Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Tilos a csók és a hangos fapapucs

Olaszország - Százezres büntetés eldobott rágógumiért, autóban csókolózásért és árajánlatért, ha utcalánytól kérik. Tiltott a fapapucs is, mert hangos és az ablakon terítőt kirázni, más nyakába így port szórni – de csak ott, ahol bekeményítettek az olaszok.
Akár 500 euróba (mintegy 125 ezer forint) is kerülhet egy eldobott rágógumi ezentúl Parmaban, a polgármester új rendelete szerint. De nemcsak a szemetelésért jár pénzbüntetés ezentúl: a város első embere a közrend és a közbiztonság, az életminőség javítása, a békés egymás mellett élés szabályainak betartása és a település fejlesztése érdekében szigorított. Az olasz belügyminiszter – éppen Pietro Vignali, Parma polgármestere és 16 kollégája kezdeményezésére – a közelmúltban adott nagyobb hatalmat a városvezetőknek e tekintetben. A jövőben szankciót helyezhetnek kilátásba olyan esetekben, amelyek törvényi szabályozást ugyan nem igényelnek, de zavarják az állampolgárokat.

A szemetelő több ezret fizethet

Elsőként a szemetelőket fenyegetik: aki cigarettacsikket, papírt, üveget, italosdobozt, egyéb eldobnivalót nem a szemetesbe dob, minimum 300 eurós (mintegy 75 ezer forint) büntetésre számíthat. Ugyanennyi jár a falfirkálásért és más vandálkodásért, például a telefonfülkék, a közlekedési jelzőtáblák megrongálásáért, a parkok, a közterületek károsításáért. Ennél súlyosabb büntetést kaphatnak a bullizmusnak nevezett randalírozásért a fiatalok, akiknek a körében sajnálatos módon elterjedt az egymás elleni agresszió, bántalmazás. Ha alkohol vagy kábítószer hatása alatt volt a támadó, akkor legalább 450 euró (mintegy 112 ezer forint) a tarifa és az természetesen nem helyettesíti az esetleges büntetőjogi felelősségrevonást. Sőt, ezentúl tilos az erőszakos koldulás is Parmaban: aki a járókelőket molesztálja, fenyegeti, 200 euróra (mintegy 50 ezer forint) büntethető.

Mélyen a zsebükbe nyúlhatnak a csendháborítók is, akik bármilyen módon, akár autójuk, motorjuk járatásával zavarják az állampolgárokat.

Utcalánytól árajánlat? – büntetik

Az utca emberét mégis egy másik tilalom foglalkoztatja: ezentúl szigorúan büntetik az utcai prostitúciót, 450 eurót fizet az önkormányzat kasszájába a hölgy, s ugyanennyit vendége is. Ez alól akkor sincs menekvés, ha az autós csak árajánlatért állt meg az út szélén, sőt, a vele együtt utazók sem ússzák meg. Sokan helyeslik ezt az intézkedést, de a Parmában nem értik, hogy ugyanezért Rómában miért csak 200 euróra büntetnek. Az utcai prostitúció megszüntetéséről egyébként törvény is készül. Olaszországban 50 évvel ezelőtt zárták be a nyilvánosházakat.

Mindemiatt a sajtó máris seriffnek keresztelte a kemény kezű polgármestereket. Az emberek véleménye megoszlik: van aki úgy véli, mintha visszafelé mennénk a történelemben, hiszen az idősek még jól emlékeznek arra, hogy volt egy olyan időszak, amikor semmit sem volt szabad. De abban mindenki egyetért, hogy az utóbbi időben sokat romlott a közbiztonság, s ezért komolyan tenni kell valamit. Másoktól azt mondják, hogy az önkormányzatoknak szükségük van újabb bevételekre, s ennek más módja nincs. Azt mindenki szeretné tudni, ki és hogyan fogja ellenőrzi a tilalmak betartását.

