Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Tavaszi nagytakarítás – szerkesztetlen változat

A téma: tavaszi nagytakarítás a természetben;
A kérdések:
– Ahol most él/tanul/dolgozik, szerveznek különböző önkéntes csoportok a Kisalföld „Szedjük össze magunk!" akciójához hasonló szemétszedéseket a városokban, a természetben?
– Szükség van egyáltalán ilyen akciókra? Szemetesek a városok, a falvak, a környékük, sok az illegális szemétkupac?
– Ha vannak szemétszedő akciók, akkor mikor vannak, jellemzően ki kezdeményezi azokat, kik vesznek részt benne és mennyien?
– Hogyan igyekeznek mostani lakhelyén megelőzni az illegális szemétlerakást? Hogyan védik ettől a természetet, a lakókörnyezeteket? (büntetés, iskolai felvilágosítás, stb.) Milyen a szemétszállítás rendszere egyébként és a díja?

Lali – Dél-Svédország
Nemrég szép tavaszi napsütésben az unokáimmal kibicikliztem az egyik szép erdőbe és sokat játszottunk. A gyerekek nagyon szeretik a természetet, itt úgy az óvodából mint az iskolából gyakran viszik őket ki a természetbe, legalább hetente egyszer. Mikor készülődtünk visszafelé, összepakoltuk az összes dolgot, amit velünk vittünk – természetesen a szemetet is – és úgy pár száz méterre lehettünk, mikor az egyik kisunokámnak eszébe jutott, hogy az egyik fa tövébe ott hagytuk a papírzsebkendőt, melyet már elhasználtunk. Fogta magát és visszament érte, mert a világ kincsiért se hagyta volna ott. Ugye érdekes?
Szóval, evvel azt is jeleztem hogy itt nem kell szemétgyűjtési akciót csinálni, ez nem ismert. Itt a legtöbb polgár tudja, nem szabad szemetelni. Sajnos, hozzá kell tennem, hogy az utóbbi nagy bevándorlási hullám (balkániak, arabok) nagyon sokat rontott e szép szokáson.
De ha már egyszer felvetették ezt a problémát, akkor talán hozzá lehetne kapcsolni az otthoniak külföldi viselkedését. Például: hogyan viselkedjünk, vagy mi illik mi nem a külföldi látogatásokon/nyaralásokon. Van néhány szomorú tapasztalatom, meg nevetséges is. És van még egy nagyon szomorú ötlet. Foglakozzanak a vonatok és általában a tömegközlekedési eszközök otthoni szégyenletes piszkosságával, hogy maguk az emberek mennyire meghasonlanak a piszokkal, hogy ők maguk ennek az okozói.

Stefán, Svájc
Nálunk Svájcban nem hallok "szociális természet takarítási akciókról". Nincsen rá szükség. Se ma se 40 évvel ezelőtt. Eddig. Úgy látszik, hogy a fizetett adóval lehet fedezni a városok és a természet takarítását is.
A városok takarítása semmi esetben se téma. A városok, falvak tiszták. Erre megvannak a városi szolgálatok, akiknek alkalmazottai dolgoznak és nem lopják a napot. A szemetet naponta vagy kétnaponta elviszi a ház elől a városi szolgálat. Csak megfelelő plasztikzsákban szabad a szemetet kitenni. Ha nem, nagyon gyorsan kiderül, ki piszkit és azt megbüntetik. Van ahol ez a szolgálat bent van az adóban, van ahol meg kell minden szemétzsákot fizetni. Ha nem, minden 200-300 méteren belül vannak földalatti gyűjtök, külön házi szemétre, papírra, üvegre, plasztikra stb. Minden városnegyedben (15-20 perc távolságra) vannak gyűjtőhelyek olajra stb. Nagyobb dolgokat mit bútort stb. 3 havonta ki lehet tenni az utcára. Ha nem, ingyen elviszi a vöröskereszt, ha pl. bútor használható, fizetnek is érte. Elektromos dolgok visszavételére költség nélkül, le van kötelezve minden elektromos árukat eladó üzlet. Minden újonnan vett elektromos vagy elektronikus áru árában bent van a visszavétel és az áru szakszerű elpusztításának ára. Tehát abszolut nincs arra szükség, hogy valaki az eldobni való dolgait pl. az erdőbe vigye.

Valószinü, hogy az egész részben az organizálás kérdése, másrészben a lakók saját felelősségének nevelése. A tisztaság a négy falon belül és azon kívül is, a civilizáció fokának kérdése. A civilizáció magasabb fokának elérése a nevelésen és komoly büntetések alkalmazása alapján lehetséges. Sajnos sok ember csak a büntetésen keresztül hajlandó tanulni. Sajnos a nagy svájci erény, a tisztaság, a közös területek gondozása lassan itt is probléma lesz: mint ahogy a statisztika mutatja, a bűnözők legnagyobb része bevándorlott balkáni, afrikai stb, és ugyan azok piszkítanak legtöbbet is. A helyi fiatalok nagyon gyorsan felveszik ezeket a szokásokat (mint pl. mindent az utcára dobni stb). Ami nekik tiszta, az nekünk piszkos. Ez a probléma.

