Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Teljesítménysűrítés

Németország. A jövő munkaképlete: 0,5 x 2 x 3. Azaz a jelenleg foglalkoztatottak fele a mai fizetés dupláját fogja keresni, de háromszor annyit kell érte dolgozni, mint ma. Németországban manapság erről a fajta teljesítménysűrítésről, a gépek, az automatizálás által kiváltott emberi erőről sokat beszélnek, írnak, vitáznak az emberek. Hamburgban élő olvasónk, Galgóczi Róbert összeállítása, jórészt saját tapasztalatai alapján.
Módosult munkahely, módosult élőhely

Korosabb mérnökök tudják mi a logarléc? A kihegyezett ceruza, körzőkészlet, vonalzó, valamint a rajztábla után ez volt a múlt század 70-es, 80-as éveiben egy tervezőmérnök legfontosabb szerszáma. Ezzel számolt. Ennek segítségével tervezte, méretezte mindazt, ami napjaink meghatározó műszaki találmányait s készülékeit képezi. A mérnökök hajdan végzett munkájának eredménye ma hathatósan befolyásolja, illetve. meghatározza az ipar termelését valamint az ipar irányítását és az abból eredő emberi létkörülményeket.


A XX. század 70-es éveiben vette kezdetét az automatizálás. Akkor tűntek fel, különösen az autóiparban, a bonyolult műveleteket, műveletsorokat megadott program alapján önműködően elvégző hegesztőgépek és egyéb berendezések, például az önműködő szövő- és fonógépek, az önműködő mosógépek.

Napjaink számos munkanélkülije – függetlenül attól, hogy hol él –, a múlt század utolsó évtizedeiben tevékenykedő mérnökök által bevezetett új termelési módszerek és eljárások eredménye. Máig nem felejtettem el. Igazi francia pezsgőt ittunk, ha egy általunk tervezett 80 méter hosszú gépsor előírt adataink szerint működött. S egy csapásra 20-30 embert tett munkanélkülivé. Az érintettek lelki és anyagi következményeire, sorsuk kilátástalanságára akkor még senki sem gondolt. A munkanélküliség akkor ismeretlen fogalomnak számított. Későbbi kor fogalma lett. Későbbi korok nagy gondja lett.

A mindnagyobb tért hódító automatizálás mélyreható átrendeződést okozott a közigazgatásban, a közszolgáltatásban – utalok a bankügyre, a tömegközlekedésre, a kereskedelemre, lásd az új bevásárló központokat – és végül módosította mindnyájunk hétköznapi életét! Nincs olyan munkahely, lakás, háztartás, ahol ne létezne egy-egy, a múltszázad utolsó három évtizedében feltalált műszaki készülék. Telefon, mosógép, autó, stb. (Serdülő koromban magam készítette rongylabdával játszottam. Ma a gyerekek „play station" gombjait nyomkodják.)

Mindeme fejlődés csúcsán állt és áll a mindentudónak vélt számítógép, a computer, valamint a vele végrehajtható mindennemű művelet. Nélküle nincs önműködő gépsor. Nélküle nincs gépesített adatfeldolgozás sem. Nélküle nincs világháló, internet. Nem létezne a globalizáció sem, pontosabban a globalizmus, amiről manapság még nem derült ki, hogy átok-e vagy áldás.

Németország 10 kedvelt 
foglalkozása:
1. Fényképész
2. Rendezvénytervező
3. Történész, régész
4. Újságszerkesztő
5. Bíró
6. Építész
7. Állatgondozó
8. Ügyvéd
9. Orvos
10. Mérnök

A számítógép, mint említettem, az általunk ismert hagyományos ipari termelést, a kereskedelem adás-vételét, a pénzforgalom ügyvitelét, valamint a közigazgatást napról napra újabb és újabb eljárásra, technológiára készteti. Szinte semmi sem zajlik a régi medrében. Lépést kell tartanunk. Ami tegnap jó volt, ma elavult. Új élőhely keletkezett. Új készülékek új életmódra késztetik a társadalom dolgozó, valamint nem dolgozó rétegét.