Szabályozott még a padon ülés is

Sok más olasz polgármester is – élve hatáskörének kibővítésével – tenni kíván szűkebb pátriája érdekében. Több megmosolyogtató rendelet is született, ugyanis többnyire magától értetődő lenne annak betartása, amit mégis leszabályoztak. Talán úgy tűnik, muszáj, mert maguktól nem tartják be az íratlan szabályokat az emberek, de arra is gondolni kell, hogy a tiltásoknak van olyan hatása is, hogy „csakazértis" megszegik azokat.

Kritikusan fogalmazók szerint ezentúl minden, ami szórakoztató, tilos Olaszországban. Csak néhány példa: Luccaban a galambok etetése 500 euróba is kerülhet. Ez Győrben is büntethető, csak persze a hatóságnak rajta kellene kapni a galambot etetőt.

Veszélyesek strandon a homokvárak?

Az olaszországi Eboliban az autóban csókolózásért jár 500 euró. Talán ez az intézkedés látszik a legtúlzóbbnak. Az inkább betartható, hogy a festői szépségű Positanoban csak szombat este szabad tűzijátékozni. Több városban, így Velencében, de a tengerparti Forte dei Marmiban ugyanúgy, mint a síparadicsomáról ismert Cortina d'Ampezzoban nemcsak az engedély nélkül árusítókat bírságolják meg, hanem azt is, aki hatalmas sporttáskában cipeli az eladandót.

A padokon is vigyázni kell ezentúl Olaszországban: Vogheraban este 11 óra után nem ülhetnek kettőnél többen a köztéri padokon, Viareggioban pedig nem lehet felállni azokra vagy a támlájukra ülni. Sokan meghökkentek, amikor Eraclea, az Adriai-tenger egyik kedvelt üdülőhelyének polgármestere megtiltotta a homokvárak építését a strandon, mert szerinte balesetveszélyesek.

Tiltott a bikini és a rongyrázás

Genova belvárosában nem lehet szeszes itallal a kézben sétálgatni és több városban is megbírságolták a nyáron a meztelen felsőtesttel vagy bikiniben sétálókat. Szardínia szigete sem marad ki a sorból: Is Aruttas-ban 360 euróba (mintegy 90 ezer forint) kerülhet egy strandon elszívott cigaretta. A veronai játszótereken szintén tilos a dohányzás. Capri szigetén nem engedik a fapapucs és a klumpa viseletét, mert azok túlságosan zajosak, Bolognában tilos piercinget viselni az intim testrészeken.

A polgármesteri fantáziának nincs határa: Firenzében például nem tanácsos a földre heverni, szökőkútban megmosakodni, biciklit a padhoz kötni, s nem szabad az erkélyről kirázni a terítőt. Mindezek után a legviccesebbnek az a rendelet tűnik, miszerint szigorúan tilos ellopni vagy megrongálni az említettekre vonatkozó tiltótáblákat.

(Több hír külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

Olvasóink írták

 • 3. Ministrz81 2008. szeptember 25. 09:15
  „ez szenzációsan röhelyes bár vannak benne jó elképzelések is, de az autóban csók a padon ülés szabályai nevetségesek a homokvárról nem is beszélve :D”
 • 2. Habiby 2008. szeptember 25. 01:12
  „Végre nem mindig csak az egyéni jogokat és szabadságot nézik, hanem egy picit a többség, a közösség érdekeit is, mert most itt k.vára átestünk a ló túloldalára ebben a bazi nagy szabadságban. Most száz ember van egyért, vagy egy százért?
  Vagy ez is a tudatos stratégia része?”
 • 1. Paszuly 2008. szeptember 24. 20:37
  „Ez azért már kissé túlzás, de nem biztos, hogy nagyon rossz dolog!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy állunk nyelvtudásban?

Újabb külföldi magyar olvasóinknak címzett körkérdésünk témája: „Hogy állunk… Tovább olvasom