Anikó (Olaszország)
Tavaly 45 tonna szemetet gyűjtöttek össze az olasz tengerpartokon a "Tiszta strandok" akció résztvevői: iskolai osztályok, családok, a természet megóvását szívükön viselő polgárok. Minden évben a szezon kezdete előtt az önkormányzatok, a város- és környezetvédők kezdeményezésére a strandok azon részein szedik össze a szemetet, a műanyag- és fémhulladékot a résztvevők, ahová a gépek nem jutnak el. Az idén május végén tizennyolcadszor takarítják majd a lelkes önkéntesek a strandokat, a búvárok pedig a tengert a félsziget teljes hosszában, annak reményében, hogy az idén is minél több üdülőhely kiérdemli majd a tiszta tengerpartnak kijáró kék zászlót. Érdekes kezdeményezésről olvastam ezzel kapcsolatban: az idén nyáron minden héten négy önkéntes "strandtakarítót" lát vendégül az önkormányzat a festői szépségű Ponza szigetén. Az ingyenes szállásért cserébe naponta 6 óra 40 percet kell dolgozni: összegyűjteni a hulladékot a strandokon. A szeptember végi, hagyományos "Takarítsuk a világot" elnevezésű országos akcióhoz pedig szinte minden település csatlakozik Olaszországban.

Bandi Kaliforniából
A tavaszi szemetszedes a varosok kornyeken itt is rendszeressek. A varosok tisztak, viszont autoutak menten rendszeres a takaritas. Ugyancsak a tengerpartra, a nehany folyo partjara kernek onkenteseket a szemet takaritasara, evente egyszer keszer. Egy honapja, hogy onkentesek takaritottak a Los Angeles folyo medret es partjat. Az onkentesek gyakran iskolasok, de mas szemelyek is rendszerint reszt vesznek. Auto utak mellett a szemet gyujtest gyakran erre itelt rabok vegzik. Itassagert elitelt szemelyek akik a het veget kotelessek a cellaba tolteni felugyelet alatt utakat takaritanak. A masik megoldas az, hogy uzemek, irodak vagy egyebb kozuletek egy bizonyos tavolsag takaritasat elfogadjak hoy nevuket hirdethessek a takarito tablan. Illegalis szemet lerakasat nagyon szigoruan buntetik. Lakohelyeken kivul akar erdoben, vagy a sivatagban ahova szemetet hordanak illegalisan, a hatosagok Camerakkal figylik a terseget. Szemet elszallitasra a hivatalos helyre nekunk is meg van a lehetoseg. Egy hvatalos kartyat kapunk a varostol, vagy megyetol, amivel honaponkent vihetunk a szemet telepre dij nelkul olyan szemetet amit a hetente kirakott szemettel nem szednek ossze.
A heti szemet foszedeseert, az adoval fizetunk. Itt helyben meg szetvalogatas nincs, de most mar legtobb varosban 3 fele szokszeges a szetvalogatas. Eloszor is a az ugy nevezett konyhai szemet, majd kulon a zold, fu, fa, bokor vagas szemete, majd amit ujra lehet hasznalni, ujsagpapir, uveg, fem, stb. A termeszetre karos hulladekot teljesen kulon valogatva kell leadni az erre kijelolt helyen, mint, festek, oldo folyadekok, televizio es most mar a zseblampa elemek is. Tehat a lehetoseg meg van arra, hogy a kornyezetunket tisztan tartsuk. Itt is, mint masutt a vilagban vannak rendetlen szemetelo szemelyek, akiket ha elkapnak, megerdemlik a sulyos buntetest. Ezek is szedhetik a szemetet az utak menten a bortonbol kiengedve.

Bécsi rekord
Rekord számban jelentkeztek Bécs nagytakarítási akciójára idén: több mint 6 ezer bécsi jelezte, részt akar venni a "Bécs kitakarít - tarts velünk!" jelmondatú munkálatokban. Nemzetközi összehasonlítások szerint Bécs a világ egyik legtisztább nagyvárosa, de az eldobott papír, újság, konzervdoboz mennyisége itt is növekszik - a városszerte felszerelt csaknem 20 ezer szemétláda ellenére. Bécs város tanácsa ezért különböző kampányokba kezdett, hogy erősítse a felelősségtudatot a lakosokban. Ilyen volt a "gazdátlan" bevásárlókocsik vagy az illegális szemétlerakók felszámolására indított akció és az egész osztrák fővárosra kiterjedő nagytakarítási akció, melyet először 2006 tavaszán rendeztek meg. Ebben a városi hatóságok mellett óvodák, iskolák, egyesületek, magánszemélyek egyaránt részt vettek. A Bécs kitakarítására vonatkozó felhívás minden bécsinek szól, de elsősorban a fiatalokat és a gyerekeket célozza meg. Az önkéntes takarítók maguk dönthetik el, hogy mikor, hol és mennyi ideig akarnak segíteni. A részvevőknek a magisztrátus biztosít minden szükséges eszközt, kesztyűt, színes mellényt, szemetes zsákot, sapkát, sőt ezeket a takarítási akció végén magukkal vihetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni parkok és mikrokertek - KÉPGALÉRIA ITT!

Tovább olvasom