Erre szomorú példát nyertem a minap. A múlt század 90-es évei végen elértem a nyugdíjaskort. Vállalatunk tervezőirodájában akkor több gépészmérnök, technikus és műszaki rajzoló dolgozott. Célgépek tervezésével s legyártásával foglalkoztunk. 80-90 méter hosszú gépsort terveztünk hullámlemez előállítására. A világ minden részére szállítottunk. Így mi előrevett globalizált munkát végeztünk. Időnként be-benézek a volt céghez s ilyenkor bepillantást nyerek a mai tervezés és gyártás folyamatába. Ott hallottam, hogy a jövő munkaképlete a számok szerint így hangzik: 0,5 x 2 x 3, azaz a jelen foglalkoztatottak fele a mai fizetés dupláját fogja keresni, de háromszor annyit kell érte dolgozni, mint ma. Teljesítménysűrítés. Ez a globalizáció.

Németország 10 nem
kedvelt foglalkozása:
1. Homlokzattisztító
2. Hentes
3. Kerékpárjavító
4. Tetőfedő
5. Kőműves
6. Épületlakatos
7. Ügynök
8. Temetkező
9. Telefonügynök
10. Fodrász

Milyen a módosult munkahely? Íme benyomásom... A nagy irodaterem kiürült. Kong az ürességtől. Eltűnt a sok billenthető rajzgép és íróasztal. Az összes technikust és műszaki rajzolót végkielégítéssel elküldték. Munkanélküliek lettek. Bocsánat: két rajzolót átképeztek az úgynevezett plotterhez, rajzgépkezelésére. Esetleg szükség lehet rájuk.

Ki végzi a munkát és hogyan? A mérnökök közül többnek új munkaszerződést adtak. Csökkentették a fizetést, egyben bővítették a munkakört. Kötetlen munkaidőben foglalkoztatják őket és hazulról intézhetik munkájukat. Nem kell naponta bejárniuk. Saját számítógéppel állnak a vállalattal kapcsolatban. Az irodában kevés mérnök dolgozik. Ők tarják a kapcsolatot Indiával, az ott élő s Hamburgba bedolgozó mérnökökkel, akik az itt kidolgozott tervrajzokat, vázlatokat részleteire bontják és a legyártáshoz szükséges rajzokat elkészítik és küldik e-postán vissza. Mi történik a rajzokkal? Hol gyártják le az ábrázolt gépelemet? Ezek e-postával veszik útjukat például a cseh-, a lengyelországi bedolgozó üzemhez. Néhány mérnök ingajáratban közlekedik Hamburg és a megrendelő üzemhelyek között.

Fiatal férfiak 3 kedvelt foglalkozása:
1. Vállalkozói tanácsadó
2. Műszerész
3. Villanyszerelő

Fiatal hölgyek 3 kedvelt foglalkozása:
1. Légikisasszony,
2. Öregek gondozója,
3. Ápolónő

A német szakmunkás nem olcsó. A volt forgácsoló üzemrész megszűnt. Az esztergapadoknál, a fúró-, a maró-, a gyalugépeknél dolgozóknak néhány kivétellel felmondtak. A szereldei csarnok szokásos módon működik. Egy 80 méter hosszú gépsor valós alkat. Térfogattal és súllyal bír. Valós kézművesek állítják össze. A számítógép egyelőre még nem képes összeszerelési munkát végezni. A helyszíni dolgozók betanítását sem computer végzi. Tanítók utaznak a kiszállított gépsor után. A nem virtuális világ továbbra is hagyományos módon működik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos szám a diszkók falán

Külföldi magyar olvasóinkat ezúttal a magyarországi diszkótragédia kapcsán kérdeztük a… Tovább olvasom