szakadék szélén álló görögöknek, akik hamisított adatokkal vetették fel magukat, léptek be az € kötelékébe sokak szerint.

A betiltást kérvényezik

Nem mindenki kötött barátságot az euróval. Manapság, a pénzügyi válság idejében, különösen megszaporodott, növekedett a visszautasítók tábora. Neves pénzügyi szakemberek eleve ellenezték a szilárd és erős vételárral rendelkező DM megszüntetését. Rangos politikusoktól, ismert színészektől, valamint gazdasági személyiségektől hathatós támogatást nyernek. Több alkalom az € betiltását kérvényezték. De ismétlőlegesen benyújtott keresetüket az alkotmánybíróság mindég elutasította. Újabb betiltásra irányuló kérelem jelenleg is függőben van.


Észak és dél különválasztása?

A jelenlegi pénzügyi válság alapján olyan tervek is felbukkantak, amik az eurót két részre akarják szakítani. A gazdaságilag szilárd országok eurójára, valamint a gazdaságilag megingott országok eurójára. Észak-európai euró és dél-európai euró lenne? Szerintük Görög-, Olasz- és Spanyolország, valamint Portugália kiesne az erős, észak-európai euró kötelékéből. Eme vakmerő tervvel a gazdaságilag szilárd országok polgárait óhajtják mentesíteni az ismét és ismét megingó országok pénzügyi támogatásától.

Történelmi visszapillantás

Az euró nevét az Európai Tanács 1995. december 15-16-án lezajlott ülésén határozták el és az EU 947/98. számú rendeletében tették közzé. Így lett a 11 érintett országban a közös váltópénz neve euró. Kezdetben elődje az ecu nevet kapta. Németországban kultuszminiszteri rendelet szerint az euró szó mint hímnemű főnév kezelendő. Csak egyes számban létezik. Nagybetűvel írják. A többi országokban kisbetűvel írják.

„Szerintem az euró büszkén tekinthet vissza tíz éves fennállási idejére. Úgy a gazdasági, mint a pénzügyi területen kifogástalanul megfelelt a rábízott feladatoknak és surlódásmentessé tette a 11 alapító és a csatlakozó országokban a nemzetközi kereskedelmet és idegenforgalmat. Megszüntette a valuta átváltást és bevezetése után hamarosan leváltotta a dollárt és átvette a vezető pénznem szerepét. Jövendő nemzedékek élete szorosan fog összefüggeni a szilárd euró fizetőképességével. Nem az euró dülöngél a válságban, hanem néhány ország államháztartása jutott válságba, a adósságba. Ez nagy különbség!" – fogalmaz olvasónk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A börcsi fiatal Abu Dhabiban tanulhat

A New York University tavaly nyitotta meg intézményét Abu Dhabiban és a világ legjobb középiskoláit… Tovább olvasom