Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tankönyvek bolhapiaca

Lent délen édes életük van a diákoknak. Erről és a használt tankönyvek vásáráról Külföldi olvasónk számol be.
Lent délen édes életük van a diákoknak. Dél-Európa egyik
államában ugyanis a legtöbb helyen csak a napokban kezdődik meg
a tanév.

Erről és a használt tankönyvek vásáráról a Külföldi olvasóink jelentik rovat egyik „tudósítója", Anikó írt Olaszországból.

„Olaszországban az iskolaév kezdetét a tartományok külön-külön határozzák meg. Hét tartományban szeptember 12-én csengettek be először. Emilia-Romagna tartományban – ahol én lakom – szeptember 19-től június 10-ig tart a tanév. A legtovább Liguria diákjai élvezhették a szünidőt: ma térnek vissza az iskolapadba. Itt az általános iskola (scuola elementare) 5 év, utána a középiskola (scuola media) 3 év, a felső iskola (scuola su periore) 4 vagy 5 éves. A középiskolai tankönyvek árának felső határát az oktatási tárca szabja meg.

Az első osztályban – ami a magyarországi hatodiknak felel meg – legfeljebb 280 euróba, a másodikosoknál 108, harmadikban 124 euróba kerülhetnek. De ezt több iskola túllépi, a felső iskolák esetében pedig – ezek a magyarországi gimnáziumok és szakközépiskolák – két éve nem határozzák meg a tankönyvek árának maximumát. Azok egyébként Olaszországban is évről évre drágábbak. Ezért sok városban megrendezik a használt tankönyvek vásárát, ahol minden diák árusíthatja a számára feleslegessé vált köteteket. Korábban nagyrészt egyetemi jegyzetek cseréltek gazdát, de ma már a különböző internetes honlapokon is egyre több használt tankönyvet kereső, kínáló hirdetést lehet felfedezni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekeményít a füstölgőkkel szemben a világ

Több országban már megtiltották a vendéglátóhelyeken a dohányzást, máshol – például hazánkban… Tovább olvasom